Mødedato: 02.02.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Otto Mønsted Kollegium - § 100 renovering. Brandforanstaltninger, Vesterbro – Kongens Enghave

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal træffe beslutning om kommunal garanti og ydelsesstøtte til brandsikring af den selvejende institution Otto Mønsteds Kollegium, Rektorparken 1, 2450 København SV, i bydelen Vesterbro – Kongens Enghave.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at projekt til brandsikring af Otto Mønsteds Kollegium godkendes,
  2. at Borgerrepræsentationen beslutter at stille kommunal garanti for 100 pct. af et realkreditlån på 13,0 mio. kr. vedrørende arbejderne,
  3. at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at give ydelsesstøtte til realkreditlånet efter lov om almene boliger § 100. Den kommunale andel anslås til 88.000 kr. det første år og vil gradvist blive udfaset derefter. Udgiften afholdes på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse ydelsesstøtte fra 2016 og frem,
  4. at der meddeles indeståelse for eventuelle underskud på kollegiets fremtidige drift, jf. § 100 i lov om almene boliger,
  5. at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at godkende det endelige projekt og anskaffelsessummen, alt under forudsætning af at der ikke er væsentlige afvigelser i forhold til det foreliggende.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Den selvejende institution Otto Mønsted Kollegiet ved KAB har i foråret 2015 gennemført en bygningsgennemgang med henblik på at udarbejde en tilstandsrapport for kollegiet. Gennemgangen af kollegiebygningen viser, at bygningen er utilstrækkeligt brandsikret i forhold til nutidens normer.

Løsning

Brandsikkerhedsarbejderne omfatter sikring af 90 lejlighedsskel, nye døre til alle værelser og til rengørings- og depotrum, samt sikring af værelsernes vægge mod gangarealer.

Brandvæsenet har oplyst, at bygningen ikke har brandsikkerhedsmæssige mangler udover de nævnte forhold. Der er givet byggetilladelse til arbejderne. Forvaltningen vurderer, at arbejderne opfylder kravene i lov om almene boliger mv. § 100 og at arbejderne bør udføres hurtigst muligt af hensyn til beboernes sikkerhed.

Boligkommissionen er orienteret om sagen. Bliver bygningen ikke brandsikret, må det forventes, at Boligkommissionen vil nedlægge forbud mod beboelse.

Det kan i øvrigt oplyses, at den nævnte tilstandsrapport er tilvejebragt efter ønske fra Teknik- og Miljøudvalget i forbindelse med indstilling om støtte til renovering af kloak mv., som blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 18. juni 2014. Teknik- og Miljøudvalget er blevet orienteret om tilstandsrapporten ved notat af 9. juli 2015.

Kollegiet rummer 307 kollegieværelser og er opført i 1957 (se i øvrigt bilag 1).

Om § 100 i almenboligloven
I henhold til lov om almene boliger § 100 kan kommunen på vegne af staten give tilsagn om garanti og ydelsesstøtte til udbedring af byggeskader, større ekstraordinære renoveringsarbejder, herunder modernisering, samt energibesparende foranstaltninger.

Tilsagnet kan gives til ungdomsboliger etableret i henhold til tidligere lovgivning. I Københavns Kommune drejer det sig primært om 19 ældre støttede kollegier, herunder Otto Mønsteds Kollegium. Der er løbende ydet støtte efter § 100 til disse kollegier.

Kommunen kan give tilsagn, hvis betingelserne i paragraffen er opfyldt, men er ikke forpligtet.

I overvejelserne om hvorvidt der bør gives tilsagn til en ansøgning, indgår en vurdering af arbejdernes nødvendighed, kollegiets økonomi, lejeniveau og muligheden for anden finansiering for eksempel ved realkreditlån uden garanti og uden støtte eller ved henlæggelser.

På baggrund af kollegiets om behovet for brandsikring og manglende muligheder for normal realkreditbelåning finder forvaltningen, at ansøgningen bør imødekommes på de betingelser, der er nævnt nedenfor.

