Mødedato: 12.12.2018, kl. 18:00
Mødested: Lyrskovsgade 4, 3. sal, 1758 København V

Beslutning om retning for arbejdet med Træstubbens fremtid

Se alle bilag
Vesterbro Lokaludvalg skal træffe beslutning om retningen for arbejdet med Træstubbens fremtid. Der er skitseret 7 forskellige modeller.

Tidligere beslutninger

Vesterbro Lokaludvalg har siden 2016 arbejdet for at få forankret træstubben. Frem til 2016 var der via forskellige midler en projektansat naturformidler, der stod for projekter, koordinering og vedligehold af træstubben. I slutningen af 2016 blev der arbejdet for, at få træstubben som en del af overførselssagen, og i begyndelsen af 2017 forsøgte den daværende Beskræftigelses- og Integrationsborgmester at få Træstubben finansieret, som en del af de bemandede legepladser i forbindelse med overførselssagen, hvilket ikke lykkedes. Siden januar 2017, er det alene lokaludvalgets puljemidler og sekretariatsmidler, der har finansieret de forpligtelser, lokaludvalget har i forbindelse med træstubben, samt den midlertidige brug der er i træstubben.  

I slutningen af 2017 blev der udarbejdet en foranalyse for træstubben, der kan læses på medlemmernes side. I april 2018 nedsatte lokaludvalget en styregruppe, der arbejder med Træstubbens fremtid. Kommissoriet for styregruppen kan læses her. 

På det ordinære møde i juni 2018, blev Natur- og miljøværkstedet Træstubben præsenteret for lokaludvalget og hele det historiske rids kan læses i indstillingen på junimødet.

Lokaludvalget besluttede på oktober-mødet at skubbe beslutningen vedr. hvilken retning, der skal arbejdes imod i forhold til Træstubbens Fremtid.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Vesterbro Lokaludvalg drøfter de forskellige muligheder for træstubben
  2. at Vesterbro Lokaludvalg træffer beslutning om, hvilken af mulighederne der skal arbejde hen imod forhold til træstubbens fremtid, se detaljer under løsning.
  3. at Vesterbro Lokaludvalg afsætter 20.000 kr. til vedligehold i første halvår af 2019.

Problemstilling

Styregruppen

Styregruppen for Træstubbens vision for stedet er, at stedet skal gøres åben og levende og involvere lokale aktører. Der bør stadig være en basis af natur- og miljøformidling for børn, og derudover skal en kommende brugsaftale med Teknik- og Miljøforvaltningen åbne for, at det sociale aspekt i bæredygtighedsbegrebet kan komme mere i spil. Det er de forskellige lokale brugere, der vil arbejde med dette aspekt. Der bør være flere muligheder og aktiviteter, der vil være åbne for Vesterbros borgere. De lokale aktører i styregruppen og eksisterende midlertidige brugere har forpligtet sig til at udføre mindre løbende driftsopgaver i hus og have, småreparationer og at deltage i fælles arbejdsdage med hovedrengøring og lidt større opgaver. De har ikke økonomi til at være med til at betale for de faste driftsudgifter. Til gengæld vil der være mulighed for, at enkelte af dem kan stille praktikanter til rådighed i forbindelse med forskellige driftsopgaver. Det er et udtalt ønske fra styregruppens side, at der tilknyttes en fast koordinator for stedet, helst 10 timer om ugen. En sådan koordinator vil sikre en fast offentlig åbningstid, vil koordinere alle de praktiske opgaver, sætte eventuelle praktikanter i gang og ikke mindst sørge for, at potentialet for samarbejdet mellem de involverede aktører for alvor udfoldes, fx med henblik på offentlige aktiviteter. Det er styregruppens ønske, at Træstubben forbliver lokalt forankret, dvs. model 4-6.

Løsningsmodeller

Lokaludvalget har tidl. arbejdet for at få træstubben overdraget til relevant forvaltning, hvor de lokale aktører kan stå for aktiviteter.  

Forretningsudvalget har drøftet de forskellige muligheder i  forbindelse med Træstubbens fremtid, se oversigt og uddybninger på overdragelse, finansiering og medarbejder timer i bilag. Forretningsudvalget anbefaler, at der arbejdes hen imod model 5.

Model 1: Overdragelse til Børne- og Ungeforvaltningen eller Teknik- og Miljøforvaltningen, bemandede legepladser, der overtager træstubben og bliver driftsansvarlige. Lokaludvalget bliver bruger af træstubben på lige fod med andre. Der arbejdes for at få træstubben på budget 2020.

Model 2: Overdragelse til Børne- og Ungeforvaltningen eller Teknik- og Miljøforvaltningen, bemandede legepladser, der overtager træstubben og bliver driftsansvarlige, men Kultur- og Fritidsforvaltningen bliver koordinator for lokal brug. Lokaludvalget bliver bruger af træstubben på lige fod med andre. Der arbejdes for at få træstubben på budget 2020.

