Mødedato: 24.10.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Forsøg med lokalt forankret beskæftigelsesindsats 2017

Se alle bilag
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal tage stilling til udmøntningen af Budget 2017 mht. Forsøg med lokalt forankret beskæftigelsesindsats, herunder iværksættelse af høring af lokaludvalgene.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at der igangsættes udbud af Forsøg med lokalt forankret beskæftigelsesindsats.
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender en vægtningsmodel for vurdering af tilbud, hvor kvalitet vægter 75 pct., og pris vægter 25 pct.
  3. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at kvalitetsvurderingen af tilbuddene baserer sig på parametrene fra indstillingen, som kommer til at danne grundlag for kriterierne i udbuddet.
  4. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender den foreslåede proces for udmøntning af Forsøg med lokalt forankret beskæftigelsesindsats, herunder tildeling af maksimalt 7 aftaler, og at de nye forsøg iværksættes fra 1. august 2017, hvorfor der søges overført estimeret mindreforbrug fra 2017 til 2018 til finansiering af forsøgene i 2018
  5. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at indstillingen sendes i høring i lokaludvalgene
  6. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at forvaltningen varetager det videre arbejde med udbuddet, herunder inddragelse af lokaludvalgene og indgåelse af aftaler om de nye forsøg.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

     7. at 4.083.333 kr. af de 7 mio. kr. afsat med Budget 2017 til Forsøg med lokalt forankret 
         beskæftigelsesindsats overføres til samme formål i 2018.

Problemstilling

Med Budget 2017 er der bl.a. afsat midler til Forsøg med lokalt forankret beskæftigelsesindsats:

”Der afsættes:

- 7,0 mio. kr. i overførsler i 2017 til den lokalforankrede beskæftigelsesindsats, fx Settlementet, SydhavnsCompagniet og Indvandrerkvindecenteret”.

Løsning

Rammerne for indsatsen
Fra januar 2016 er en ny udbudslovgivning trådt i kraft. Med den nye udbudslov skal beskæftigelsesindsatser med en samlet værdi på over ca. 5,59 mio. kr. i udbud.

Ifølge kommissoriet for lokaludvalg skal lokaludvalgene inddrages, inden der træffes endelig politisk beslutning i sager, der er af særlig betydning for bydelen. Forvaltningen vurderer på den baggrund, at lokaludvalgene skal høres i forhold til nye forsøg med lokalt forankret beskæftigelsesindsats.

Målgrupper for forsøgene
Det foreslås som udgangspunkt, at de nye forsøg målrettes ledige borgere (dog undtagen dagpengemodtagere over 30 år) i alle bydele, dvs. unge, jobparate kontanthjælpsmodtagere, aktivitetsparate borgere, revalidender, ledighedsydelsesmodtagere samt borgere i ressourceforløb. Lokaludvalgene anmodes om at forholde sig til behovet for forsøg med en lokal gruppe af ledige borgere, som lokaludvalget vurderer vil have særlig gavn af en lokalt forankret beskæftigelsesindsats.

Formål med forsøgene
På baggrund af målgrupper foreslås det, at formålet med de lokalt forankrede beskæftigelsesforsøg bliver:

  • At fremme ledige borgeres mulighed for at komme i beskæftigelse eller påbegynde uddannelse
  • At udvikle metoder, redskaber og aktiviteter til at få ledige borgere i job eller uddannelse gennem en lokalt forankret beskæftigelsesindsats.

Tilrettelæggelse af udbuddet
Da der er tale om forsøg, foreslås tildelings- og vægtningsmodellen at vægte kvalitet 75 pct. og pris 25 pct.

Det foreslås endvidere, at kvalitetsvurderingen af forsøget omfatter følgende parametre, som kommer til at danne grundlaget for kriterierne i udbudsmaterialerne:

  • At der anvendes eksterne virksomhedsplaceringer som led i afklaring og motivering for job eller uddannelse ved at trække på et relevant virksomhedsnetværk
  • At der skabes progression fra virksomhedsplacering til job og uddannelse
  • At der leveres et intensivt forløb, så de ledige borgere er så meget i gang som muligt
  • At det sikres, at borgeren modtager en tværfaglig / helhedsorienteret indsats med udgangspunkt i den virksomhedsrettede indsats.

En rammeaftale om levering af beskæftigelsesindsats kan typisk indgås for en periode på 4 år. Det foreslås, at rammeaftalen udbydes for perioden 1. august 2017 til 31. juli 2018, hvis der kan overføres midler fra Budget 2017 til 2018 og med mulighed for forlængelser i perioden 1. august 2018 til 31. juli 2021. Så kan forsøgene forlænges, hvis der tilføres yderligere midler.

Forvaltningen foreslår, at der tildeles maksimalt 7 aftaler under rammeaftalen.

Høring i lokaludvalgene
Hvis Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender indstillingen, høres lokaludvalgene med høringsfrist fredag den 28. november 2016. Oversigten over lokaludvalg kan ses på kk.dk.

Økonomi

Der er med Budget 2017 afsat 7 mio. kr. til Forsøg med lokalt forankret beskæftigelsesindsats.

Da udbud er en tidskrævende proces og for at give de nye forsøg tid til etablering, indstiller forvaltningen, at Borgerrepræsentationen anmodes om at overføre 4.083.333 kr. til anvendelse i 2018, svarende til 7/12 dele af midlerne afsat til Forsøg med lokalt forankret beskæftigelsesindsats i 2017.

Evt. forlængelse af de eksisterende forsøg
Forvaltningens juridiske rådgiver Horten har vurderet, at evt. forlængelse af de eksisterende forsøg kun kan ske for en kort periode, lidt over 2 måneder jf. udbudslovens § 180, da yderligere forlængelse vil udgøre en væsentlig ændring af de eksisterende aftaler. Forvaltningen finder på den baggrund ikke anledning til at forlænge de eksisterende forsøg.  

Videre proces

Hvis Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender indstillingen, foreslås følgende tidsplan:

  • November 2016: Høring af lokaludvalg
                                Anmodning om overførsel behandles af ØU og BR
  • Januar 2016:       Udbuddet offentliggøres
  • Februar 2017:      Ansøgningsfrist og vurdering af tilbud
  • April 2017:           Beskæftigelses- og Integrationsudvalget orienteres om tildeling
  • Maj – juli 2017:    De nye forsøg etableres i deres lokalområde
  • 1. august 2017:   De nye forsøg iværksættes

 

Bjarne Winge / Michael Baunsgaard Schreiber

 

 

 

Beslutning

Udvalgsmedlemmerne afgav kommentarer til indstillingen. Indstillingen blev herefter udsat.

 

Forvaltningen indkalder til møde med Socialdemokratiet og Enhedslisten om sagen. Forvaltningen skal frem mod næste udvalgsmøde komme med forslag til både kortsigtede og langsigtede progressionsmål for målgruppen.
Til top