Mødedato: 22.01.2021, kl. 08:30
Mødested: Telefonmøde via Teams

Forslag til tilpasninger af lokaludvalg

Se alle bilag

Gruppeformandskredsen skal tage stilling til Økonomiforvaltningens forslag til tilpasninger af lokaludvalg.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at gruppeformandskredsen overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1. at Borgerrepræsentationen godkender forslag til tilpasninger af lokaludvalg. 

Problemstilling

Arbejdet med tilpasning af lokaludvalg blev besluttet på gruppeformandskredsen møde den 22. juni 2018. Formålet med tilpasning af lokaludvalg er at tilvejebringe de bedst mulige og tidssvarende vilkår for lokaludvalgenes arbejde med københavnerinddragelse og repræsentativitet inden for den eksisterende økonomiske ramme for lokaludvalg. Det har været en forudsætning for arbejdet, at der ikke lægges op til en omstrukturering af lokaludvalgene eller sker væsentlige ændringer i lokaludvalgenes ansvars- og kompetenceområder.

Gruppeformandskredsen drøftede på sit møde den 18. juni 2020 Økonomiforvaltningens oplæg om hovedpointer og -idéer til tilpasninger af lokaludvalg (bilag 1) med henblik på oplæggets videre behandling i lokaludvalgene. På mødet den 18. juni 2020 deltog lokaludvalgsformændene, som fremlagde deres bemærkninger til oplægget.

Gruppeformandskredsen skal med denne indstilling tage stilling til Økonomiforvaltningens forslag til tilpasninger af lokaludvalg.

Løsning

Økonomiforvaltningen har drøftet hovedpointer og -idéer til tilpasninger (bilag 1) på dialogmøder med alle 12 lokaludvalg, lokaludvalgssekretariaterne og via interview med forskellige samarbejdspartnere til lokaludvalg i løbet af august-september 2020. Pointer fra dialogmøder med lokaludvalg og interview med samarbejdspartnere indgår i bilag 13.

Endvidere har samarbejdet mellem forvaltninger og lokaludvalg været drøftet med Sammen om Byen, kommunes tværgående forvaltningssamarbejde om københavnerinddragelse, hvor også repræsentanter fra lokaludvalgssekretariaterne deltager.

De mange pointer fra den samlede dialogfase har indgået i udarbejdelsen af forslag til tilpasninger af lokaludvalg, i den udstrækning det har kunne lade sig gøre inden for den givne ramme for arbejdet. Økonomiforvaltningen har også i udarbejdelsen af forslag til tilpasninger af lokaludvalg i videst muligt omfang tilgodeset pointerne fra kommunens københavnerinddragelse (MFK) i 2018-19.

Det samlede materiale vedr. forslag til tilpasninger af lokaludvalg har været i høring i lokaludvalgene i november 2020, og fremstår nu i en udgave, hvor justeringer og uddybninger foranlediget af høringssvarene er indarbejdet. En opsamling på gennemgående opmærksomhedspunkter i lokaludvalgenes 12 høringssvar og forvaltningens besvarelse heraf kan læses i bilag 11. De individuelle høringssvar samt -besvarelser fremgår af bilag 12.

Lokaludvalgene har over en bred kam kvitteret for et gennemarbejdet materiale, for den løbende inddragelse og for at mange af lokaludvalgenes opmærksomhedspunkter og input er indarbejdet. De opmærksomhedspunkter der rejses, og opleves at have særlig betydning for lokaludvalgenes arbejde, men som Økonomiforvaltningen ikke har kunne imødekomme til alle lokaludvalgs tilfredshed fremgår af bilag 10.

Forslag til tilpasninger af lokaludvalg

Økonomiforvaltningens forslag til tilpasninger af lokaludvalg fremgår af bilag 2: ’Opsamling på forslag til tilpasninger af lokaludvalg’ og er uddybet nærmere i bilag 3 'Baggrundsrapport om forslag til tilpasninger af lokaludvalg'.

