Mødedato: 07.11.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Igangsætning af Herman Bangs Plads, Valby

Se alle bilag

For at anlægge et grønt byrum med integreret nærgenbrugsstation på Herman Bangs Plads skal der tages stilling til, om der skal tilføres yderligere midler til projektet, så en omprojektering af projektet kan igangsættes. Desuden skal der tages stilling til et nyt ibrugtagningstidspunkt.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, 

  1. at projektet ”Grønt byrum med integreret nærgenbrugsstation på Herman Bangs Plads” tilføres yderligere 2,0 mio. kr. fra Ressource- og Affaldsplan 2018 og 0,8 mio. kr. fra Områdefornyelsen Gl. Valby. Der skal på den baggrund overføres 2,0 mio. kr. fra Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Affaldsområdet til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Takstfinansieret anlæg jf. økonomiafsnittet,
  2. at ibrugtagningstidspunktet revideres til 31. oktober 2019.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

I Budget 2015 (Borgerrepræsentationen (BR) 2. oktober 2014) (A, B, F, O og Ø) blev der afsat 12,0 mio. kr. til ”udvikling af et grønt byrum med integreret nærgenbrugsstation på Herman Bangs Plads”, hvoraf 2,1 mio. kr. blev stjernemarkeret. Projektet er yderligere finansieret med 1,0 mio. kr. fra Områdefornyelsen Gl. Valby og med 3,0 mio. kr. fra affaldstaksterne på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Affaldsområdet (Ressource- og Affaldsplan 2018), i alt en samlet anlægsbevilling på 16,0 mio. kr.

Projektet kan ikke gennemføres inden for den økonomiske ramme og til det fastsatte ibrugtagningstidspunkt, og på den baggrund skal der tages stilling til, om projektet skal have tilført yderligere midler så projektet kan omprojekteres og ibrugtagningstidspunktet rykkes.

Løsning

Herman Bangs Plads, som indgår i Områdefornyelsen Gl. Valby, skal etableres som et grønt byrum med en integreret nærgenbrugsstation, som giver mulighed for rekreativt ophold og øget genbrug og genanvendelse, bilag 1.

I oktober 2016 blev forvaltningen klar over, at projektet som følge af en fejlberegning i anlægsoverslaget fra rådgiver ikke kunne gennemføres inden for den økonomiske ramme, og forvaltningen standsede derfor den videre projektering. Samtidig viste det sig, at en nødvendig vejomlægning medførte yderligere omkostninger. Problemstillingen blev præsenteret for Teknik- og Miljøudvalget (19. december 2016), hvor udvalget besluttede, at forvaltningen skulle afsøge mulighederne for at finde midler, så det oprindeligt besluttede projekt kunne gennemføres. I samarbejde med områdefornyelsen og Valby Lokaludvalg fandt forvaltningen en løsning, hvor 2,8 mio. blev finansieret af Ressource- og Affaldsplan 2018 og Områdefornyelsen Gl. Valby og de resterende midler blev søgt på Overførselssagen 2016-2017, for derved at sikre fuld finansiering til projektet. Budgetnotatet (TM12) blev dog ikke imødekommet i forhandlingerne, og der mangler derfor 3,9 mio. kr. for, at det fulde forslag kan realiseres. Forvaltningen har derfor i samarbejde med den lokale arbejdsgruppe, som har været involveret og bidraget positivt til projektprocessen, udarbejdet et forslag til et beskåret projekt, der stadig opretholder de fornødne funktioner, som sikrer en funktionsdygtig nærgenbrugsstation, og som stadig bidrager æstetisk til byrummet og understøtter udviklingen af bylivet på pladsen, som også er hensigten med projektet.

Det oprindelige forslag består af 4 bygninger, hvoraf flere indeholder funktioner, som ligger ud over, hvad man normalt finder på nærgenbrugsstationerne i byen, som fx en markedsplads. Erfaringsmæssigt er det byttefaciliteterne og værkstedsfunktionerne, som skaber liv i byrummet. Det er også de funktioner, som brugerne finder essentielle for nærgenbrugsstationen, jf. bilag 2.

