Mødedato: 03.10.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Dispensation fra lokalplan nr. 310, tillæg 4 og 5, til opførelse af nybyggeri på Teglholmsgade 14, Kongens Enghave

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til dispensation til ændringer i bebyggelsesplan og etageudformning for et boligbyggeri på Teglholmsgade 14 på Teglholmen i Kgs. Enghave.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der meddeles dispensation fra bestemmelserne om penthouseetage og byggefelter i § 6, stk. 2 a og b, jf. tegning 5 i lokalplan nr. 310, tillæg 4 og 5, ”Teglværkshavnen” til opførelse af et boligbyggeri.

Problemstilling

Ejeren af ejendommen Teglholmsgade 14 har ansøgt om tilladelse til at opføre en etagebebyggelse til boliger, hvor lokalplanens bestemmelser om bebyggelsesplan og etageudformning ikke overholdes. Byggeriet kræver derfor en dispensation fra tillæg 4 og tillæg 5 til lokalplan nr. 310 ”Teglværkshavnen”. De to tillæg er vedtaget af Borgerrepræsentationen henholdsvis den 16. december 2010 (tillæg 4) og 13. marts 2014 (tillæg 5). 

Ønsket til dispensation har været i naboorientering fra den 14. april til 6. maj 2016. Forvaltningen har modtaget 76 henvendelser. Endvidere har medlem af Borgerrepræsentationen Lars Weiss ønsket, at sagen forelægges Teknik- og Miljøudvalget.

Forvaltningen anbefaler dispensation til et - efter naboorienteringen - tilrettet projekt, der sikrer udsyn fra nabobebyggelserne til Teglværkshavnen samt sikrer et byggeri, der blandt andet følger det nu buede forløb af Teglholmsgade, og derved fremstår mere harmonisk end byggeriet muliggjort i lokalplanen.

Løsning

Bygherre ønsker at opføre et byggeri, der adskiller sig fra det muliggjorte byggeri i tillæg 4 og 5 til lokalplan nr. 310”Teglværkshavnen” på de punkter, der fremgår af nedenstående skema. Udformningen af byggeriet i øvrigt ønskes opretholdt, og de samlede etagemetre er uændrede.

Naboorientering findes i bilag 1 og en illustration af de ønskede ændringer fremgår af bilag 3.

 

Muliggjort i tillæg 4 og 5 til lokalplan nr. 310,”Teglværkshavnen”

Bygherres ønske til dispensation

Forvaltningens vurdering

Mod Teglholmsgade - etageantal og byggelinjer

Byggeriet kan opføres i 7 etager plus en penthouseetage mod Teglholmsgade.

 Der er fastlagt byggelinje mod Teglholmsgade.

 

Byggeriet ønskes opført i 8 fulde etager mod Teglholmsgade.

Den vestlige del af byggeriet overskrider byggelinjen mod Teglholmsgade, men udnytter ikke hele byggefeltet mod den grønne kile og Teglværkshavnen.

Forvaltningen vurderer, at facade og gavle fremstår arkitektonisk mere helstøbt uden penthouse mod Teglholmsgade. Mod gårdside opretholdes penthouse.

 Forvaltningen vurderer, at ændringen giver et mere harmonisk buet forløb langs Teglhomsgade.

 

(Se bilag 3, billede 1)

Sidefløjene mod den grønne kile og Teglværkshavnen - etageantal og byggelinjer

Byggeriet trappes ned mod den grønne kile fra 7 etager med mulighed for penthouse til 4-5 etager med mulighed for penthouse.

 

Der trappes langsommere ned mod den grønne kile, etageantallet overskrides på den midterste del af fløjene. Den nordlige del af fløjene opføres i fulde etager frem for med penthouse. Mod gården opretholdes mulighed for penthouse.

Byggeriet trækker sig længere tilbage fra nabobebyggelsen i den nordlige del af fløjene og kommer tættere på i den sydlige del af fløjene.

Fløjene kommer længere mod syd men respekterer bredden på den grønne kile på min. 40-45 meter.

Forvaltningen vurderer, at nedtrapningen er arkitektonisk mere harmonisk (se bilag 3, billede 3). Ændringen øger ikke det samlede etageareal.

