Mødedato: 30.04.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

EAT skolemad - etape 4

Se alle bilag
Der skal tages stilling til anlægsbevilling til udvidelse af produktionskøkkener på Amager Fælled Skole og Gasværksvejens Skole og til etablering af EAT-ordninger på Vibenshus Skole og Langelinieskolen.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at der gives en anlægsbevilling på 16.900.000,- kr. til udvidelse af produktionskøkkener på Amager Fælled Skole og Gasværksvejens Skole og til etablering af EAT-ordninger på Vibenshus Skole og Langelinieskolen.

Der anvises dækning for bevillingen på Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsramme, jf. økonomiafsnittet. For de bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen henvises til bilag 1.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.


(Børne- og Ungdomsudvalget)
 

Problemstilling

I Københavns Kommune er der to forskellige former for skolemadsordning; EAT-ordninger og madskoler. EAT-ordninger er en ordning med centralt produceret mad, der dagligt leveres til et modtagekøkken på skolen, hvor maden færdigtilberedes og anrettes. Maden kan herefter købes af eleverne i en skolebod. På madskolerne foregår hele produktionen på skolen i et produktionskøkken med faglært personale. I begge tilfælde er der elever involveret i planlægning og produktion af maden.

Børne- og Ungdomsudvalget besluttede i 2008, at Gasværksvejens og Amager Fælled Skoler skulle være madskoler. Skolerne fik efterfølgende ombygget eksisterende arealer til produktionskøkkener og kantineområder, som blev ibrugtaget i henholdsvis 2009 og 2010. Dog var der i det afsatte budget ikke midler til at etablere køkken og kantine, der kunne bespise alle elever på samme tid, hvilket har udfordret skolerne i forhold til tilberedning af maden og bespisning af eleverne, som er foregået i hold. Man var ligeledes udfordret på at finde plads indenfor eksisterende rammer, og i det afsatte budget var der ikke kalkuleret med nybyggeri. På nuværende tidspunkt er det Langelinieskolen, Vibenshus Skole, der ikke har en madordning. I budget 2014 blev der, jf.  et generelt ønske om at etablere skolemadsordning på alle kommunens skoler, afsat 17,2 mio. kr. til etablering af yderligere EAT-ordninger samt produktionskøkkener. Sammen med de 16,2 mio. kr., der blev afsat til skolemadsbevillinger i budget 2010, udgør den samlede anlægsbevilling til skolemad således 33,4 mio. kr. (2015 p/l).

Udvidelse af produktionskøkkener på Gasværksvejens og Amager Fælled Skoler samt etablering af modtagekøkkener og skoleboder på Langelinieskolen og Vibenshus Skole, som denne indstilling omhandler, indgik i bevillingen fra budget 2014 og udgør 4. og sidste etape af udmøntningen af de to bevillinger fra henholdsvis 2010 og 2014.

Løsning

Projektbeskrivelse udvidelse af produktionskøkkener
Udvidelse af det eksisterende produktionskøkken og spiseområde på Gasværksvejens Skole omfatter en delvis nedrivning af den bygning, som køkkenet er placeret i i dag og opførelse af en ny større bygning, da det ikke er muligt at udvide området på anden vis. Da skolens udeareal i forvejen er meget presset, er den nye bygning konstrueret med en tagterrasse, så det er muligt at anvende tagarealet som opholdssted for skolens elever. I forbindelse med omrokeringen af køkkenet bliver der skabt plads til, at skolen kan foretage den praktiske og teoretiske madkundskabsundervisning i køkkenet.

På Amager Fælled Skole omfatter projektet en udvidelse af både køkken og spiseområde, hvilket forudsætter, at man udvider balkonen og reducerer arealet, hvor skolens madkundskabsundervisning foregår. Dette er muligt, idet skolen kan opfylde kravet til madkundskabsundervisning med et mindre madkundskabsundervisningsområde suppleret med det udvidede produktionskøkken.

