Mødedato: 11.12.2014, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Skitseprojekt vedr. Huset William

Se alle bilag

Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om forslag til skitseprojekt for det nye plejecenter Huset William i Valby.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller: 

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen vedrørende skitseprojektet for det nye Huset William til efterretning.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen har den 1. december 2011 vedtaget moderniseringsplanen 2012, hvori der indgår en modernisering af plejehjemmet Huset William, Vigerslev Allé 169, 2500 Valby. I forbindelse med moderniseringen nedrives de eksisterende utidssvarende plejehjembygninger, og der opføres 56 nye moderne almene plejeboliger med tilhørende serviceareal på grunden. 

Der har i perioden fra vedtagelsen af moderniseringen til fremlæggelse af skitseprojektet, foruden udarbejdelsen af selve projektet, været udført miljøundersøgelser af grundarealerne samt gennemført en række supplerende tekniske undersøgelser som grundlag for projektet. Endvidere har afholdelse af orienteringsmøder for naboer medført udarbejdelse af forskellige scenarier for opfyldelse af realistiske ønsker og ændringsforslag fra naboerne til bebyggelsen. Der er på denne baggrund udarbejdet forslag til skitseprojekt for det nye plejecenter, der angiver de foreløbige overordnede fysiske rammer for byggeriet.

Skitseprojektet forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget til orientering, idet skitseprojektet efterfølgende vil danne udgangspunkt for det endelige byggeprojekt, der vil blive fremlagt til politisk beslutning i forbindelse med anlægsbevillingen for det nye Huset William.
 

Løsning

Hensigten med placeringen af et nyt plejecenterbyggeri i lokalområdet er ikke mindst at skabe rammer for, at lokalområdet får tilført et moderne tidssvarende plejeboligcenter med optimale forhold for de kommende beboere og personalet, at tilføre området et arkitektonisk og planmæssigt løft samt at gennemføre projektet med størst mulige anvendelse af miljømæssige, energimæssigt bæredygtige og velfærdsteknologiske emner.

Skitseprojektet er disponeret som en karrébebyggelse rundt om en åben gård (se bilag). Samtlige 56 plejeboliger er placeret i to stk. 4-etages bygningslænger vendende henholdsvis mod nord (mod nabobebyggelsen Henriksgården) og mod vest (mod Vigerslev Allé), mens servicearealerne er placerede i to stk. 1-etages bygningslænger mod syd (mod naboinstitutionerne) og øst (mod jernbaneterrænet).  

Med denne disponering opnås optimale lysforhold for boligarealerne, gårdarealet, udearealerne ved multisalen samt beboernes fællesarealer på etagerne. Der sikres endvidere et sammenhængende grønt haveareal / ikke bebygget areal hele vejen rundt om plejecenterbygningen. 

De 4-etagers plejeboligblokke etableres med relativt korte gange og med boliger på begge sider af gangene. Der opnås herved overskuelighed, korte gangafstande for beboerne samt optimale arbejdsforhold for personalet og plejedriften. Samtidigt minimeres arealet, der anvendes til gangarealer, og det sparede areal konverteres til større fællesarealer for beboerne. Alle boliger, fællesarealer og gangarealer er velbelyste med dagslysadgang. Plejeboligerne er på forventet gennemsnitlig ca. 69 m2.

På taget af de 1-etages blokke etableres et sammenhængende grønt tag, der samtidigt fungerer som en mulighed for udendørs rekreativ forbindelse mellem boligblokkene. Det grønne tag udføres med stisystemer, opholdsarealer  og store fritliggende taghaver. 

Skitseprojektet er areal-, indholds- og funktionsmæssigt disponeret i forhold til de politisk fastsatte ”17 principper for opførelse af plejecentre i Københavns Kommune”, tiltrådt i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 15. september 2005 samt ”De 10 principper for fremtidens plejeboliger” tiltrådt i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 18. december 2013. 

