Mødedato: 08.03.2016, kl. 11:20
Mødested: Comwell Borupgaard, Nørrevej 80, 3070 Snekkersten

Garanti for yderligere lån til renovering af almene boliger, Boligforeningen AAB´s afdelinger 28-30, beliggende Parkstykket 2-26 m.fl.,Brønshøj

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til kommunal garanti for yderligere lån til finansiering af renoveringsarbejder i Boligforeningen AAB´s afdelinger 28-30, beliggendeParkstykket 2-26 m.fl i Brønshøj-Husum.

Indstilling

Teknik og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at kommunen stiller garanti for yderligere realkreditlån til finansiering af renoveringsarbejder i den almene boligorganisation AAB´s afdelinger 28-30. Kommunen skal garantere for 100 % af et lån på 24,1 mio. kr. Lånet regaranteres af Landsbyggefonden med 50 %, og den kommunale nettogaranti er herefter 12,05 mio. kr.
  2. at kommunen stiller garanti for yderligere realkreditlån til finansiering af renoveringsarbejder i den almene boligsorganisation AAB´s afdelinger 28-30. Kommunen skal garantere for 100 % af et lån på 15,9 mio. kr.

Problemstilling

Forvaltningen har modtaget en ansøgning om garantistillelse fra et realkreditinstitut på to supplerende lån i forbindelse med færdiggørelse af et genopretnings- og renoveringsprojekt i boligorganisationen AAB´s afdelinger 28-30.

Borgerrepræsentationen har den 16. december 2010 godkendt et alment genopretnings- og renoveringsprojekt i AAB´s afdelinger 28-30 Parkstykket 2-26 m.fl. i Brønshøj med kommunal garantistillelse for lån til arbejderne, og har samtidig bemyndiget Teknik- og Miljøudvalget til efterfølgende at godkende den konkrete garantistillelse.

Teknik- og Miljøudvalget har den 6. februar 2012 godkendt at stille garanti på 79,44 % for realkreditlån på 111,5 mio. kr.( i alt 88,6 mio. kr.) til finansiering af de støttede arbejder. I første omgang var der ikke behov for kommunal garanti til de ustøttede arbejder i sagen.  

Teknik- og Miljøforvaltningen har den 29. januar 2014 modtaget byggeregnskab for arbejderne. Byggeregnskabet (skema C) viser en medudgift i de samlede renoveringsudgifter til de støttede og ustøttede arbejder på 38,9 mio. kr. Långiver anmoder derfor om yderligere garanti fra kommunen for lån på 24,1 mio. kr. til de støttede arbejder og 15,9 mio. kr. til de ustøttede arbejder.

Garantien stilles med hjemmel i almenboligloven, jf. bilag 1.

Løsning

Renoveringsarbejderne er nu gennemført.

Merudgifterne i sagen skyldes i det væsentlige, at der er gået næsten fem år fra kontraktindgåelse til aflevering, hvilket har medført højere indekseringsudgifter og øget tomgangsleje. Derudover har der været et uforudset merforbrug til fjernelse af asbest, bly og olieforurening m.m., samt uforudsete udgifter til sammenlægning og modernisering af boligerne.

Oplysninger om garantistillelsen fremgår af nedenstående skema.

De mere generelle oplysninger om en byggesags faser/kommunens sagsbehandling samt lovgrundlaget (almenboligloven, styrelsesloven og lånebekendtgørelsen) er nærmere beskrevet i bilag 1.

Adresse

Parkstykket 2-26 m.fl., 2700 Brønshøj

Lån 1, kr.

24.100.000 kr.

Garanti pct.

100 % (realkreditinstituttets beregning)

Kommunens hæftelse i kr.

24.100.000 kr., heraf regaranti fra LBF for 12.050.000 kr.

Lån 2, kr.

15.900.000 kr.

Garanti pct.

100 % (realkreditinstituttets beregning)

Kommunens hæftelse i kr.

15.900.000 kr.

Låntager

Boligforeningen AAB, afdeling 28, 29 og 30

Långiver

BRFkredit

Beslutningsdato

16. december 2010

Antal boliger

453

Sagstype

Renoveringsarbejderne omfatter bl.a. lejlighedssammenlægninger, tilgængelighed til stuelejligheder, miljøforbedringer i gårdrummet, udskiftning af installationer, vinduesudskiftning, renovering og modernisering af badeværelser. 

Økonomi

Garantierne medfører ikke i sig selv bevillingsmæssige konsekvenser for Teknik- og Miljøudvalget. Garantierne kommer kun til udbetaling, såfremt boligafdelingen ikke selv kan betale ydelserne på lånet. Forvaltningen har ikke på nuværende tidspunkt indikationer på, at garantierne vil komme til udbetaling.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt garantiforpligtelsen, sendes erklæringerne om kommunegaranti til underskrift hos Teknik- og Miljøborgmesteren og forvaltningens administrerende direktør. Herefter returneres de til realkreditinstituttet.

 

                         Pernille Andersen

                                                              /Jakob Møller Nielsen                    

 

  

  

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 8. marts 2016

Indstillingen blev godkendt

Til top