Mødedato: 11.09.2014, kl. 18:30
Mødested: Det grønlandske Hus, Løvstræde 6

Høringssvar om lokalplanforslaget "Nyhavn og Gammelholm"

Indre By Lokaludvalg skal beslutte et høringssvar om lokalplanforslaget "Nyhavn og Gammelholm".

Indstilling og beslutning

Formanden foreslår,
  1. at Indre By Lokaludvalg godkender høringssvaret til Teknik- og Miljøforvaltningen om lokalplanforslaget "Nyhavn og Gammelholm", der fremgår af løsningsafsnittet.
  2. at Indre By Lokaludvalg tager formandens beslutning om, hvorvidt lokaludvalget skal stå for borgerdialog om lokalplanforslaget "Nyhavn og Gammelholm", til efterretning. Forvaltningens sidste borgermøde om lokalplanforslaget holdes den 9. september. Først derefter kan formanden vurdere, om der behov for yderligere borgerdialog om sagen. Hvis ikke, føres de afsatte 12.000 kr. til formålet tilbage til puljen Borgerdialogaktiviteter.

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen har sendt lokalplanforslaget "Nyhavn og Gammelholm" i offentlig høring med svarfrist den 29. september 2014. Forvaltningen oplyser, at formålet med lokalplanen er at regulere udviklingen af de bevaringsværdige miljøer og bygninger. Herudover er der bestemmelser for placering, udformning og anvendelsen af husbåde i Nyhavn og i Inderhavnen langs Havnegade.

Forvaltningen har holdt to borgermøder om planforslaget; ét om Gammelholm og ét om Nyhavn og husbåde. I lokaludvalgsmødet vil formanden kort orientere om de to borgermøder.

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget godkender nedenstående høringssvar.

"Teknik- og Miljøforvaltningen har sendt lokalplanforslaget "Nyhavn og Gammelholm" i offentlig høring med svarfrist den 29. september 2014.

Borgerdialog
Da forvaltningen har holdt to borgermøder om sagen, har lokaludvalget ikke haft borgerdialog om den. Men lokaludvalget har været repræsenteret på borgermøderne og annonceret dem.

Lokaludvalgets holdning
Lokaludvalget beder om, at Lokalplanforslagets § 6 stk. 2 afsnit c ændres, så den maksimale højde for en husbåd over vandoverfladen ikke må være over 5,4 meter. I den nævnte paragraf foreslås tilladt, at en husbåds højde på Havnegade-kajen kan være 7 meter. Det er i modstrid med Kommunalplan 2011, som i afsnittet om Særlige bebyggelsesforhold om husbåde netop anfører, at den maksimale højde for en husbåd over vandoverfladen ikke må være over 5,4 meter.

Lokaludvalgets ønske skal ses i lyset af, at vi – ligesom beboerne på Gammelholm – fortsat er imod udformningen af og højden på "Fiskemarkedsflåden" i Havnegade; et projekt, der tidligere har været fremme og som det foreliggende lokalplanforslag åbner mulighed for. Såvel beboerne som lokaludvalget finder, at dette projekt  vil harmonere meget dårligt med lokalplanforslagets formål i §1, 3. "at": ”...samt sikre, at husbådene i udstrækning og form passer ind i miljøet og ikke bliver for dominerende...”.

Men ellers hilser vi det velkommet, at man i lokalplanforslaget lægger op til, at 85 % af kajen skal være tilgængelig for sejlende skibe, og at maksimalt 15 % skal gå til husbåde fordelt på tre forskellige kajstrækninger. Lokaludvalget ser Havnepromenaden som en urban og maritim park af høj kvalitet, hvor der skal være mulighed for varierede aktiviteter og ophold året rundt og med sæsontraditioner til lands og vands. 