I forhold til principperne indeholder skitseprojektet blandt andet følgende: 

  • Handicapvenlige plejeboliger med 2 rum, toilet- og badeværelse, køkkenniche, garderobeskabe og loftslift. Alle 11 boliger i stueetagen får adgang til egen terrasse udfor boligen, mens de resterende 45 boliger på 1., 2. og 3. salen alle får adgang til egen altan.
  • Hver boenhed indrettes med et fælles opholdsareal bestående af anretterkøkken, spisestue og dagligstue foruden kontor, bryggers og depoter. En stor terrasse eller balkon ud for dagligstuen etableres i forbindelse med alle boenheder.
  • Udeopholdsarealer for beboerne, terrasser og haveanlæg indgår som en integreret del af bebyggelsen.
  • Multisal og centerfunktioner samt produktionskøkken.
  • Plejecentret integrerer miljøhensyn og energimæssig bæredygtighed både i bygningskonstruktioner, forbrug og den generelle drift.
  • Indarbejdelse af velfærdsteknologiske løsninger

Størrelse og placering på grunden
Skitseprojektets størrelse og placering afviger kun i mindre grad fra den eksisterende nedslidte plejehjembygning, men bliver dog partielt en etage højere. Det er forvaltningens vurdering - taget grundarealets størrelse og geometri i betragtning – at en placering inden for rammerne af fodaftrykket for den eksisterende bygning disponeringsmæssigt vil sikre det bedst mulige nye plejecenter såvel plejefagligt som driftsmæssigt. Endvidere sikres den nødvendige respektafstand til de omkringliggende bygninger samt velfungerende sammenhængende udearealer. 

Det bemærkes, at forvaltningen har arbejdet med en række scenarier for den præcise placering på grunden af det nye Huset William (alle inden for fodaftrykket), herunder en model hvor den nye bygning fulgte byggelinjen i den eksisterende bygning, og en model hvor det nye plejecenter sideforskydes 5 meter væk fra den første blok i nabobebyggelsen Henriksgården. I sidstnævnte model vil afstanden mellem plejecentret og nabobebyggelsen blive på 28 meter, hvor den indbyrdes afstand mellem boligblokkene i Henriksgården i dag er på 25 meter. 

Disse skitser har været forelagt de umiddelbare naboer til orientering, og der har været afholdt et offentligt informationsmøde, hvor skitserne og de forskellige placeringsscenarier er blevet præsenteret. På baggrund af indvendinger rejst på dette møde er det foreliggende skitseprojekt tilpasset således, at den samlede plejecenterbygning er rykket i alt 8 meter væk fra den oprindelige byggelinje i forhold til den nærmeste boligblok i nabobebyggelsen. Afstanden til nabobebyggelsen er dermed på 31 meter. Endvidere er det nye plejecenter rykket 3 meter tilbage fra Vigerslev Allé i forhold til den oprindelige bygning, men dog stadig indenfor fodaftrykket. Det er forvaltningens vurdering, at denne placering samlet set giver den optimale placering på grundarealet indenfor fodaftrykket, både hvad angår afstanden til nabobebyggelserne og til Vigerslev Allé, og at der samtidigt skabes et sammenhængende udeareal hele vejen rundt om bebyggelsen. 

Det er samtidigt vurderingen, at projektet med denne placering og med den foreslåede arkitektur og beplantningsplan vil medvirke til en attraktiv fornyelse af den pågældende strækning af Vigerslev Allé.   

Skitseprojektet vurderes at være i overensstemmelse med de overordnede bestemmelser i kommuneplanen med hensyn til bygningens fodaftryk, højde og volumen, hvorfor der ikke stilles krav om udarbejdelse af ny lokalplan. Såfremt projektet havde afveget væsentligt fra den oprindelige bygning på en række specifikke punkter (placering på grunden, bygningshøjder mv.), ville dette have betinget udarbejdelse af ny lokalplan, hvilket ville have medført en tidsplansforlængelse på ikke under 12 måneder.

Økonomi

Den samlede anskaffelsespris (inklusiv grundkøb) for et plejecenter med 56 plejeboliger beløber sig til ca. 140,4 mio. kr. Den kommunale medfinansiering er på ca. 10,6 mio. kr. til indskud til Landsbyggefonden samt 3,86 mio. kr. til montering. Herudover skal de til plejecentret tilknyttede servicearealer lejes af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Den kommunale udgift vedrørende plejecentret er fuldt finansieret via Sundheds- og Omsorgsudvalgets Moderniseringsplan.

Videre proces

På baggrund af skitseprojektet udarbejdes det endelige projekt samt anlægsbevillingen (skema A indstilling) vedrørende det Nye Huset William. Indstillingen – der udsendes i høring hos naboer, lokaludvalg og ældrerådet - forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget og efterfølgende Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til endelig godkendelse. 

Under forudsætning af politisk godkendelse forventes selve byggeriet påbegyndt primo 2016 og plejecentret forventes indflytningsklar medio 2017.      

 
                            Hanne Baastrup                  

                                                                                                    Per Christensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top