Mange høringssvar omhandler, at ændringerne betyder en begrænsning af udsigt til Teglværkshavnen. Forvaltningen har derfor foreslået en ændring, så byggelinjen overholdes på østlig fløj (se anbefaling nedenfor - se bilag 3, billede 1 og 5). På vestlig fløj vil bygherres ønske til dispensation have minimal betydning for udsigten fra naboejendom (se bilag 3, billede 1).

Høring
Dispensationen har i medfør af planlovens § 20 været i naboorientering i perioden 14. april til 6. maj 2016. Forvaltningen har modtaget 76 henvendelser, jf. bilag 2. Den altovervejende del af henvendelserne kommer fra beboere i ejendommene Teglholmsgade 16-34, der ligger umiddelbart øst for det aktuelle byggeområde. Derudover er der enkelte bemærkninger fra beboere i naboejendommen vest for byggeriet.

  1. I mange af høringssvarene gives der udtryk for, at der ikke bør gives tilladelse til ændringerne i bebyggelsesplanen. Der er særlig utilfredshed med, at den østlige fløj ned mod vandet forlænges, fordi det vil forringe udsigten til vandet.
  2. Der udtrykkes ønske om, at lokalplanens krav til etageudformning og byggelinje mod Teglholmsgade opretholdes. Enkelte mener ikke, at denne grund bør bebygges, men i stedet friholdes som et åndehul i et område, der efterhånden er tæt bebygget.
  3. Der udtrykkes, at kommunen bør være lidt mere tilbageholdende med at dispensere til ændringer i byggerierne i dette område. I stedet bør man koncentrere sig om at gøre bydelen færdig.
  4. Der påpeges, at illustrationerne viser forslag til en for stor træbrygge i forhold til det muliggjorte i lokalplanen

Forvaltningens bemærkninger

  1. På baggrund af naboorienteringen har forvaltningen foreslået bygherre at ændre udformningen af byggeriet, så det kommer til at overholde lokalplanens bebyggelsesplans grænse for den østlige fløj mod vandet. Forvaltningen vurderer, at beboerne i nabobygningen mod øst derved har samme udsyn, som forudsat i lokalplanen, jf. bilag 3.
  2. Lokalplanen giver overordnet set mulighed for at opføre et byggeri af denne karakter.

Forvaltningen vurderer, at bygherres ønske giver et arkitektonisk løft af byggeriet, der sikrer et mere harmonisk byggeri, der følger vejforløbet. Det er forvaltningens vurdering, at det visuelle indtryk mod Teglværksgade ikke vil ændres væsentligt.

  1. Forvaltningen er naturligvis indstillet på at bidrage positivt til, at bydelen bliver færdigudviklet, men grundene er hovedsageligt privatejede, og kommunen har ingen mulighed for at bestemme takten i udviklingen af de private grunde.
  2. I illustrationerne til naboorienteringen er ikke vist den endelige udformning af træbryggen. Den vil blive udformet i overensstemmelse med lokalplanen, og den er ikke en del af dispensationen.

Forvaltningens anbefaling

Forvaltningen anbefaler at imødekomme indsigelserne ved, at projektet skal overholde byggelinjen på den østlige fløj. Forvaltningen vurderer, at beboerne i nabobygningen mod øst derved har samme udsyn som forudsat i lokalplanen, jf. bilag 3, billede 1 og billede 5. Bygherre er enig i ændringen. Herudover vurderer forvaltningen, at dispensationen vil give et byggeri med en mere harmonisk udformning mod Teglholmsgade, hvor vejens krumning understreges af byggeriet, og facade og gavle uden penthouse får byggeriet til at fremstå arkitektonisk helstøbt. På baggrund heraf anbefaler forvaltningen, at der gives dispensation.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Efter godkendelse i Teknik- og Miljøudvalget, vil forvaltningen meddele ansøger den ønskede dispensation og orientere dem, som har fremsat indsigelser i forbindelse med naboorienteringen.

         Pernille Andersen

                                                                  /Jakob Møller Nielsen

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 3. oktober 2016

 Indstillingen blev ikke godkendt med syv stemmer mod 0. To undlod at stemme.

For stemte: Ingen
Imod stemte: A, B, I og Ø.
Undlod at stemme: C og V.

Til top