Projektbeskrivelse modtagekøkkener og EAT boder
Etableringen af EAT-ordninger på henholdsvis Langelinieskolen og Vibenshus Skole er sket i forbindelse med de byggearbejder, der er iværksat som følge af, at begge skoler er blevet udvidet med et spor. På Langelinieskolen, som fremover er bosiddende på to matrikler, er der etableret en ekstra skolebod på Langelinieskolen/Kasteslvej, mens der på skolens anden matrikel på Holsteinsgade har været en skolebod siden 2009. Vibenshus Skole var en af de ti skoler, som tilbage i 2008, da den første bevilling til skolemad blev givet, ikke fik etableret en skolebod, da det på det tidspunkt ikke var muligt at finde plads på skolen. Dette er nu lykkedes i forbindelse med sporudvidelsen.

Efter at sagerne var sendt i udbud, og byggeprocessen sat i værk, har kravene til indretningen af modtagekøkkener og EAT boder ændret sig i forbindelse med, at fagforvaltningen har øget procentssatsen for antallet af elever, der forventes at benytte sig af ordningen fra 25% til 35%. Dette stiller yderligere krav til både indretning af køkkener og bestykning af EAT boderne. Denne bevilling dækker således indkøb af hårde hvidevarer og en række bygningsmæssige ændringer i forhold til de oprindelige projekter i sporudvidelserne. 

Brugerinddragelse
Udviklingen af madskoleprojekterne på Gasværksvejens og Amager Fælled Skoler er foregået i et samarbejde med skolerne ved byggeudvalgsmøder, hvor man er blevet enige om løsningerne på områdernes anvendelse, bestykning og indretning. Langelinieskolen og Vibenshus Skole har ligeledes deltaget i byggeudvalgsmøder i forbindelse med sporudvidelserne og er her kommet med ønsker og input til indretning og anvendelse af de fremtidige forhold. Københavns Madhus har deltaget som rådgiver i disse processer.

Udtalelser fra henholdsvis Amager Fælled Skole og Gasværksvejens Skole fremgår af bilag 2 og 3. Begge skoler udtrykker ærgelse over, at ombygningerne er blevet udsat fra efteråret 2014 til nu, hvilket har medført udfordringer i forhold til skemaplanlægning mv. Udsættelsen skyldes, at omkostningerne på projektet steg, og projektet derfor skulle tilpasses, inden det kunne udbydes.

Udtalelser fra de to skoler, hvor EAT-ordninger bliver implementeret, er fremlagt ved sporudvidelsens anlægsindstilling og giver ikke anledning til bemærkninger

Tidsplan
Etableringen af EAT-ordningen på Vibenshus Skole har fulgt tidsplanen for sporudvidelsen, men har undervejs været ramt af to vandskader og forventes derfor først ibrugtaget inden sommerferien 2015. EAT-ordningen på Langelinieskolen afventer installering af hvidevarer mv., som denne indstilling omhandler, før endelig ibrugtagning.

Faciliteterne på Gasværksvejens og Amager Fælled Skoler forventes ibrugtaget i henholdsvis januar 2016 og oktober 2015.


Status på skolemadsordningen
I dag har 61 ud af 65 københavnske skoler en madordning (heri indgår specialskoler) eller har en anlægsløsning på vej (bevillingen er besluttet). Skolen ved Sundet er den eneste almindelige folkeskole, hvor det ikke er afsat midler til etablering af en madordning. Det skyldes overvejende de fredningsbestemmelser, skolen er omfattet af, som vil gøre projektet meget dyrt. På de resterende specialskoler er det enten ikke muligt eller relevant at etablere en madordning. 

Ved behandlingen af skolemadsprojektet EAT i Borgerrepræsentationen den 11. december 2014 blev der udtrykt ønske om at få de sidste skoler med og udvise kreativitet, så bl.a. bygningsmæssige barrierer overvindes. I en protokolbemærkning udtrykte Socialistisk Folkeparti, Socialdemokraterne, Enhedslisten og Dansk Folkeparti ønske om, at der hurtigst muligt udarbejdes forslag til hvordan, der kan etableres en madordning på Skolen ved Sundet. Socialistisk Folkeparti fremlagde desuden et medlemsforslag på Børne- og Ungdomsudvalget (BUU) mødet den 28. januar 2015 om at undersøge muligheden for, at der etableres en EAT-ordning på skolen ved at bruge lokalefaciliteter på fritidshjem og klubber, der er nabo til skolen. På den baggrund har forvaltningen udarbejdet et forslag om en undersøgelse og prissætning af mulighederne, som også indgår i forhandlingerne om overførselsagen 2014-15. 