Det er forvaltningens vurdering, at byttefaciliteterne og værkstedsfunktionerne kan opretholdes i det beskårede projekt, selvom to bygninger og en tagterrasse udgår af projektet, og at dette også ud fra et bylivsmæssigt og æstetisk perspektiv vil kunne gennemføres uden at pladsens overordnede formål om at være en levende, grøn plads, som understøtter genbrugstanken, forsvinder. I et beskåret projekt mistes muligheden for at komme i højden for pladsens brugere, da tagterrassen udgår. Værksteds- og byttefunktionerne kan dog opretholdes ved at sammenlægge funktionerne fra de nedlagte bygninger med de resterende bygninger. Der er også fortsat mulighed for udendørs pladser til at afholde aktiviteter af forskellig karakter, fx loppemarkeder.

Forvaltningen vurderer, at ovenstående beskæring af projektet, kan give en besparelse i projektet på ca. 3,5-4,0 mio. kr. På den baggrund indstiller forvaltningen, at projektet omprojekteres i samarbejde med rådgiver og den lokale arbejdsgruppe. Rådgiver har påtaget sig at omprojektere forslaget vederlagsfrit, som følge af de beregningsfejl, der har været i de tidligere faser af projektet.

Omprojekteringsforløbet skal desuden sikre det nødvendige grundlag til at indgå en aftale med Valby Andelsforening omkring ombygningen af Harald Kiddes Vej, som foreningen ejer. Ombygningen er nødvendig for projektets gennemførsel og indholdet af aftalen med foreningen kan få betydning for projektets udformning på selve Herman Bangs Plads. Forvaltningen har derfor identificeret yderligere besparelsespotentialer på mellem 0,5-1 mio. kr. i forhold til materialevalg til bygningsbeklædning og pladsens belægning, for at skabe fleksibilitet i budgettet, hvis det skulle blive nødvendigt.

Gennemførsel af et beskåret projekt forudsætter dog, at der stadig kan bevilliges 2,0 mio. kr. takstfinansierede midler fra Ressource- og Affaldsplan 2018 og 0,8 mio. kr. fra Områdefornyelsen Gl. Valby. De takstfinansierede midler på 2,0 mio. kr. fra Ressource- og Affaldsplan 2018 kommer hovedsagelig fra uforbrugte driftsmidler fra de tre nye nærgenbrugsstationer. Da etableringen af de tre nye nærgenbrugsstationer er forsinket, er driftsomkostningerne til affaldshåndtering lavere end oprindeligt budgetteret. Der skal derfor ikke ske takstforhøjelser som følge af forslaget.

Alternativt kan projektet lukkes ned og pengene føres tilbage til kommunekassen og til ressource- og affaldsområdet. Forvaltningen vurderer, at der ikke er grundlag for at finansiere merudgiften til det oprindelige forslag via O/U modellen da Budgetnotatet (TM12) ikke blev imødekommet i overførselssagen 2016-2017. Forvaltningen har i samarbejde med den lokale arbejdsgruppe fundet en beskåret løsning, som opfylder formålet og som lokalområdet støtter.

Ibrugtagning

I forbindelse med frigivelse af midler til projektering (Teknik- og Miljøudvalget 5. oktober 2015) blev udvalget orienteret om at en forsinkelse på 2 måneder af projektet til den 31. december 2017.

Borgerrepræsentationens beslutning om ikke at tildele projektet yderlige midler via Overførselssagen 2016-2017 har betydet, at forvaltningen i dialog med lokalområdet, har vurderet mulighederne for at komme videre med et beskåret projekt. Dette har resulteret i en forsinkelse af projektet på yderligere 5 måneder, så ibrugtagningstidspunktet rykker til maj 31. maj 2019. Udskydelsen på 5 måneder medfører, at anlægsperioden vil strække sig over vinterperioden, med en øget risiko for ekstraudgifter på 0,5-1,0 mio. kr. som følge af koldt vejr. Forvaltningen anbefaler derfor, at ibrugtagningstidspunktet rykkes yderligere 4 måneder til 31. oktober 2019, for at minimere risici. Forsinkelsen vil blive anført i 4. reperiodisering 2017. Forvaltningen vil sikre tidligst mulig igangsætning af anlægsarbejderne efter vinterperioden i 1. kvartal 2019.

