Mødedato: 07.12.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Udmøntning af tilskud til Danish Fashion Institute og Copenhagen Fashion Week

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens udmøntningsplan for tilskud for 2015 til Danish Fashion Institute og Copenhagen Fashion Week til efterretning.
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager til efterretning, at forslag til udmøntning af midler til Danish Fashion Institute og Copenhagen Fashion Week for 2016 forelægges for udvalget i foråret 2016, efter at Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen har behandlet sag om udstrækning af sociale klausuler og arbejdsklausuler til alle områder, hvor samarbejdspartnere modtager økonomiske midler fra kommunen.

Problemstilling

Danish Fashion Institute og Copenhagen Fashion Week har en række tilskud fra budgetaftalerne fra 2014-16, som fortsat ikke er udbetalt.

Løsning

Udbetaling af restmidler for 2015
Danish Fashion Institute, herunder Copenhagen Fashion Week, har tre tilskud for 2015, i alt 3,6 mio. kr., til følgende indsatser:

  • 1,5 mio. kr. fra Budget 2014 til at forbedre modebranchens evne til at skabe vækst og udnytte eksportpotentialet. Midlerne anvendes blandt andet til seminarer og kurser for branchen, netværksmøder mellem etablerede modevirksomheder og vækstlagsvirksomheder, og udvikling af videndelingsplatformen fashionforum.dk.
  • 1,1 mio. kr. fra Budget 2015 til at udvikle den folkelige og kulturelle del af modeugen, Copenhagen Fashion Festival. Midlerne anvendes blandt andet til at udvikle og gennemføre konkrete begivenheder for borgere under modeugerne, gadefester, og formidling af festivalprogrammet.
  • 1,0 mio. kr. fra Budget 2015 til at understøtte Danish Fashion Institutes indsats for at fremme en grøn omstilling i modebranchen. Midlerne anvendes blandt andet til at udvikle Fabric Source (et showroom for bæredygtige, innovative materialer) samt til at gennemføre rådgivning og videndelingsaktiviteter i branchen.

I forbindelse med udmøntning af tilskud i Budget 2015 til Danish Fashion Institute den 17. november 2014 besluttede Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, at kommunen skal sikre, at midlerne udbetales koordineret og efter samme principper som staten.

Udmøntning af tilskuddene har afventet en omstrukturering af Danish Fashion Institute under den nye erhvervsdrivende fond ”Design Society”. Fonden samler de tre organisationer Dansk Design Center, INDEX og Danish Fashion Institute. Erhvervs- og Vækstministeriet og Region Hovedstaden er fondens hovedbidragydere. Design Society har til formål at fremme design, mode og relaterede kreative erhverv med henblik på at styrke væksten, markedsføre Danmark og bidrage til løsningen af samfundsmæssige udfordringer.

Omstruktureringen er nu afsluttet. Danish Fashion Institute, i dets tidligere form, er nedlagt og er genopstået som selvstændigt datterselskab under Design Society. Copenhagen Fashion Week, som driver de to årlige modeuger i København, er blevet et selvstændigt datterselskab under Danish Fashion Institute.

Design Societys overordnede ledelse varetages af en bestyrelse. Bestyrelsen består af en repræsentant for henholdsvis Erhvervs- og Vækstministeriet og Region Hovedstaden samt bestyrelsesformændene fra Dansk Design Center, INDEX og Danish Fashion Institute.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er i tæt dialog med Erhvervsstyrelsen om strukturen for Design Society, resultatkontrakt og rammerne for udbetaling af støtte. Det er på denne baggrund Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens og Erhvervsstyrelsens vurdering, at omstruktureringen af Danish Fashion Institute og Copenhagen Fashion Week under Design Society gør, at der kan ydes støtte til selskaberne i overensstemmelse med statsstøttereglerne.

For at udmønte kommunens tilskud til Danish Fashion Institute vil Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen nu tage følgende skridt:

  • Udbetale tilskuddene for 2015.
  • Bevillingerne øremærkes til aktiviteter i overensstemmelse med udmøntningsbeslutningerne fra Budget 2014 og 2015.
  • Bevillingerne udbetales på vilkår, der er identiske med de vilkår, Erhvervsstyrelsen stiller. Det indebærer blandt andet, at midler kun går til almennyttige formål, og at kravene til afrapportering og aflevering af revisorgodkendte regnskaber er identiske med Erhvervsstyrelsens.

Udmøntning af 2016 midler
Danish Fashion Institute, herunder Copenhagen Fashion Week, har udestående tilskud for 2016 for i alt 3,6 mio. kr. Udmøntningen afventer Økonomiforvaltningens undersøgelse af muligheden for at udstrække sociale klausuler og arbejdsklausuler til alle områder, hvor samarbejdspartnere modtager økonomiske midler fra kommunen (jf. ”videre proces”).

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

BR henviste d. 26. februar 2015 et medlemsforslag til BIU, hvor det foreslås at gøre støtten til Danish Fashion Institute og Copenhagen Fashion Week afhængig af, ”at branchen forpligter sig til at sikre, at der foreligger et skriftligt aftalegrundlag mellem model og modelbureau, omfattende løn/honorar, arbejdstid og øvrige arbejdsvilkår ved shows og events, som er direkte og indirekte faciliterede af Danish Fashion Institute.”

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tiltrådte d. 1. juni 2015 Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens indstilling om at udsætte drøftelsen af medlemsforslaget, indtil Økonomiforvaltningen færdiggør en undersøgelse af ”muligheden for at udstrække sociale klausuler og arbejdsklausuler til alle områder, hvor samarbejdspartnere modtager økonomiske midler fra kommunen.”

Økonomiforvaltningen oplyser, at de forventer, at undersøgelsen tidligst vil kunne forelægges for Økonomiudvalget d. 8. december 2015 og derefter i Borgerrepræsentationen d. 21. januar 2016. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil derfor tidligst kunne behandle medlemsforslaget om betingelse af støtten til Danish Fashion Institute og Copenhagen Fashion Week i februar 2016. Tilskuddene for 2016 (2,1 mio. kr. fra Budget 15 samt 1,5 mio. kr. fra Budget 16) kan derefter udmøntes i overensstemmelse med Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning.

Birgitte Hansen    /    Michael Baunsgaard Schreiber

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top