Mødedato: 11.12.2014, kl. 16:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Projekt 'Til Havns' - forløb i 2015

Indre By Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg skal beslutte forløbet i 2015 for lokaludvalgenes projekt i Inderhavnen og kanalerne, "Til Havns".

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller,
  1. at Indre By Lokaludvalg godkender det videre forløb for projektet 'Til Havns', der fremgår af løsningsafsnittet og bilaget. 
  2. at Indre By Lokaludvalg afsætter en ramme på 145.000 kr. af 2015-puljemidlerne til afholdelse af et interesse-møde, til fremstilling af yderligere tegningsmateriale og til design og projektering af akvarie-pontonen jf. løsningsafsnittet og bilaget

 

Problemstilling

Den oprindelige projektidé 'Til Havns' (lavet af LASC studio) består af en ‘Moderponton’(akvariepontonen) med et undervandskammer, samt flere mindre pontoner, der kan bruges til mange forskellige aktiviteter – f.eks. rekreation, bevægelse, leg og kunst. Pontonerne etablerer en ikke-kommerciel platform, der giver borgere i Indre By og på Christianshavn en direkte adgang til vandet. Projektet henvender sig til borgere, kultur- og sportsforeninger, skoler og andre børneinstitutioner samt turister. En sekundær målgruppe er diverse ildsjæle, firmaer og fonde, der arrangerer kultur- og sportsaktiviteter. Alle pontoner er mobile, og kan derfor bugseres rundt til forskellige lokationer i havnen og kanalerne, når de ikke er på deres udgangslokation.

Næste skridt er at finde en løsning på, hvordan projektet kan realiseres. Det er ikke realistisk, at lokaludvalgene og sekretariatet løfter opgaven alene, da det vurderes at kræve, hvad der svarer til en fuldtidsstilling i sekretariatet. I stedet skal der findes andre aktører, som vil samarbejde om at realisere projektet, fordi de kan se værdien i projektet for dem.

Løsning

Projektet
Muligheden for bred offentlig tilgang til og rekreative ophold ved vandet er kernen i designet af pontonerne.Der er i designkonceptet lagt vægt på at etablere tilknytning til havnen, kanalerne og byrummet gennem følgende udgangspunkter:
  • Naturen (tilknytning og nærhed til Inderhavnen og kanalernes naturrum – vandet der løber gennem byen)
  • Kroppen (ophold og fysiske aktiviteter)
  • Dannelse (udstilling, installation og undervisning)
  • Performance (muligheder for indtryk og udtryk)
  • Pontoner med mange muligheder
Status
Indre By Lokaludvalg har i 2014 brugt knap 50.000 kr. til realisering af projektet fra idékonkurrencen, mens Christianshavns Lokaludvalg har brugt knap 20.000 kr.

Indre By Lokaludvalg har udpeget Bent Lohmann og Jan Baltzersen og Christianshavns Lokaludvalg har udpeget Jane Lytthans og Ulla Bo Skovvart til en arbejdsgruppe, der skal arbejde på at realisere projektet.

Arbejdsgruppen skal drøfte denne sag i sit møde den 9. december 2014. Lokaludvalget får arbejdsgruppens indstilling den 10. december 2014, mens Christianshavns Lokaludvalg skal tage stilling til arbejdsgruppens indstilling i sit møde den 17. december 2014. Christianshavns Lokaludvalg bliver orienteret om Indre By Lokaludvalgs beslutning.

Nedenstående er udtryk for, hvordan Indre By Lokaludvalgs formand, der er medlem af arbejdsgruppen, mener, at projektet skal gribes an:

Dannelse af en forening
Der skal etableres en forening omkring projektet, som kan løfte det. Opstarten på "Til Havns"-foreningen sker på et offentligt møde, som Indre By Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg er værter for. I prkasis vil det være arbejdsgruppen i samarbejde med sekretariatet, som står for mødet. På mødet kan lokaludvalgene se hvilken interesse, der er for projektet. Mødet vil også kunne give en idé om, i hvilken grad og hvordan borgere, foreninger, insitutioner mv.  vil bruge ponton(erne). Mødet holdes i marts 2015.

Dannelsen af en forening omkring projektet er tillige et krav fra de fonde, som arbejdsgruppen og sekretariatet har talt med om muligheden for støtte til projektet. På længere sigt kan Til Havns-foreningen også stå for administration (fx bugsering og udlejning) og eventuelt drift (vedligeholdelse). For at sikre at projektet kommer Indre Bys og Christianshavns beboere til gode, skal det skrives ind i vedtægterne for foreningen, at pontonerne skal ligge i Indre By Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalgs vandområder.