Forslagene til tilpasninger er inddelt i fokusområderne: Formål & opgaver, Repræsentativitet & valg og Geografisk inddeling & administrativ organisering og drejer sig overordnet om følgende ændringer:

1. Forslag vedr. lokaludvalgets formål & opgaver

Lokaludvalgenes demokratiske legitimitet styrkes ved at øge og synliggøre lokaludvalgenes betydning i bydelen og kommunen igennem iværksættelse af følgende:

  • Øget fokus på københavnerne og bydelen i formål og bydelsplan.
  • Understøttelse og involvering af det lokale engagement i lokaludvalgenes arbejde.
  • Tydeliggørelse af lokaludvalgenes kompetenceområde.
  • Systematisering og forankring af forvaltningernes tidlige inddragelse og samarbejde.

2. Forslag vedr. repræsentativitet & valg

Lokaludvalgenes demokratiske legitimitet styrkes ved at øge lokaludvalgenes repræsentativitet i bydelen igennem iværksættelse af følgende:

  • Initiativer, der har fokus på foreningsrepræsentation.
  • Initiativer, der har fokus på partirepræsentation.
  • Initiativer, der skal fastholde medlemsdeltagelsen.

3. Forslag vedr. geografisk inddeling & administrativ organisering

Lokaludvalgenes lokale repræsentation og faglige virke styrkes i bydelen igennem iværksættelse af følgende:

  • Fortsat lokal forankret betjening af lokaludvalg samt information og vejledning til lokale københavnere.
  • Styrket faglighed og samarbejde i lokaludvalgssekretariaterne.

Økonomiforvaltningen har indarbejdet de nødvendige ændringer i: 'Regulativ for lokaludvalg', 'Kommissorium for lokaludvalg' og 'Retningslinjer for valg til lokaludvalg, således at regelgrundlaget for lokaludvalgenes arbejde er justeret i overensstemmelse med de tilpasninger, der foreslås i bilag 2. Ændringerne i regulativet og kommissoriet samt de nye retningslinjer for valg kan ses i bilag 6-8. De nuværende retningslinjer for lokaludvalgenes opstillingsmøder kan ses i bilag 9.

Økonomi

Tilpasning af lokaludvalg skal ske inden for den nuværende økonomiske ramme for lokaludvalgenes virke.

Videre proces

Forslag til tilpasninger af lokaludvalg skal efter gruppeformandskredsens behandling forelægges Økonomiudvalget og derefter undergives 2 behandlinger i Borgerrepræsentationen. Ændringer i Regulativ for Lokaludvalg skal også godkendes i Social- og Indenrigsministeriet.

Såfremt gruppeformandskredsen tiltræder indstillingen, kan sagen sendes til behandling i Økonomiudvalget d. 23. februar 2021 og til 1. behandling i Borgerrepræsentationen d. 4. marts 2021, hvorefter forslag til ændringer i 'Regulativ for lokaludvalg' kan overgå til behandling i Social- og Indenrigsministeriet. Den efterfølgende 2. behandling i Borgerrepræsentationen forventes at ske i løbet af sommeren 2021, således at tilpasningen af lokaludvalgenes arbejde kan implementeres i rimelig tid inden konstituering af nye lokaludvalg foråret 2022.

Beslutning

Gruppeformandskredsens beslutning i mødet fredag den 22. januar 2021

Indstillingen blev drøftet.

 

Gruppeformandskredsen besluttede på baggrund af sine drøftelser af sagen at genoptage behandlingen af sagen på et ekstraordinært møde i gruppeformandskredsen. På det ekstraordinære møde skal sagen behandles sammen med dagsordenens punkt 4 om ”Forslag om et formål for Københavns Kommunes københavnerinddragelse”

 

Gruppeformandskredsen var enige om, at partierne til brug for behandlingen af sagen på det ekstraordinære møde indleverer deres ændringsforslag til sagen i god tid inden mødet, så ændringsforslagene kan blive udsendt med dagsordenen til mødet.

Til top