Mødedato: 10.09.2015, kl. 18:30
Mødested: Det grønlandske Hus, Løvstræde 6

Udeserveringer

Indre By Lokaludvalg skal godkende en henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningen om udeserveringer.

Indstilling og beslutning

Formanden foreslår,
  1. at Indre By Lokaludvalg godkender henvendelsen om udeserveringer, der fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

I lokaludvalgets møde den 11. juni 2015, under punktet "Åben spørgetid", bad en borger lokaludvalget om at sørge for, at der atter kommer københavnerbænke på Kultorvet. Hun oplyste, at som det er nu på Kultorvet, kan man kun sidde ned, hvis man sætter sig ved en udeservering og dermed betaler for det. Derudover ønskede hun mere rengøring på torvet samt at affaldsbøtterne flyttes væk fra det nye springvand i midten af torvet, da de er uæstetiske og grimme. Lokaludvalget bad på den baggrund formanden om en indstilling om behovet for københavnerbænke på Kultorvet og om udeserveringer.

Løsning

Formanden foreslår følgende henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningen:
"Det er glædeligt, at der i stigende grad er liv på Indre Bys gader og pladser. Det skyldes ikke mindst de mange udeserveringer, der er kommet som følge af, at restauratørerne ikke længere skal betale afgift for udeserveringer.

Imidlertid bør ordningen evalueres nu med henblik en vurdering af fordele og ulemper ved ordningen. Blandt de forhold, forvaltningen bør evaluere, er:
  • Er afgiftsfriheden for udeserveringer konkurrenceforvridende?
  • Giver udeserveringerne problemer for færdslen?
  • Er udeserveringerne indpasset i bymiljøet? Eksempelvis står udeserveringerne mellem Regnbuepladsen og Rådhuspladsen  så tæt på stenbænkene, at de ikke benyttes, ligesom udeserveringerne på Kultorvet har nået et omfang, der ikke er acceptabelt.

Evalueringen bør dels føre til en politisk drøftelse af ordningen og eventuel justering og dels til overvejelser i forvaltningen af, om ressourcerne til administrationen af området og håndhævelsen af gældende regler er tilstrækkelige.

Med venlig hilsen

Bent Lohmann,
formand"

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har godkendt henvendelsen, sender sekretariatet den til Teknik- og Miljøforvaltningen.

Beslutning

  1. Lokaludvalget drøftede henvendelsen om udeserveringer, der fremgår af løsningsafsnittet.
    Der var følgende bemærkninger:
    • Henvendelsen er for mild. Udeserveringer på fortove i de små gader i Nørre Kvarter gør, at fodgængerne tvinges ud på kørebanen. Ligesådan på Vester Voldgade.
    • Henvendelsen er for negativ. Den skal også omfatte de positive erfaringer fx for bylivet. Problemet er, at regler ikke overholdes.
    • Mange udeserveringer er omfangsrige, fordi restauratørerne vil reklamere for sig selv. Lokaludvalget kan foreslå, at der er afgiftsfrihed for udeserveringer på arealer ved husmurene, men at restauratørerne skal betale afgift, hvis de ønsker udeserveringer på arealer væk fra husmurene.
    • Man må kunne forvente håndhævelse af reglerne.
    • Der er behov for at markere arealerne for udeservering. En delvis afgiftsfrihed vil generere penge til håndhævelse.
    • Der skal være en rimelig proportion mellem arealer til udeserveringer og arealer uden udeservering, hvor folk frit kan sætte sig. Problemstillingen er aktuel på Havnegade-promenaden.
    • I Stræderne har man fjernet københavnerbænke til fordel for udeserveringer.
    • Tilsyn og håndhævelse af regler virker, men så snart tilsynet vender ryggen til, er den gal igen.
    • Teknik- og Miljøforvaltningens "Giv et praj"-system bør omfatte brud på reglerne om udeserveringer.
       
  2. Lokaludvalget udsatte sagen til mødet den 8. oktober 2015, idet man bad formanden om en indstilling med konkrete forslag til Teknik- og Miljøforvaltningen vedrørende udeserveringer.
Til top