Mødedato: 12.11.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Godkendelse af vandhandleplan

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til Københavns Kommunes vandhandleplan efter endt høring.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,
  1. at Københavns Kommunes vandhandleplan 2010-2015 vedtages (bilag 1 og 2).

Det bemærkes, at Teknik- og Miljøforvaltningen i forbindelse med den konkrete udmøntning af vandhandleplanerne forsat prioriterer et godt samarbejde og en fælles forståelse med omegnskommunerne omkring de fælles vandløb.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Udkast til Vandhandleplan 2010-2015 blev på Borgerrepræsentationens møde den 28. maj 2015 sendt i 8 ugers høring, som foreskrevet i Miljømålsloven. Ifølge Miljømålsloven skal handleplanen være vedtaget senest den 30. oktober 2015.

EU’s Vandrammedirektiv foreskriver, at medlemslandenes overfladevand og grundvand skal have ”god økologisk kvalitet” (citat) i 2015. Denne frist kan dog udskydes til 2021 eller senest 2027. Staten har udskudt fristen til 2021.

Vandrammedirektivets mål er udmøntet i de statslige vandplaner, der med flere års forsinkelse blev udsendt til kommunerne den 30. oktober 2014.

Kommunernes handleplaner skal indeholde en plan for iværksættelse af de tiltag, der stilles krav om i statens vandplaner. Endvidere kan vandhandleplanen også indeholde egne kommunale tiltag for at sikre en reel opfyldelse af EU’s krav inden 2021. Vandhandleplanen rækker derfor ud over den officielle statsligt bestemte periode 2010-2015 og helt frem til 2021.

Løsning

Vandhandleplanen er opdelt i en 1. del om overfladevand og spildevand (bilag 1) og en 2. del om grundvand (bilag 2).

Teknik- og Miljøforvaltningen har vurderet, at kravet og fristerne i EU’s vandrammedirektiv om god økologisk tilstand i søer og vandløb kun kan opfyldes inden for fristen i Vandrammedirektivet, hvis kommunen er mere ambitiøs end forslagene i de statslige vandplaner.

Teknik- og Miljøforvaltningen har på den baggrund udarbejdet en handleplan for kommunens overfladevand, der udover de lovpligtige tiltag også indeholder kommunens egne tiltag for at sikre en opfyldelse af EU’s krav inden 2021. Forvaltningens forslag til indsats gælder fortsættelse af restaureringen af Harrestrup Å, genopretning af de nordlige vandområder (Utterslev Mose, Fæstningskanalen, Nordkanalen, Søborghus Rende og Emdrup Sø), samt De Indre Søer og centrale parksøer. Vandhandleplanen rækker således ud over den statsligt bestemte periode 2010-2015 og helt frem til 2021.

På grundvandsdelen indeholder planen forslag til fokusområder og indsatser, for at grundvandsressourcen på længere sigt kan opnå god tilstand, samt indsatser omhandlende lokalisering og sløjfning af ubenyttede boringer, der kan udgøre en risiko for grundvandet. Derudover er der bl.a. indsatser for at øge brugen af lokale vandressourcer, gennemføre nedsivning og initiativer for at mindske brug af vejsalt og pesticider. HOFORs drikkevandsindvinding sker i dag uden for Københavns Kommune.

Høringsprocessen
Udkastet til handleplanen har været i offentlig høring 8 uger. Der er indkommet 9 høringssvar – fra seks lokaludvalg samt Herlev Kommune, Danmarks Naturfredningsforening og Naturstyrelsen. Flere roser Københavns Kommunes ambitionsniveau. Ingen af høringssvarene har givet anledning til indholdsmæssige ændringer i vandhandleplanen i forhold til høringsudkastet. Der er derfor ikke foretaget ændringer i det endelige udkast, der her indstilles til vedtagelse.

Høringssvarene vedlægges i bilag 3 og en skematisk redegørelse for indholdet i høringssvarene og forvaltningens svar vedlægges i bilag 4.

Økonomi

Takstfinansiering
Den indsats, som de statslige vandplaner kræver gennemført i denne planperiode (2010-2015), skal finansieres via takstmidler, da det alene drejer sig om indsats på spildevandsområdet, nemlig reduktion af overløb til Harrestrup Å og Søborghus Rende. Overløbene til Harrestrup Å’s sydlige del er allerede finansierede (350 mio. kr.). Omkostningerne til overløbene til den nordlige del er vurderet til 150 mio. kr. og overløbene til Søborghus rende til 20 mio. kr. Denne indsats er ikke finansieret og fastlægges i forbindelse med spildevandsplanlægningen.

Kommunens finansiering
Forvaltningen har derudover vurderet, hvilke kommunalt finansierede indsatser, det er nødvendigt at gennemføre for at leve op til direktivkravene om god økologisk tilstand inden 2021 på vandløb og søer Det drejer sig om en indsats på Harrestrup Å, på de nordlige vandområder og på De Indre Søer samt centrale parksøer.

Omkostningerne vurderes at ligge mellem 78 og 103 mio. kr. (middel 90 mio. kr.) (2015 p/l) over 6 år (2016-2021) og fordeles således (middelværdier):

Mio. kr. (2015 p/l)

Min.

Max.

Middel

(afrundet)

Harrestrup Å, nordlige del

67

84

76

Nordlige vandområder (Utterslev

Mose mv.)

4

11

8

Indre Søer og parksøer

6

8

7

Sum (afrundet):

78

103

90

I Budgetaftalen 2016 er afsat 6 mio. kr. til den første fase i indsatsen i de Nordlige vandområder og Indre søer som er fjernelse af det tykke sediment-/slamlag, der er ophobet gennem mange år. Oprensningen er en forudsætning både for at leve op til vandrammedirektivet og for de rekreative muligheder. Efterfølgende vil der bl.a. skulle udlægges gydegrus og ske opfiskning og pleje af grøde for at sikre den gode natur- og vandkvalitet.

Indsatsen for de sydlige strækninger af Harrestrup Å (64 mio. kr.) er allerede kommunalt finansieret og derfor ikke med i denne indstilling.

Den samlede indsats på 674 mio. kr. for at skabe god økologisk tilstand ser herefter således ud (indregnet finansiering af 6 mio. kr. i budget 2016):

Mio. kr. (2015 p/l

Finansieret

Ikke finansieret

I alt

Takst

350

170

520

Kommunalt 

70

84

154

I alt

420

254

674

Samlet set skal der derfor finansieres yderligere 84 mio. kr. i kommunen for at leve op til EU-kravene. Teknik- og Miljøudvalget vil, når det bliver aktuelt, blive forelagt budgetønsker vedrørende den kommunale del af de ikke-finansierede tiltag.

Videre proces

Efter godkendelse i Borgerrepræsentationen er kommunens vandhandleplan endelig. Den skal ifølge Miljømålsloven være endeligt vedtaget senest den 30. oktober 2015.

Pernille Andersen                         / Anne-Sofie Degn

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
  1. at Københavns Kommunes vandhandleplan 2010-2015 vedtages (bilag 1 og 2).

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 5. oktober 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
 
Økonomiforvaltningen bemærker, at Teknik- og Miljøforvaltningen i forbindelse med den konkrete udmøntning af vandhandleplanerne forsat prioriterer et godt samarbejde og en fælles forståelse med omegnskommunerne omkring de fælles vandløb.

Økonomiudvalget har ingen yderligere bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 3. november 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 12. november 2015

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top