Mødedato: 22.01.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Ansøgning: støtte til Prags Boulevard 43 (PB43)

Se alle bilag
Ansøgning til Arbejdsfællesskabet Prags Boulevard 43 (PB43)

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
  1. at Kultur- og Fritidsudvalget giver afslag på ansøgning om tilskud på 845.500 kr. til genetablering og videreførsel af arbejdsfællesskabet PB43, da der ikke er afsat midler til formålet på budgettet.

Problemstilling

Arbejdsfællesskabet PB43 søger Kultur- og Fritidsudvalget om et tilskud på 845.400 kr. til genetablering og videreførelse af PB43's aktiviteter på adressen Ved Amagerbanen 37, 2300 København S (Bilag 1).

PB43 har siden 2010 været etableret i ejendommen Prags Boulevard 43 i en midlertidig aftale. Ejendommen er nu solgt, så PB43 skal videreføres andetsteds. PB 43 søger om tilskud til istandsættelse og etablering af faciliteter i nyt lejemål.

Der er ikke afsat midler til formålet i budgettet.

Løsning

PB43 er et selvstændigt arbejdsfællesskab bestående af en række virksomheder, foreninger og grupper med tværfaglig ekspertise indenfor kulturproduktion, produktudvikling, iværksætteri, formidling og byudvikling.

PB43 har haft en midlertidig aftale om adgang til ejendommen Prags Boulevard 43. Siden 2010 har brugerne etaberet PB43 som et væsentligt arbejdsfællesskab og kulturhus i København. Bygningerne på Prags Boulevard rummer i dag værksteder, atelierer, byhave, eksperimenterende byggeri og lokaler til events. Dertil har flere kontorer i arbejdsfællesskabet. Aktiviteter inkluderer koncerter, udstillinger, fællesspisning, debatarrangementer mm.

Stedet er brugerstyret, og der er åben adgang for alle, der ønsker at afholde events/afprøve kreative kompetencer.

I forbindelse med opsigelsen af aftalen skal PB43 genetablere sig på adressen Ved Amagerbanen 37, København S. I den ekstraordinære situation søger PB43 om tilskud til, at PB43 kan videreføres i sin nuværende form og samtidig kan øge sine aktiviteter. PB43 har oplyst, at de i den nuværende ejendom ikke kan imødekomme efterspørgslen fra nye, potentielle brugere. De ansøgte midler på 845.400 kr. skal anvendes til etablering af øvelokaler, værksteder, kontorer, kontorfællesskaber, cafe, kulturhal, containerby, uderum, showroom og atelierer på den nye adresse. Arbejdsfællesskabet medfinansierer med 284.000 kr. i opsparede midler.

Kultur- og Fritidsforvaltningens vurdering
PB43 har spillet en væsentlig rolle inden for kulturområdet og socialøkonomiske tiltag i København bl.a. inden for eksperimenterende arkitektur, byhaver, lydkunst og performancekunst. PB43 har samtidig spillet en stadig større rolle for den kreative vækst, dels som 'legeplads' for vækstmiljøet, dels i kraft af at der er vokset flere iværksættervirksomheder ud af fællesskabet.

PB43 bliver betragtet som en løftestang for lokalområdet og har aktivt arbejdet for at integrere forskellige befolkningsgrupper i aktiviteterne i ejendommen. PB43 har dermed bidraget til at skabe et bedre socialt og kulturelt miljø i området. På den baggrund har PB43 opbakning af lokalområdet, herunder fra Amager Øst Lokaludvalg. Samtidig er PB43 aktiv inden for innovativ byudvikling og har inspireret til at koble byudvikling med bæredygtighed, både i egne projekter og i forskellige byudviklingsfora.

PB43 kan betragtes som et eksempel på et succesfuldt, uafhængigt kulturhus og arbejdsfællesskab, som på midlertidige præmisser er lykkedes med at skabe en lang række aktiviteter, der har bidraget til byens udvikling, kulturliv og vækst. PB43 har samtidig siden 2010 skabt en bæredygtig økonomi baseret på egne indtægtskilder uden at modtage driftstilskud.

PB43 ønsker at forsætte og udvide aktiviteterne som kulturhus og arbejdsfællesskab i mere permanent form. Dette vil kræve at de nye lokaler som minimum er tilsvarende de lokaler, PB43 må fraflytte. Derfor vurderer Kultur- og Fritidsforvaltningen, at et tilskud til etablering vil hjælpe PB43 til at etablere sig mere permanent, vil kunne imødegå efterspørgslen fra eksisterende og nye brugere og bidrage til byudvikling, kulturliv og vækst i København.

Da der ikke er midler på budgettet, indstiller Kultur- og Fritidsforvaltningen til afslag.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har i stedet indstillet PB43 til et tilskud på 0,4 mio. kr. til overførselssagen som del af vækstpakken for kreative erhverv og turisme.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt ansøgningen imødekommes, vil forvaltningen, i dialog med ansøger, udarbejde en tilskudsaftale, som indeholder forudsætninger for tilskuddet og målbare succeskriterier.


Carsten Haurum /

                                         Aravni Elisabeth Jakobsen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 22. januar 2015:

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at henvise sagen til de kommende forhandlinger om overførselssagen.
Til top