Mødedato: 29.01.2014, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

Videre forløb for idékonkurrencen for Inderhavnen og kanalerne

Christianshavns Lokaludvalg skal drøfte det videre forløb for idékonkurrencens projekter og udpege tovholdere, der skal samarbejde med tovholdere fra Indre By Lokaludvalg og sekretariatet, om en eventuel realisering af idékonkurrencens projekter.

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller,

1. at, Christianshavns Lokaludvalg udpeger mindst to tovholdere, der samarbejder med tovholdere fra Indre By Lokaludvalg og sekretariatet om en eventuel realisering af idékonkurrencens projekter.

Problemstilling

Hen over sommeren 2013 samarbejdede Christianshavns Lokaludvalg og Indre By Lokaludvalg om en åben og folkelig idékonkurrence om Inderhavnen og kanalerne. Lokaludvalgene fik tilsendt 33 forslag, hvoraf tre af dem fik overrakt hhv. 1., 2. og 3. præmie. Dommerpanelet bestod af Ole Benny Nielsen og Bent Lohmann fra Indre By Lokaludvalg, Jane Lytthans og Michael Lerche Nielsen fra Christianshavns Lokaludvalg samt Birgitte Bundensen Svarre fra Gehl Architects.

Lokaludvalgene sendte i november/december 2013 breve til By&Havn, Borgerrepræsentationen samt Lokale og Anlægsfonden for at gøre opmærksom på idékonkurrenceprojekterne og med henblik på at etablere et samarbejdsprojekt mellem By&Havn, Lokale og Anlægsfonden og de relevante konkurrencedeltagere. Lokaludvalget ønskede også at få rådgivning og eventuel finansiering fra Lokale og Anlægsfonden. 

D. 22. januar 2014 mødtes lokaludvalgene med Lokale og Anlægsfonden, hvor projekterne blev evalueret ud fra Lokale og Anlægsfondens interessepunkter og hvor lokaludvalgene blev rådgivet i et videre forløb: Et projekt skal tilføre byrummet noget nyt og noget andet end det, der allerede eksisterer. Et projekt må gerne transformere noget allerede eksisterende, men det skal nytænke ideen om at opholde sig i byrummet og ved/på/i vandet og det skal facilitere opholds- og væresteder til fritidssektoren. Først og fremmest skal et projekt forankres lokalt - der skal være lokal opbakning, engagement fra en forening eller fremtidig u/organiseret brugergruppe. I stedet for at gå videre med blot ét af idékonkurrencens projekter, kan projekterne kombineres, hvorved et projekt får flere nytænkte dimensioner og målrettes flere. Christianshavns Lokaludvalg og Indre By Lokaludvalg kan samarbejde om at sammensætte et projekt og finde en lokalitet og få udarbejdet et skitseprojket med budget, som kan sendes til kommunen. Lokale og Anlægsfonden vil gerne rådgive videre såfremt de vurderer, at et projekt både er nytænkende og lokalt forankret.

Løsning

At Christianshavns Lokaludvalg udpeger mindst to tovholdere, der samarbejder med tovholdere fra Indre By Lokaludvalg og sekretariatet om en eventuel realisering af idékonkurrencens projekter.

Økonomi

Til idékonkurrencens videre forløb har Christianshavns Lokaludvalg afsat 20.000 kr af 2014 puljemidlerne og Indre By Lokaludvalg har afsat 50.000 kr. Se andet dagsordenpunkt vedr. budget.

T.o.Lokale og Anlægsfonden har en fond og en pulje, hvor man kan søge penge:
  • I fonden kan der søges til projekter over 1.000.000 kr. Støttebeløbet kan variere en del. Udgangspunktet er 15-20 %, men kan  i særlige tilfælde være op til 33 %. I helt unikke projekter kan der støttes op til 50 % af projektudgifterne.
  • I puljen kan der søges til projekter mellem 100.000 kr. og 1.000.000 kr. Støttebeløbet er maksimalt en tredjedel af de samlede projektudgifter - dog maks. 150.000 kr.

Videre proces

Indre By Lokaludvalg har møde 6. februar hvorefter sekretariatet vil stå for at indkalde tovholderne fra begge lokaludvalg til et møde.

Beslutning

Lokaludvalget udpegede Jane Lytthans og Michael Lerche Nielsen til at indgå i en arbejdsgruppe med tovholdere fra Indre By Lokaludvalg og sekretariatet, der skal arbejde videre med idékonkurrencens projekter.
Til top