Model 3: Overdragelse til Børne- og Ungeforvaltningen eller Teknik- og Miljøforvaltningen, bemandede legepladser, der overtager træstubben og bliver driftsansvarlige, men lokaludvalgets miljømedarbejdertimer(10 t./u) bruges på træstubben. Lokaludvalget bliver bruger af træstubben på lige fod med andre. Der arbejdes for at få træstubben på budget 2020.

Model 4: Lokaludvalgssekretariatet er driftsansvarlige og lokaludvalgets miljømedarbejdertimer(10 t./u) bruges på træstubben.

Model 5: Lokaludvalgssekretariatet er driftsansvarlige, men deler driftsudgifterne og medarbejdertimerne med en lokal samarbejdsaktør. Der har meldt sig en mulig samarbejdspartner, der forventer at kunne have økonomi til at være økonomisk ligeværdig partner i forhold til driften og i forhold til medarbejdertimer. De nuværende brugere skal have samme mulighed for at bruge træstubben som nu.

Model 6: Teknik- og Miljøforvaltningen giver træstubben væk til en lokal non-profit foreningen, organisation ol.

Model 7: Træstubben afvikles.

Det forventes, at der kommer afklaring på Træstubbens fremtid i løbet af første halvår af 2019. Indtil da er der stadig udgifter forbundet med forpligtigelser til vedligehold af Træstubben, særligt i forhold til udearealet.  

Løsning

  1. Vesterbro Lokaludvalg drøfter mulighederne for træstubbens fremtid som beskrevet under problemstilling og i bilag. Lokaludvalget kan ikke træffe beslutning om sekretariatsmidler eller personale jf. model 3-5, men såfremt det er en af de løsningsmodeller, der vælges, kan økonomiforvaltningen udarbejde hvilke og hvordan mulighederne er for at opfylde lokaludvalgets ønsker.
  2. Vesterbro Lokaludvalg beslutter, hvilken af de beskrevne muligheder der  skal arbejde for i forhold til Træstubbens Fremtid. Sekretariatet har på nuværende tidspunkt ikke økonomi til at have driften, men såfremt lokaludvalget ønsker, at det er model 4, der skal arbejdes for, kan fx kontor i bydelen, forplejning, seminarer m.v. komme i spil til finansieringen. Som nævnt er det Økonomiforvaltningen, der kan træffe endelig beslutning om personale og sekretariatsdrift. Såfremt alle lokaludvalgets miljømedarbejdertimer skal fokuseres i træstubben(model 3-4), vil man kunne formode en øget sårbarhed i personalegruppen i sekretariatet, der vil kunne påvirke driften og servicering af lokaludvalget.

    Forretningsudvalget anbefaler model 5. Model 5 har ikke tidl. været på tale, da der ikke har været en lokal aktør, der har haft ressourcer af den kaliber, der nu kan være en mulighed. Modellen er umiddelbart mere realistisk at realisere forhold til sekretariatets ressourcer. Modellen forpligter, at en del af lokalvalgets miljøarbejde forankres i Træstubben. Nuværende brugere af træstubben skal have samme mulighed for brug som nu. Det forventes, at der vil være afklaring og udarbejdet et udkast til samarbejde i løbet af første halvdel af 2019.
  3. Vesterbro Lokaludvalg afsætter 20.000 kr. til vedligehold af Træstubben, primært udearalerne i første halvdel af 2019.

Økonomi

Der afsættes 20.000 kr. til vedligehold af primært udearealer i første halvår af 2019. Der er primært tale om gartnerarbejde.

Der er tale om budget 2019 midler. Det forventes, at Vesterbro Lokaludvalg har 1.540.000 kr. i 2019, heraf er der allerede afsat 850.000 til Vesterbropuljen/Lillepuljen.

Videre proces

Det forventes, ligegyldigt hvilken model der arbejdes med, at der vil være en endelig afklaring sommeren 2019. Hvis en af modellerne 1-5 vælges, men ikke kan gennemføres, skal lokaludvalget træffe en ny beslutning, men såfremt der ikke er afklaring om træstubben i 2019 i forhold til at videreføre den, skal den afvikles. (model 6-7). Lokaludvalget kan arbejde for at Teknik- og Miljøforvaltningen giver den væk som afviklingsmodel (model 6). 

Tidslinje vedr. model 5:

 

 

Beslutning

Indstillingen blev drøftet.

Vesterbro Lokaludvalg besluttede model 5 ved afstemning: 17 for og 1 der afstod for at stemme.

Beslutningen er under forudsætning af at Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen kan godkende modellen.

Vesterbro Lokaludvalg besluttede at afsætte 20.000 kr. til vedligehold i første halvår i 2019 ved afstemning - 14 for og 1 der undlod. Ena og Anja havde forladt mødet, ved afstemning om beløb. Malene havde forladt lokalet under afstemningen.

Vesterbro Lokaludvalg behandlede ad 3 efter at være gået videre til behandling og beslutning i punkt 7, hvorefter lokaludvalget gik tilbage til punkt 6. Forudsætningerne for afstemning i ad 2 og ad 3 var derfor forskellige.

Til top