Mødedato: 18.09.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forenkling af planer, politikker og strategier på Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalgets område

Se alle bilag

Der skal tages stilling til forslag om at forenkle planer, politikker og strategier på Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalgets område.

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 
  1. at Børne- og Ungdomsforvaltningens politiske mål og visioner for kommunens indsatser for børn og unge med autisme (autismepolitik) fremadrettet indarbejdes i Københavns Kommunes handicappolitik.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Socialudvalgets og Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

(Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget) 

Problemstilling

Med budgetaftalen for 2014 blev det besluttet, at der skal ske en forenkling af kommunens mange planer, politikker, strategier, måltal og administrative beslutningsfora. Formålet er at styrke det politiske overblik og øge de decentrale lederes handlerum. Forvaltningernes administrerende direktører har i fællesskab arbejdet med forenklinger, og der er besluttet forenklinger af de administrative beslutningsfora, som giver mere målrettet og effektivt samarbejde på tværs af forvaltningerne. Forenklingen af planer, politikker, strategier og måltal er en politisk beslutning, og der fremlægges derfor i denne sag forslag til forenkling af planer, politikker og strategi på Børne- og Ungdomsudvalgets og Socialudvalgets område. Forenklingen består af konkret forslag til afmelding af en politik og en strategi som politiske styringsdokumenter, fordi de ikke i deres nuværende form tjener det tiltænkte formål på bedste vis.

Løsning

Børne- og Ungdomsforvaltningens autismepolitik indarbejdes i Københavns Kommunes Handicappolitik for 2011-2017

Børne- og Ungdomsforvaltningens autismepolitik blev vedtaget i Børne- og Ungdomsudvalget den 14. november 2007 med henblik på at få politiske pejlemærker for en sammenhængende og tidlig indsats overfor børn og unge med autisme.

Borgerrepræsentationen tiltrådte den 27. januar 2011 Københavns Kommunes Handicappolitik for 2011-2017. Handicappolitikken indeholder både generelle principper for Københavns Kommunes indsats for børn, unge og voksne med handicap og konkrete målsætninger, som gælder indtil 2017. En af målsætningerne handler om børn og unge med handicap, hvor Københavns Kommune vil arbejde for at sikre, at der er de rigtige tilbud til alle børn og unge; at der arbejdes på, at alle børn og unge oplever, at de trives og udvikles i de fællesskaber, de er en del af; og at der arbejdes målrettet på, at så mange børn og unge som muligt kan inkluderes i de almene tilbud. Politikken udmøntes gennem 2-årige handleplaner, hvor forvaltningerne formulerer de konkrete initiativer, der kan opfylde handicappolitikkens målsætninger. Borgerrepræsentationen følger op på handicappolitikken i form af forvaltningernes statusbeskrivelser af arbejdet med handleplanerne.

Det er fortsat vigtigt, at Københavns Kommune har fokus på gruppen af børn og unge med autisme og deres familier. Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen vurderer, at kommunens strategiske indsatser for børn og unge med autisme med fordel kan formuleres og behandles politisk i forbindelse med arbejdet med handicappolitikken. Hermed vil forvaltningernes strategiske arbejde med børn og unge med autisme ske i forbindelse med en politik, som samler alle forvaltninger, og som omfatter mennesker med autisme i alle aldre. Børn, unge og voksne med autisme er ofte i kontakt med flere forvaltninger i flere livsfaser, både som børn, unge og voksne. For børnene, de unge og de voksne borgerne med autisme vil indarbejdelsen af autismepolitikken i en sammenhængende kommunal politik og strategi betyde en sammenhængende ramme for udviklingen af de kommunale indsatser, som de gennem tiden og i forskellige sammenhæng vil komme i kontakt med.

Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen anbefaler derfor, at Børne- og Ungdomsforvaltningens autismepolitik for børn og unge med autisme fremadrettet indarbejdes i Københavns Kommunes handicappolitik.

Forebyggelsesstrategien fornys ikke efter udløbet med udgangen af 2014

Forebyggelsesstrategien 2012-2014 blev godkendt af Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget den 10. oktober 2012. Forebyggelsesstrategien beskriver visionerne for arbejdet med forebyggelse i forvaltningerne.

Initiativer under forebyggelsesstrategien udføres i forbindelse med andre planer, strategier og projekter. Blandt andet er en del af initiativerne blevet gennemført i tilknytning til programmet for bedre samarbejde mellem Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen, ligesom andre initiativer er forankret i Specialreformen under Børne- og Ungdomsudvalget og strategien for udvikling af arbejdet med udsatte børn, unge og deres familier under Socialudvalget. 

Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen vurderer, at den lovpligtige børne- og ungepolitik fremadrettet vil være en god ramme for fælles visioner og værdier for indsatsen for børn, unge og familier på tværs af Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen samt de øvrige forvaltninger, som indgår i arbejdet med børne- og ungepolitikken. Forvaltningerne anbefaler derfor, at forebyggelsesstrategien ikke fornyes efter strategiens udløb med udgangen af 2014.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Sagen behandles på Børne- og Ungdomsudvalgets møde den 11. juni 2014 og Socialudvalgets møde den 4. juni 2014 med henblik på behandling i Økonomiudvalget og efterfølgende i Borgerrepræsentationen.



Else Sommer                                         Anette Laigaard

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen indstiller over for Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget, at udvalgene anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

1. at Børne- og Ungdomsforvaltningens politiske mål og visioner for kommunens indsatser for børn og unge med autisme (autismepolitik) fremadrettet indarbejdes i Københavns Kommunes handicappolitik.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen indstiller over for Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget,

2. at Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget godkender, at Forebyggelsesstrategien ikke fornys, når den udløber med udgangen af 2014.


Socialudvalgets beslutning i mødet den 4. juni 2014

Kontorchef Gitte Bylov Larsen og kontorchef Ane K. Christensen deltog under punktets behandling.

Indstillingens 1. at blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, og indstillingens 2. at blev godkendt.

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 11. juni 2014

Indstillingen blev godkendt.


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Socialudvalgets og Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 2. september 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning. 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 18. september 2014

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

Til top