Mødedato: 26.08.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Høringssvar af Københavns strategi til fremme af lige muligheder

Teknik- og Miljøudvalget skal godkende Teknik- og Miljøforvaltningens høringssvar til den fælles strategi ”Københavns strategi for fremme af lige muligheder”, som er udarbejdet af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
  1. at Teknik- og Miljøforvaltningens høringssvar til den fælles strategi ”Københavns strategi for fremme af lige muligheder” fremsendes til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen med henblik på viderebehandling på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets møde den 7. oktober 2013

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF) har den 1. juli 2013 fremsendt et udkast til en strategi til fremme af lige muligheder til høring i alle kommunens forvaltninger. Udkastet har titlen ”Københavns Kommunes Strategi for fremme af lige muligheder”

Strategiudspillet, der er vedlagt som bilag 1, er struktureret omkring to hovedfokusområder:

  1. Bedre borgerservice gennem styrket ligebehandling
  2. Styrket ligebehandling gennem mere blandet leder- og medarbejderskare i Københavns Kommune som arbejdsplads

Teknik- og Miljøforvaltningens (TMFs) høringssvar, som gives i løsningsafsnittet herunder forholder sig til disse to perspektiver og angiver også et konkret forbedringsforslag til strategien, der inkluderer et tæt samarbejde mellem BIF og TMF i arbejdet med ligebehandling.

 

Løsning

Ligebehandling på tværs af geografi vil styrke strategien

Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF) støtter visionen om, at ”alle københavnere skal opleve at blive behandlet lige – men ikke ens”. Denne vision ligger i tråd med Københavns Kommunes Politik for Udsatte Byområder, der fokuserer på, at alle københavnere, uanset hvor de bor, skal behandles lige. Dette sker gennem en særlig prioritering af de udsatte byområder.

TMF foreslår, at Strategi for fremme af lige muligheder i højere grad inkluderer et fokus på netop den geografiske ligebehandling af københavnerne. Ved at inkludere et fokus på den geografiske ligebehandling i stragien, skabes en øget sammenhæng mellem de forskellige strategier og politikker i kommunen som anbefalet af Strukturudvalget.

For at sikre en større effekt af Strategi for fremme af lige muligheder foreslår TMF, at en stor del af de 25 institutioner, der udvælges til projektet Ligebehandling KBH, prioriteres i de udsatte byområder. I de udsatte byområder er der flere uden for arbejdsmarkedet, flere med lav eller ingen uddannelse, flere med ikke-vestlig herkomst, flere med lav indkomst, flere der bor i utidssvarende boliger, lavere valgdeltagelse og større utryghed end i resten af København. Derfor vil det være hensigtsmæssigt, at fokusere på ligebehandling og borgerservice i de udsatte byområder.

Konkret foreslår forvaltningen desuden, at der i udmøntningen af strategien etableres et tæt samarbejde mellem ligebehandlingsenheden i BIF og TMF med udgangspunkt i områdefornyelserne. Et sådant samarbejde vil kunne skabe værdifuld erfaring om ligebehandling på tværs af bydelene herunder den lokale helhedsorienterede borgerservice, aktiviteter og fysiske faciliteter.

Fortsat fokus på tillidsdagsordenen

Forvaltningen vil opfordre til, at strategien ikke medfører øgede proces- og dokumentationskrav, men at intentionerne i Ledelsesreformen og tillidsdagsordenen følges.   

Nuværende initiativer omkring ligebehandling

Teknik- og Miljøforvaltningen generelt positiv over for strategiudspillet, hvis intentioner og temaer genkendes i flere af TMFs egne indsatser og i forvaltningens deltagelse i projektet LigebehandlingKBH.

I forvaltningens borgerrettede enhed, Københavns Erhvervsservice (KES), bidrages der til intentionen om Bedre borgerservice gennem styrket ligebehandling i kraft af tilbuddet om rådgivning på flere sprog, kurser og mentorforløb målrettet iværksættere med international/anden etnisk baggrund samt borgere i udsatte byområder.

Forvaltningen er enig i intentionerne vedrørende styrket ligebehandling gennem mere blandet leder- og medarbejderskare i Københavns Kommune som arbejdsplads. Forvaltningen har mange forskellige nationaliteter ansat.

Særligt i KES anvendes mangfoldigheden målrettet til at styrke betjeningen af borgere og erhvervsliv, og bl.a. er KES case for en ph.d. afhandling i mangfoldighedsledelse, der er under udarbejdelse ved Copenhagen Business School.

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 26. august 2013

Indstillingen blev godkendt.
Til top