Mødedato: 22.01.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Anmodning om støtte til genhusning af Teater Sort/Hvid

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal beslutte, om der skal ydes støtte til genhusningen af teatret Sort/Hvid.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
  1. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter om der skal ydes støtte til genhusningen af Teater Sort/Hvid, og oversender om nødvendigt ansøgningen om finansiering til overførselssagen.

Problemstilling

Teater Sort/Hvid (tidligere Caféteatret) er et af 11 små storbyteatre. Teatret har været en del af lille storbyordningen siden den blev etableret i 1995. Den nuværende 4-årige aftale udløber om to år med udgangen af 2016. Den næste periode fra 2017-2020 skal forhandles i begyndelsen af 2016. Det årlige driftstilskud udgør i 2015 6,1 mio. kr.

Teater Sort/Hvid har siden 1972 haft til huse i Skindergade 3, men i forbindelse med et nyligt skifte i ejendommens ejerforhold, har teatret indgået en aftale om at fraflytte lejemålet 1. juni 2015. Teatrets lejemål var tidsbegrænset. 

I forbindelse med en brand 24. november 2014, blev flytningen fremskyndet, da teatrets administrative- og forestillingslokaler blev ubrugelige. Der er derfor behov for at finde en løsning hurtigt.

Løsning

Sort/Hvid har været i dialog med Københavns Ejendomme, som - på baggrund af en beslutning i Borgerrepræsentationen - arbejder på at skabe flere kulturelle tilbud i Kødbyen. Sammen er parterne kommet frem til et egnet lejemål i Staldgade 26-30.

Lejemålet er ideelt til formålet, idet der på et centralt beliggende sted, kan skabes et meget fleksibelt scenerum, der matcher Sort/Hvids behov.  

Lejemålets nuværende lejer (Tulip) er indforstået med at flytte til nabolokalet, som ikke er egnet til teatermæsige formål på grund af larm fra et tilstødende Fitnesscenter. 

Finansieringsbehov

Der ansøges Københavns Kommune om en medfinansiering på 3 mio. kr. i anlæg til genhusning og flytning at Teater Sort/Hvid.

Udgifterne til flytning og klargøring udgør i alt 16,7 mio. kr. fordelt med:

  • Flytning af Tulip til nabolejemålet: 5,2 mio kr.
    Herunder isolering af tag, udskiftning af vinduer, flytning af inventar og indretning.
     
  • Klargøring af Sort/Hvids nye lejemål: 11,5 mio. kr
    Herunder isolering af tag, udskiftning af vinduer og indretning til teatermæssige formål

Flytning af Tulip

Klargøring af lejemålet
Flytning af John Jensens produktion
Isolering af taget
Udskiftning af vinduer
I alt

1,2 mio. kr.
1,2 mio. kr.
1,5 mio. kr.
1,3 mio. kr.
5,2 mio. kr.

Klargøring af Sort/Hvids lejemål

Klargøring af lejemålet til teater
Isolering af taget
Udskiftning af vinduer
I alt

7,5 mio. kr.
2,0 mio. kr.
2,0 mio. kr
11,5 mio kr.

Der mangler finansiering af de bygningsmæssige forbedringer (isolering, vinduer og flytning af John Jensens produktion). Københavns Ejendomme har en pulje på 30 mio. kr. til ejendomsmæssige forbedringer i Kødbyen, som måske vil kunne dække udgifterne, bl.a. gennem huslejereguleringer.

Der resterer herefter 8,7 mio. kr. Heraf dækker Teater Sort/Hvid 1,2 mio. kr. af egenkapitalen. 

Af de sidste 7,5 mio. kr. vurderer teatret, at det er nødvendigt med en basisindretning svarende til 3 mio. kr. - resten forventes at kunne etableres efterfølgende via fondsmidler.

Der ansøges derfor Københavns Kommune om 3 mio. kr. til basisindretningen. Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at finansieringen henvises til overførselssagen.

Øvrige forhold

I forbindelse med flytning og genhusning af Teater Sort/Hvid er der en række andre forhold som skal være opfyldt for at lokalerne i Kødbyen kan anvendes: 

  1. At der gives tilladelse fra Teknik- og Miljøforvaltningen og Kulturarvstyrelsen til anvendelse af lokalerne til teaterformål. Københavns Ejendomme har været i dialog med parterne om dette og det forventes, at tilladelserne kan gives.
     
  2. At de nødvendige brandsikringsforhold etableres og godkendes. Københavns Ejendomme har været i dialog med Teknik og Miljøforvaltningen, og arbejder på en konkret løsning, som vil imødekomme de brandtekniske krav. 

Økonomi

Indstillingen har ingen økomoniske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen vil orientere Sort/Hvid om Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning, og i dialog med teatret hjælpe dem videre i den følgende proces. Det bemærkes, at eventuel støtte gives under forudsætning af opnåelse af alle nødvendige tilladelser fra byggemyndigheder, brandmyndigheder m.v.


Carsten 
                                                                /Merete Evers Dewilde

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 22. januar 2015:

Kunstnerisk leder fra teater Sort/Hvid, Christian Lollike, havde inden punktets behandling foretræde for udvalget om sagen.

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte forvaltningens indstilling, således at ansøgningen om finansiering oversendes til overførselssagen.
Til top