Realkreditbelåning og kommunal garanti:
Arbejder, der støttes i henhold til almenboliglovens § 100, skal finansieres med realkreditlån med 30-årig løbetid (i henhold til regler fastsat af staten).

Kommunen skal garantere for den del af lånet, der får pantesikkerhed ud over 60 pct. af ejendommens værdi, der vil blive fastsat af realkreditinstituttet på grundlag af en vurdering af ejendommens markedsværdi.

Garantistillelsen er en eventualforpligtigelse, der ikke umiddelbart belaster kommunens økonomi. Forvaltningen har ikke indikationer på, at garantien vil komme til udbetaling.

Økonomi

Udgifterne til arbejderne og det heraf afledte behov for realkreditlån, kommunal garanti og kommunal udgift til ydelsesstøtte fremgår af skemaet.

Skønnet udgift til støttede arbejder

Realkreditlån

Huslejestigning pr. måned pr. bolig

Skønnet garantibehov i %

Kommunal udgift til ydelsesstøtte 1. år

13.000.000 kr.

13.000.000 kr.

126 kr.

100 %

88.000 kr.

Finansiering af udgifter: Den samlede anlægsudgift udgør 13,0 mio. kr., der finansieres med et realkreditlån med kommunal garanti.

Der er tinglyst en tilbagekøbsret for Københavns Kommune med tilbagekøbsår 2040. På grund af denne byrde på ejendommen vil realkreditinstituttet kræve 100 % garanti for realkreditlånet. Lånets løbetid forkortes desuden til 23 år mod de sædvanlige 30 år af hensyn til tidspunktet for hvornår kommunen overtager ejendommen. Dette skal godkendes af Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet.

I henhold til lov om almene boliger skal kommunen desuden indestå for eventuelle underskud på kollegiets drift som betingelse for at staten giver ydelsesstøtte.

Huslejestigning: Huslejen forventes at stige med 126 kr. pr. måned pr. bolig til 2.383 kr. pr. måned.

Ydelsesstøtte: Staten giver ydelsesstøtte til betaling af ydelserne på realkreditlånet. Kommunen godtgør staten 20 % af ydelsesstøtten. Kollegiets egenbetaling indeksreguleres årligt, indtil egenbetalingen svarer til ydelsen på lånet. I takt hermed aftrappes ydelsesstøtten indtil den bortfalder.

Ydelsesstøtten afholdes på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse ydelsesstøtte, funktion 0.25.18.1 (Driftssikring af boligbyggeri) fra 2016 og frem.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen meddele støttetilsagnet (skema A). Arbejderne forventes gennemført i perioden juni – november 2016.

 

Pernille Andersen                                    /Jakob Møller Nielsen                                         

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at projekt til brandsikring af Otto Mønsteds Kollegium godkendes,
  2. at Borgerrepræsentationen beslutter at stille kommunal garanti for 100 pct. af et realkreditlån på 13,0 mio. kr. vedrørende arbejderne,
  3. at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at give ydelsesstøtte til realkreditlånet efter lov om almene boliger § 100. Den kommunale andel anslås til 88.000 kr. det første år og vil gradvist blive udfaset derefter. Udgiften afholdes på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse ydelsesstøtte fra 2016 og frem,.
  4. at der meddeles indeståelse for eventuelle underskud på kollegiets fremtidige drift, jf. § 100 i lov om almene boliger,
  5. at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at godkende det endelige projekt og anskaffelsessummen, alt under forudsætning af at der ikke er væsentlige afvigelser i forhold til det foreliggende.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 18. januar 2016 

Indstillingens 1., 2., 3. og 5. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

4. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med otte stemmer mod tre. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, F og Ø.
Imod stemte: C og V.

Beslutning

Dagsordenspunkt 12: Otto Mønsted Kollegium - § 100 renovering. Brandforanstaltninger, Vesterbro – Kongens Enghave (2015-0270696)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 2. februar 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 1. 2 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F og O.

Imod stemte: C.

Undlod at stemme: V.
Til top