Akvariepontonen først
Udgangspunktet for Til Havns-foreningens virke vil være akvariepontonen (moderpontonen), som kan tiltrække et bredt spektrum af aktører. Udover lokaludvalgene og de foreninger mv., de repræsenterer, kan det være aktører med interesse for naturformidling, vandaktiviteter, rekration og musik, teater og anden form for kultur. Aktørerne vil have forskellige krav og ønsker til akavaiepontonen, og de skal have mulighed for at påvirke det endelige design af pontonen, idet tanken er, at skal kunne rumme flere funktioner, end den gør, som den er designet nu. Desuden er det akvariepontonen, der er størst interesse for blandt fondene, som arbejdsgruppen og sekretariatet har talt med om projektet.

Foreningens opgaver
Når formaila omkring 'Til Havns-foreningen' er på plads, skal den i samarbejde med arbejdsgruppen og sekretariatet kontakte og skabe samarbejdsrelationer til andre potentielle interessenter i projektet.  Derudover vil det være foreningen, eventuelt med bistand fra arbejdsgruppen og sekretariatet, som søger fonde om midler til etablering af i første række akvariepontonen, men senere også de mindre pontoner. Måske vil det være muligt for foreningen at samarbejde med en projektleder, som står for søgningen af fondsmidler inkl. løn til vedkommende. 

Arbejdsgruppens og sekretariatets opgaver
Arbejdsgruppens og sekretariatets rolle er at få aftaler om lokationer og tilladelser fra myndigheder for akvariepontonen på plads. Dette samt teknisk tegningsmateriale og ingeniørberegninger udgør grundlaget for foreningens fondssøgning. Det er forudsat, at lokaludvalgene finansierer det tekniske tegningsmateriale og ingeniørberegningerne.
 
Kommunens rolle
Man skal leje vandareal af By & Havn og kajkanter af kajkantssejere. Umiddelbart vurderer formanden, at dette kunne finansieres af kommunen, idet pontonerne vil bidrage positivt til bylivet og være første konkrete eksempel på, hvad kommunen har ønsket med visionen "En havn fuld af muligheder". Tanken er, at lokaludvalgene skal fremme projektet over for Rådhuset forud for forhandlingerne om kommunens budget 2016. 

Økonomi

Indre By Lokaludvalg afsatte 50.000 kr. af 2014-puljemidlerne til projektet, mens Christianshavns Lokaludvalg afsatte 20.000 kr. De gik til at betale arkitektfirmaet for udarbejdelsen af projektbogen, som lokaludvalgene fik i forbindelse med lokaludvalgenes oktober-møder.

Begge lokaludvalg skal tage stilling til, hvad de i 2015 vil støtte projektet med, når de skal tage stilling til lokaludvalgenes Budget 2015. 
Det foreslås, at Indre By Lokaludvalg dækker 3/4 af udgifterne, mens Christianshavns Lokaludvalg dækker den sidste 1/4. 

Formanden foreslår, at Indre By Lokaludvalg i sit Budget 2015 afsætter en ramme på 145.000 krl:
- 10.000 kr. til annoncering og afholdelse af møde
- 50.000 kr. til ektra tegnearbejde og evt. ingeniør-hjælp.
- 85.500 kr. til design og projektering af akvarie-pontonen. Dette skal betales ca. et halvt år inden at produktionen af pontonen og anlæggelsen af den kan begynde.

Christianshavns Lokaludvalg forudsættes således at afsætte en ramme på 48.000 kr.

Endvidere bør projektet indgå i lokaludvalgenes ønskeliste til Borgerrepræsentationen for kommunens Budget 2016.

Videre proces

Hvis indstillingen bliver godkendt i begge lokaludvalg, vil arbejdsgruppen i samarbejde med sekretariatet går videre med aftaler om lokationer, tilladelser fra myndigheder og kontakt til interesserede aktører samt afholdelse af et fælles foreningsmøde i marts 2015.

Lokaludvalgene vil med jævne mellemrum blive orienteret om status på projektet.
BILAG
Læs om projektet "Til Havns" her:
http://christianshavnslokaludvalg.kk.dk/nyheder/betragt-havnens-liv-gennem-et-akvarium/ (ikke på papir)

Beslutning

  1. Lokaludvalget godkendte det videre forløb for projektet 'Til Havns', der fremgår af løsningsafsnittet og bilaget. 
  2. Lokaludvalget afsatte en ramme på 145.000 kr. af 2015-puljemidlerne til afholdelse af et interesse-møde, til fremstilling af yderligere tegningsmateriale og til design og projektering af akvarie-pontonen jf. løsningsafsnittet og bilaget, idet der budgetteres med 85.000 kr. til design og projektering af akvarie-pontonen.

 

Til top