Udtalelse fra Byggeri København
Udtalelsen fra Byggeri København fremgår af bilag 4 og giver ikke anledning til bemærkninger.

Praktikpladser
Der kan ikke i forbindelse med projektet stilles krav om at den private leverandør skal beskæftige erhvervsuddannelsespraktikanter, grundet den begrænsede entreprisesum og lønudgifterne. Der vil dog i udbuddet blive opfordret til en frivillig indsats på området.

Tilgængelighed
Der skal i forbindelse med projekterne ikke gøres særlige tiltag for at øge tilgængeligheden.

Økonomi

Anlægsbevillingen i denne indstilling på 16,9 mio. kr. finansieres af anlægsmidler afsat i budget 2010 og budget 2014. Disponeringen af de i alt 33,4 mio. kr. (2015 p/l) fremgår af tabel 1.

Afsat ramme

Mio.kr. (2015 p/l)

Budget 2010

16,2

Budget 2014

17,2

Ramme i alt

33,4

Disponering

 

Etape 1 - Skolebod på Sundbyvester skole (BR 15/4 2010)

1,5

Etape 2 - Opgradering af 25 EAT boder, omplacering af 2 EAT boder og etablering af 4 nye EAT boder. (BR 11/12 2014)

10,0

Etape 3 - Etablering af produktionskøkken på Charlottegården (BUU 25/2 2015)

5,0

Etape 4 - Denne indstilling

16,9

Disponering i alt

33,4


Detaljerede oplysninger om budget og finansiering samt de bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen fremgår af bilag 1.

Videre proces

Med denne indstilling er de to bevillinger til etablering af EAT-ordninger og madskoler fra henholdsvis budget 2010 og budget 2014 udmøntet. I budget 2015 blev der afsat midler til at udvide skolemadsordningen til også at omfatte Sølvgades Skole og Kildevældsskolen. Etableringen af en EAT-ordning på Sølvgades Skole forelægges udvalget den 20. maj 2015. 

I forhold til Kildevældsskolen foreslår forvaltningen i overførsessagen 2014-2015, at der, ud over de allerede afsatte midler til etablering af en EAT-ordning, afsættes yderligere anlægsmidler således, at Kildevældsskolen opgrades til madskole med produktionskøkken, der vil gøre det muligt at bespise alle skolens elever. Skolen står lige nu overfor en række nye bygningsmæssige tiltag, der omfatter en helhedsrenovering, en klimatilpasning og en sammenbygning med et kommende Kulturcenter. Forvaltningen vurderer på denne baggrund, at der ligger et potentiale i at tilføre skolen et fuldt produktionskøkken, hvilket er et meget stort ønske fra skolens side. Etablering af fuldt produktionskøkken/EAT-ordning med modtagekøkken og EAT-bod forventes forelagt for udvalget ved årsskiftet 2015-2016.         


 
Else Sommer             / Sti Andreas Garde

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget indstiller til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
  1. at der gives en anlægsbevilling på 16.900.000,- kr. til udvidelse af produktionskøkkener på Amager Fælled Skole og Gasværksvejens Skole og til etablering af EAT-ordninger på Vibenshus Skole og Langelinieskolen.

Der anvises dækning for bevillingen på Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsramme, jf. økonomiafsnittet. For de bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen henvises til bilag 1.


Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 18. marts 2015
Indstillingen blev godkendt.


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring: 
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme. Økonomiudvalget har ingen bemærkninger for så vidt angår indstillingens ejendomsfaglige indhold. Der henvises i øvrigt til Københavns Ejendommes udtalelse, der er vedlagt som bilag.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 21. april 2015
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 30. april 2015

 

Indstillingen blev godkendt med 51 stemmer imod 0. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, C, F, I, O, V og Ø.

 

 

 

Til top