Mødedato: 24.11.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Lokalplanforslag "Østerport II" med kommuneplantillæg

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til offentliggørelse af et lokalplanforslag med tilhørende kommuneplantillæg, der muliggør en udvidelse af erhvervsbebyggelsen på Oslo Plads.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at forslag til lokalplan ”Østerport II” (bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse i 8 uger.
  2. at der udover den lovpligtige borgerdialog bestående af 8 ugers høring og offentliggørelse på kommunens hjemmeside Bliv Hørt afholdes et borgermøde.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

    3.    at det tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2011 (bilag 1) godkendes med henblik på 
           offentliggørelse sammen med lokalplanforslaget i 8 uger.

Problemstilling

Ejer af Oslo Plads 2 ønsker at udbygge bebyggelsen. En startredegørelse blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget den 3. februar 2014 med bemærkningen, at den høje del af bebyggelsen nærmest Østerport Station skal reduceres med én etage for at opnå en skalamæssig aftrapning mod den fredede stationsbygning. Startredegørelsen blev godkendt i Økonomiudvalget den 4. marts 2014 med den tilføjelse, at parkeringsnormen skal sættes til 1 plads pr. 200 m² etageareal.

På den baggrund er der udarbejdet forslag til lokalplan og tilhørende kommuneplantillæg (bilag 1), som Borgerrepræsentationen nu skal godkende.

Løsning

Skitseprojektet er tilrettet efter Teknik- og Miljøudvalgets beslutning med den yderligere ændring, at projektet er reduceret med hele øverste etage på den høje del. Det nye projekt er på i alt ca. 15.000 m², hvilket svarer til en bebyggelsesprocent på ca. 185 i lokalplanområdet. Projektet danner grundlag for vedlagte forslag til lokalplan og forslag til tilhørende kommuneplantillæg (bilag 1).

Projektet indebærer, som i startredegørelsen, en ny etage ovenpå den eksisterende bebyggelse mod Oslo Plads og Folke Bernadottes Allé. Mod Oslo Plads bliver bebyggelsen ca. 8 meter høj. Mod det lavere beliggende baneterræn og Østerport Station bliver bebyggelsen ca. 21 meter høj mod tidligere 24 meter (svarende til én etage lavere). Den eksisterende offentlige fodgængerforbindelse gennem bebyggelsen til baneterrænet opretholdes. Der etableres tagterrasse på eksisterende tag.

På Oslo Plads nedrives den eksisterende glaspyramide og arkaden langs facaden. De 270 eksisterende cykelparkeringspladser omlægges til cirkelformede stativer med mellem 40 og 50 pladser i hver. Pladsen begrønnes med træer og bede, og der etableres opholdsmuligheder.

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at det foreslåede projekt indpasser sig i områdets kulturhistoriske miljø, tilfører området en mere urban karakter og styrker den byrumsmæssige afgrænsning af Oslo Plads. Fortætningen af erhvervsbebyggelse på stationsnære placeringer er endvidere i overensstemmelse med kommuneplanens målsætning om at sikre høj tilgængelighed til kontor- og serviceerhverv.

Kommuneplantillæg
I Kommuneplan 2011 er størstedelen af lokalplanområdet fastlagt til serviceerhverv (S1*) med en maksimal bebyggelsesprocent på 110, en maksimal bygningshøjde på 20 meter og et friarealkrav på minimum 15 % af etagearealet for erhverv. Et mindre område er fastlagt til tekniske anlæg (T1).

For at muliggøre det aktuelle projekt foreslås et kommuneplantillæg, der ændrer rammen for hele lokalplanområdet til serviceerhverv (S3*) med en maksimal bebyggelsesprocent på 185, en maksimal bygningshøjde på 24 meter og et friarealkrav på minimum 10 % af etagearealet. Normen for bilparkering fastsættes til i størrelsesordenen 1 plads pr. 200 m² i henhold til Økonomiudvalgets beslutning. Den særlige bemærkning om en maksimal bygningshøjde på 14 meter for matr.nr. 987 Østervold Kvarter fastholdes. Lokalplanområdet ligger endvidere indenfor lokalcenter Østerport Station, hvor der bl.a. kan anlægges butikker på op til 1.000 m² for dagligvarer og udvalgsvarer.

Beskyttelseslinjer for fortidsminderne Kastellet og Østre Anlæg
Planområdet ligger delvist indenfor beskyttelseslinjen for fortidsminderne Kastellet og Østre Anlæg. Den skitserede nye bebyggelse ligger udenfor disse linjer (bilag 1).

Parkering
Parkeringsdækningen fastsættes i lokalplanen til i størrelsesordenen 1 parkeringsplads pr. 200 m² etageareal (i alt ca. 100 pladser inkl. eksisterende pladser), heraf skal minimum 40 pladser etableres i konstruktion.