Økonomi

I Budget 2015 (Æ55) (BR 2. oktober 2014) (A, B, F, O og Ø) er der afsat 12,0 mio. kr. (2015 p/l) til udvikling af et grønt byrum med integreret nærgenbrugsstation på Herman Bangs Plads, hvoraf 2,1 mio. kr. (2015 p/l) er stjernemarkeret og således frigivet med Borgerrepræsentationens vedtagelse af Budget 2015. På Borgerrepræsentationens møde 12. november 2015 blev yderligere 2,0 mio. kr. (2015 p/l) frigivet. Der er således samlet set frigivet 5,1 mio. kr. til projektet. Af de samlede frigivne midler på 5,1 mio. kr. er ca. 4,0 mio. kr. blevet anvendt på udarbejdelse af program, borgerinddragelse, udarbejdelse og afvikling af rådgiverudbud, projektering og interne omkostninger. Med denne indstilling skal projektet tilføres yderligere 2,0 mio. kr. fra Ressource og Affaldsplan 2018 og 0,8 mio. kr. fra Områdefornyelsen Gl. Valby. Områdefornyelsen Gl. Valby bidrager således med i alt 1,8 mio. kr. til projektet, da der allerede i forbindelse med godkendelse af Kvarterplanen for områdefornyelsen i Gl. Valby (BR 26. august 2010) blev afsat 1,0 mio. kr. til projektet. Der er afsat 0,4 mio. kr. i drift i 2018 og frem til udvikling af et grønt byrum med integreret nærgenbrugsstation på Herman Bangs Plads i Budget 2015. Driftsudgiften er uændret i et beskåret projekt. De 2,0 mio. kr. fra Ressource og Affaldsplan 2018 skal med denne indstilling overføres fra Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Affaldsområdet til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Takstfinansieret anlæg jf. nedenstående tabel:

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*

(2018 p/l)

Varig?
ja/nej

2019

2.

TMU

7456 - Affaldsområdet

1.38.65.1

U

-2.000

Nej

2.

TMU

3458 - Takstfinansieret anlæg

1.38.65.3

U

2.000

Nej

I alt

-

-

-

-

0

-

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

Videre proces

Et omprojekteret forslag og anmodning om indtægtsbevilling på baggrund af aftale med Valby Andelsboligforening forelægges Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentation i starten af 2018, med henblik på at få frigivet de resterende midler.

Anlægsstart forventes at blive primo 2019.

 

Pernille Andersen                                   /Anders Møller

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen igangsætter en omprojektering for Herman Bangs Plads, så pladsen kan etableres indenfor den økonomiske ramme.

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
     

  2. at projektet ”Grønt byrum med integreret nærgenbrugsstation på Herman Bangs Plads” tilføres yderligere 2,0 mio. kr. fra Ressource- og Affaldsplan 2018 og 0,8 mio. kr. fra Områdefornyelsen Gl. Valby. Der skal på den baggrund overføres 2,0 mio. kr. fra Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Affaldsområdet til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Takstfinansieret anlæg jf. økonomiafsnittet,

  3. at ibrugtagningstidspunktet revideres til 31. oktober 2019.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 9. oktober 2017

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt med syv stemmer mod to. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B og Ø.
Imod stemte: C og V.

Indstillingens 2. og 3. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med syv stemmer mod to. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B og Ø.
Imod stemte: C og V.

Beslutning

Dagsordenspunkt 33: Igangsætning af Herman Bangs Plads, Valby (2017-0196701)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 7. november 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 10 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F og O.

Imod stemte: C og I.

Til top