Mødedato: 22.09.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Nordhavnsvej - udformning af tilkoblingsanlæg

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal godkende udformningen af tilkoblingsanlægget i Strandvænget og træffe beslutning om ekspropriation.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at forslag til udformning af overfladeløsning og tilslutningsanlægget i Strandvænget godkendes, jf. bilag 1a, 1b 1c og 1d.
  2. at forslag til udformning af tilkoblingsanlægget, herunder grænsefladen til kommende tunnel under Svanemøllebugten, og de afledte konsekvenser godkendes, jf. bilag 2a, 2b og 2c.
  3. at Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til at igangsætte de nødvendige midlertidige og permanente ekspropriationer som følge af ovenstående beslutninger, jf. bilag 3.
  4. at Borgerrepræsentationen bemyndiger Teknik- og Miljøudvalget til at træffe de endelige beslutninger om ekspropriation i Strandvænget for etablering af tilkoblingsanlægget.

Problemstilling

I overensstemmelse med principaftalen af 14. maj 2014 mellem Københavns Kommune og Staten om bl.a. udbygningen af Nordhavn, besluttede Borgerrepræsentationen den 18. juni 2014 at igangsætte arbejdet med etablering af tilkoblingsanlægget til tunnelen under Nordhavn. Borgerrepræsentationen besluttede samtidig, at forvaltningen i september 2014 skulle fremlægge en indstilling om den endelige udformning af tilslutning/tilkoblingsanlægget og tidsplan og økonomi for anlæggelsen.

Borgerrepræsentation skal med denne indstilling træffe beslutning om udformningen af tilkoblingsanlægget. Indstilling om udbud, tidsplan og økonomi fremlægges i en særskilt indstilling (fortroligt punkt).

Løsning

Forvaltningen foreslår, jf. principaftalen, en ændring og forlængelse af det hidtil planlagte østlige tilslutningsanlæg for Nordhavnsvej, så det omfatter:

  • En tilslutningstunnel frem til kystlinjen, hvor der forberedes for tilslutning til tunnel under Svanemøllebugten til Nordhavn
  • Til- og frakørselsramper, så der skabes forbindelse fra Nordhavnsvej til Strandvænget, Kalkbrænderihavnsgade og Strandpromenaden.

Ovenstående udgør samlet set det indstillede tilkoblingsanlæg.

Overfladeløsning og tilslutningsanlæg i Strandvænget
Løsningen for Strandvænget udformes som skitseret på bilag 1a, 1b og 1c, samt i notat fra Rambøll (bilag 1d). Borgernes ønsker om en stillevej, jf. Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 12. maj 2014, tilgodeses derved. Forslaget i bilag 1a, 1b og 1c indeholder større grønne arealer og en bredere vej. Der foreligger endnu ikke et detailprojekt, hvorfor der kan ske justeringer.

Tilkoblingsanlæggets længde og linjeføring
Anlæggets længde og linjeføring er angivet på bilag 2a og 2b, samt i notat fra Rambøll (bilag 2c). Byggegruben (byggeplads under terræn) slutter tættest muligt på havnebassinet. Dette vil medføre en forlængelse af tunnelen i Strandvænget på i alt 297 m. Der foreligger endnu ikke et detailprojekt, så der kan forekomme justeringer. Løsningen koordineres løbende med Vejdirektoratet.

Længden af tunnelen sikrer, at trafikken på Nordhavnsvej ikke skal afbrydes, når tunnelen på et senere tidspunkt skal forlænges til Nordhavn.

Ekspropriation 
HOFOR har kloakledninger liggende i Strandvænget, som skal flyttes. En konsekvens af projektet er, at et areal i forhaverne/indkørslerne skal eksproprieres midlertidigt. På ejendommene skal tillige lyses en servitut, der giver HOFOR adgang til ledningsanlægget. Selve arbejdet med ledningsanlægget vil tage to-tre uger, hvorefter forhaverne skal retableres. Borgerne vil  få den samme adgang til deres haver mv., som før ekspropriationen.

Etableringen af tilkoblingsanlægget forudsætter tillige, at der gennemføres permanente ekspropriationer i forbindelse med etablering af jordankre både under Helgoland og under ejendommene i Strandvænget. Der tinglyses en servitut herom. Ekspropriationerne fremgår af bilag 3.

Etablering af byggegruben og den nye overfladeløsning medfører desuden permanente og midlertidige ekspropriationer på DSB’s område på Helgoland. De midlertidige ekspropriationer omfatter bl.a., at et opstillingsspor ikke kan anvendes i en periode på op til 6 måneder, mens byggegruben etableres. Forvaltningen har en konstruktiv dialog med DSB herom.

Forvaltningens tidligere aftaler om midlertidige ekspropriationer på Kasernen, herunder Bygning 110 (projektkontoret), kan forlænges i projektperioden.

Forsyningsledninger
Ledningsomlægninger som følge af projektet er omfattende. Dong Gas, Central Kommunernes Transmissionsselskab og HOFOR har bl.a. fjernvarmeledninger, som ligger på tværs af byggegruben. Under byggefasen hænges ledningerne op under midlertidige broer, som også skal sikre trafikafviklingen i Strandpromenaden og den nedre del af Strandvænget. Der er en dialog med ledningsejerne om betaling for ledningsomlægningerne. 

Forhold til VVM
Tilkoblingsanlægget og tilslutningsanlægget i Strandvænget er dækket af den eksisterende miljøtilladelse (bilag 4).

Dialog med beboerne
Forvaltningen har indkaldt til to informationsmøder om støj og gener. Det første informationsmøde blev afholdt 27. august 2014 for naboerne i Strandvænget. På mødet informerede forvaltningen om ekspropriation og udformningen af det ændrede tilkoblingsanlæg. Reaktionen var positiv og konstruktiv.

I forlængelse af mødet vil forvaltningen arbejde videre med en løsning for støjskærme, som svarer til den, som anvendes ved metroarbejderne. Beboerne blev ligeledes informeret om andre støjdæmpende tiltag i forhold til det kommende anlægsarbejde. Forvaltningen vil i videst mulig omfang undgå brug af spunsvæg, som erfaringsmæssigt er til stor gene for de omkringboende.

Forvaltningen oplyste, at nedbrydningen af beton, som forventes at påbegynde ultimo september 2014, vil foregå i etaper over det kommende år.

Forvaltningen har planlagt endnu et informationsmøde for beboerne i nærområdet, hvor der vil blive orienteret om støj, trafik og andre gener samt udformningen af tilkoblingsanlægget mv. Østerbro Lokaludvalg deltog i mødet den 27. august og er inviteret til at deltage i det kommende møde.                          

Økonomi

Anlægsøkonomi fremlægges i særskilt indstilling (fortroligt punkt).

Videre proces

Forvaltningen forventer at fremlægge indstilling om det endelig omfang af ekspropriationerne på mødet i Teknik- og Miljøudvalget den 27. oktober 2014.

 

Pernille Andersen                              
               
                                                                                        / Anders Møller

Beslutning

Ø stillede ændringsforslag om: ”At Teknik- og Miljøforvaltningen genplanter tilsvarende antal træer, som fældes i forbindelse med anlægsarbejdet. I det omfang træerne ikke kan genplantes på samme sted, skal de genplantes i Strandvænget eller på det nuværende arbejdspladsområde.”

Ændringsforslaget blev godkendt.

Indstillingen med det vedtagne ændringsforslag blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen..

Til top