Parkeringsdækningen for cykler fastsættes til 1,5 parkeringsplads pr. 100 m² etageareal (i alt ca. 400 pladser inkl. eksisterende), heraf skal minimum halvdelen etableres i konstruktion. Herudover skal der anlægges 1 plads til pladskrævende cykler pr. 1.000 m² etageareal.

Intern høring
Der er foretaget intern høring i forbindelse med udarbejdelsen af planforslagene, herunder af både Indre By Lokaludvalg og Østerbro Lokaludvalg, da området ligger på grænsen mellem de to bydele. Lokaludvalgene har følgende bemærkninger:

  1. Nyt byggeri bør ikke bryde de eksisterende planrammer, men skal de ændres, bør der af hensyn til helheden udarbejdes en områdeplan og lokalplanområdet bør omfatte et større område.
  2. Projektets høje del er for højt og svigter hensynet til områdets kulturhistoriske miljø. Højden bør forholdes til tagryggen på stationsbygningen, og må under ingen omstændigheder være højere end tagryggen på Den Svenske Kirke. Endvidere har projektet et glasagtigt look, der virker fremmed i miljøet og udgør en dårlig afgrænsning af gaderummet. Oslo Plads bliver trist. Mod Oslo Plads kan etableres ikke én men to etager over eksisterende bebyggelse.
  3. Der skal findes en bedre parkeringsløsning for det store antal cykler. Det er vigtigt at få ført rejsende direkte ind i stationsbygningens gangsystem. Cykelstier skal leve op til de moderne breddekrav. En del af cykelparkeringen bør flyttes til en forlængelse af cykelparkeringen langs Østbanegade.
  4. Det er rigtigt at rive glaspyramiden og betonarkaden ned til fordel for mere byliv.
  5. Projektet kræver dispensation fra frednings- og beskyttelseslinjer i forhold til Kastellet.

Forvaltningens bemærkninger til lokaludvalgenes høringssvar

Ad. 1. En udvidelse af kommuneplanrammen er i overensstemmelse med kommunens prioritering af byudviklingen og lokalisering af virksomheder i stationsnære områder. Der forventes ikke flere projekter i området end det aktuelle og det igangværende metrobyggeri, der allerede er planlagt. Der er derfor ikke grundlag for at udarbejde en områdeplan og udvide lokalplanområdet.

Ad. 2. Projektet er efterfølgende justeret ved at reducere den høje del af byggeriet med én etage. Den glasagtige facade er ændret til et mere solidt udseende med en rødbrunlig farve, der afstemmes med den eksisterende bebyggelse i kvarteret.

Ad. 3. Cykelparkering skal holdes på egen grund og kan derfor ikke placeres på det foreslåede område. Samtlige cykelparkeringspladser på Oslo Plads opretholdes (270 stk.), men omlægges til en mere hensigtsmæssig placering, og der anlægges nye cykelparkeringspladser til nybyggeri.

Ad. 5. Det aktuelle projekt kræver ikke dispensation fra frednings- og beskyttelseslinjer i forhold til Kastellet, da det ligger udenfor disse linjer. Projektet er dog blevet drøftet med Kulturstyrelsen, der ikke har indvendinger mod projektet.

Byliv
Flere arbejdspladser på dette sted vil intensivere udnyttelsen af stationsnærheden og understøtte udviklingen af området i en mere urban retning. På Oslo Plads understøttes bylivet ved at opretholde publikumsorienterede serviceerhverv i stueetagen, etablere bedre cykelparkering, plante flere træer samt skabe mulighed for ophold mv.

Bæredygtighed
Der stilles krav om, at nybebyggelse opføres efter bygningsreglementets laveste energiklasse, at tage begrønnes samt at regnvand afledes lokalt. Stationsnærheden udnyttes bedre.

Miljøvurdering
Forvaltningen vurderer, at lokalplanen og kommuneplantillægget ikke medfører miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer.

Borgerdialog
I forbindelse med den offentlige høring afholdes et borgermøde tilrettelagt som orienteringsmøde.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen. Økonomiforvaltningen vurderer, at byggeriet vil medføre ca. 245 arbejdspladser og ca. 1,85 mio. kr. i årlig ejendomsskatteindtægt.

Videre proces

Efter politisk behandling sendes planforslagene i høring i 8 uger. Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslagene i Borgerrepræsentationen ultimo 2015.

    



                                   Bjarne Winge                                      Pernille Andersen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 24. november 2014

Teknik- og Miljøudvalget stillede ændringsforslag om, at indstillingen tilføjes et 3. at-punkt:

”at der skal være maksimal cykelparkering i lokalplanen inden for rammerne af kommuneplanen.”

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.

Den således ændrede indstilling blev herefter anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Til top