Mødedato: 10.09.2015, kl. 18:30
Mødested: Det grønlandske Hus, Løvstræde 6

Segway-kørsel i Indre By

Indre By Lokaludvalg skal beslutte en henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningen om segway-kørsel i Indre By. En segway er en motoriseret, el-drevet, en-akslet selv-balancerende transportenhed.

Indstilling og beslutning

Formanden foreslår,
  1. at Indre By Lokaludvalg godkender henvendelsen til Teknik- og Miljøforvaltningen om segway-kørsel i Indre By, der fremgår af løsningsafsnittet.  

Problemstilling

En segway er en motoriseret, el-drevet, en-akslet selv-balancerende transportenhed.

En borger har skrevet til lokaludvalget, om segway-kørsel:
"Segway er et velkendt fænomen i byen, ikke mindst for de gener de medfører. I Niels Hemmingsens Gade 20, den sidste del før Strøget, har vi en Segway butik, der arrangerer ture rundt i byen, især her i sommertiden.

De er til både gene for nærmiljøet og til fare for sig selv og den øvrige trafik.

  1. Inden turene parkeres op til 30 cykler, som de pr. definition er, på kørebanen, hvilket er ulovligt; cykler må ikke parkeres på kørebanen.
  2. Efter deltagernes ankomst undervises/underholdes de i 10 minutter på fortov eller kørebane, alt efter, hvor der er plads; andre gående henvises til kørebanen. Dette er også ulovligt ifølge færdselsloven.
  3. Dernæst undervises deltagerne i kørsel med/på cyklerne. Dette forgår ligeledes på kørebanen med op til en fart af 22 km/t. Dette til stor gene for den øvrige trafik, ligesom der ofte sker uheld, altså ulykker. Dette er også ulovligt jf. Færdselsloven § 3.
Nu koncentrerer jeg mig om de forhold, der sker i Niels Hemmingsens Gade, idet kørslen i byen heller ikke overholder færdselsloven, ligesom den lovbestemte aldersgrænse på mindst 16 år heller ikke respekteres.

Jeg har været i kontakt med "Byliv", der skriver, at de ikke har hjemmel til at gribe ind ifølge Vejloven. Ligeledes skriver Trafikstyrelsen, at de alene lovgiver, og i øvrigt overvejer hvilken status Segway-cyklerne skal have fremover, dvs. efter årsskiftet. Endelig har jeg løbende haft kontakt med Indre By's nærpoliti, der har forsøgt noget. Hvor meget er svært at afgøre, da han også får direktiver oppefra. Til gengæld virker Stationen på Halmtorvet ikke særlig villig til at gøre noget, selvom de har modtaget mange klager over Segway kørslen i byen."

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget skriver følgende til Teknik- og Miljøforvaltningen:

"En borger har henvendt sig til Indre By Lokaludvalg om segway-kørsel i vores bydel. Henvendelsen er vedlagt. Lokaludvalget kan se, at segway-kørsel bliver mere og mere populært. Lokaludvalget beder derfor forvaltningen om en redegørelse om hvilke regler, der gælder for segway-kørsel og hvordan reglerne  håndhæves. Vi beder desuden om forvaltningens vurdering af, i hvilket omfang segway-kørsel i Indre By er et problem for de øvrige trafikanter, særligt fodgængerne. Vi forstår på borgeren, at det er politiet, som skal håndhæve reglerne, så derfor beder vi forvaltningen tage kontakt til politiet om besvarelsen af denne henvendelse.

Med venlig hilsen

Bent Lohmann,
formand"

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har besluttet henvendelsen, sender sekretariatet den til Teknik- og Miljøforvaltningen.

Beslutning

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Niels Jarler om, at henvendelsen skal indeholde en formulering om, at lokaludvalget har konstateret, at der er problemer med segway-kørsel i Indre By.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Jens Erik Frandsen om, at henvendelsen skal indeholde en formulering om, at lokaludvalget har kendskab til, at dispensationen til segway-kørsel ophører til nytår, hvorfor man opfordrer kommunen til rejse problemstillingerne vedrørende segway-kørsel overfor Trafikstyrelsen.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Svend Erik Christiansen om, at argumentationen i borgerens henvendelse til lokaludvalget vedrørende gener ved segway-kørsel, tages med i lokaludvalgets henvendelse. 

Lokaludvalget bemyndigede formanden til at sende en henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningen om segway-kørsel, baseret på dels udkastet i ovenstående løsningsafsnit og dels på de tiltrådte ændringsforslag.
Til top