Tilgængelighed har ikke som sådan været et tema i debatten om lokalplanforslaget, men lokaludvalget beder om, at lokalplanen sikrer, at kajkanterne og bolværket holdes fri for f.eks. udeservering, så der er offentlig adgang helt ud til vandet. Dette gælder både i Nyhavn og på Gammelholm. Borgerne har undervejs tydeligt sagt, at de ønsker området i Havnegade frit for cafeer mm. Det vigtige er at holde Havnepromenaden og den nye plads fri som et rekreativt område, der er forbeholdt borgerne. Der ønskes kun eventuel udeservering på fortovet ved restauranter og cafeer.
 
Vi i lokaludvalget har noteret os, at der blandt borgerne på borgermøderne har været forskellige holdninger til, hvorvidt altaner på ejendommene på Gammelholm er en god idé. Lokaludvalget vil derfor ikke tage stilling til dette spørgsmål. Men borgermøderne har vist os, at der behov for gennemsigitghed omkring reglerne for opsætning af altaner.

Vi har også noteret os, at Nyhavnsgruppen har påeget en fejl i kortmaterialet for så vidt angår hvilke kajstrækninger, der er fredet.

Med venlig hilsen

Bent Lohmann,
formand"

Økonomi

Lokaludvalget har afsat 12.000 kr. til yderligere borgerdialog om lokalplanforslaget, i fald der måtte være behov for det. I lokaludvalgsmødet vil formanden give sin vurdering af, om der er et sådant behov. Hvis ikke, vil de 12.000 kr. blive ført tilbage til puljen Borgerdialogaktiviteter.

Videre proces

Når lokaludvalget har besluttet høringssvaret, lægger sekretariatet det på bliv hørt-portalen.

Eventuelt står lokaludvalget for borgerdialog om forslaget inden den 29. september 2014.
BILAG
Læs om lokalplanforslaget her:
http://www.blivhoert.kk.dk/hoering/nyhavn-og-gammelholm

Beslutning

  1. Bent Lohmann stillede ændringsforslag om, at kommentarerne fra borgerne, som sekretariatet noterede på forvaltningens borgermøder den 2. og 9. september, nævnes i lokaludvalgets høringssvar - se bilaget.

    Bent Lohmann stillede ændringsforslag om, at høringssvaret skal indeholde et afsnit om, at kommunen ikke bør tillade udeservering ved pladsen foran Inderhavnsbroen.

    Bent Lohmann stillede ændringsforslag om, at høringssvaret skal indeholde et afsnit om, at kommunen skal indlede en dialog med de firmaer, der står bag kanalrundfarterne, om at flytte billetsalget, så man har frit udsyn fra Kongens Nytorv til Inderhavnen.

    Bent Lohmann stillede ændringsforslag om, at høringssvaret skal indeholde et afsnit om, at kommunen skal arbejde for at få flyttet omstigningen mellem turistbusserne og kanalrundfartbådene til Havnegade ved Nationalbanken

    Gunna Starck stillede ændringsforslag om, at høringssvaret skal indeholde et afsnit om, at kommunen skal arbejde for at få flyttet omstigningen mellem turistbusserne og kanalrundfartbådene til Søren Kierkegaards Plads.

    Henrik Anton Svendsen stillede ændringsforslag om, at høringssvaret skal indeholde et afsnit om,, at kommunen bør arbejde for, at forureningen fra kanalrundtfartbådene nedbringes, fx. ved at bruge el-motorer.

    Gunna Starck stillede ændringsforslag om, at høringssvaret skal indeholde et afsnit om, at kommunen skal hådnhæve bestemmelserne i lokalplanen om facaderne.

    Lokaludvalget godkendte høringssvaret med de ovennævnte ændringsforslag. 

  2. Lokaludvalget tog formandens beslutning om, at lokaludvalget ikke skal stå for borgerdialog om lokalplanforslaget "Nyhavn og Gammelholm", til efterretning. De afsatte 12.000 kr. til formålet føres tilbage til puljen Borgerdialogaktiviteter.
Til top