Mødedato: 22.01.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Besøgscenter på Rådhuset

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til etablering af et besøgscenter på Rådhuset.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, 

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget henviser ønske om bevilling på 2 mio. kr. til analyse og projektering af et besøgscenter på Københavns Rådhus til Overførselssagen 2014-15, og
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter henvisning af bevilling på 17 mio. kr. til en midlertidig etablering af et besøgscenter på Københavns Rådhus i Rådhusbibliotekets lokaler m.m. til Overførselssagen 2014-15.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen vil med overtagelsen af turistinformationen fra Wonderful Copenhagen samt etableringen af en ny museumsorganisation skabe en samlet rød tråd for borgerens og turistens møde med København, Rådhuset  og dets historie. Samtidig ønskes Rådhuset blandt andet brugt endnu mere aktivt til udstillinger, demokratitjeneste og til at fremme partnerskaber gennem møder og repræsentationer.  

Kultur- og Fritidsforvaltningen ønsker at optimere det store potentiale for Rådhuset, både som turistattraktion og ikke mindst som en åben kulturinstitution for byens borgere.

Løsning

Kultur- og Fritidsforvaltningen overtager primo 2015 driften af Københavns Turistinformation og har pr. 1. februar etableret en ny museumsorganisation med Københavns Museum, Thorvaldsen museum, Nikolai Kunsthal og Stadsarkivet. Dermed får Københavns Kommune mulighed for at brande byen endnu bedre og give de besøgende et mere sammenhængende billede af det moderne og det historiske København. Den nye museumsenhed vil allerede i år indgå aktivt i samarbejdet med de øvrige nationale museer i indre by om at udvikle kulturturisme for at give et mere sammenhængende kulturtilbud under brandet COPENHAGEN.     

Her spiller Rådhuset en helt central rolle i at efterkomme efterspørgslen efter særlige tilbud og pakkeløsninger på kultur og historie til borgere, turister, samarbejdspartnere, skoleelever m.fl. Et besøgscenter på Rådhuset kan rumme og koordinere disse tilbud. Ydermere vil et besøgscenter kunne synliggøre en række udstillingsaktiviteter på Rådhuset.

Rådhuset kan dermed blive rammen for et besøgs- og oplevelsescenter for alle sanser, hvor historie, demokrati og kultur bindes sammen og sikre, at Rådhuset får plads i perlerækken af byens store kulturinstitutioner.

Analyse og projektering af besøgscenter
Besøgscenteret vil kunne etableres i Stadsarkivets lokaler, der fraflyttes i 2017 i forbindelse med sammenlægningen og flytningen af Københavns Museum til Stormgade.

Midlertidig placering af besøgscenter
Da KFF allerede primo 2015 overtager turistinformationen, kan besøgscenteret fra sommeren 2015 etableres midlertidigt i Rådhusbiblioteket lokaler, såfremt KFU tager beslutning derom. Rådhusbiblioteket fraflyttes 31/5-2015.

Elementer i Besøgscenteret:

  • Information og pakkeløsninger til borgere og turister
  • Skole- og demokratitjeneste
  • Udstillinger og aktiviteter
  • Udgangspunkt for guidede rundture og tårnture
  • Lounge, historie og bøger
  • Skabe nysgerrighed og overblik over øvrige aktiviteter og udstillinger, både på Rådhuset og i andre kulturinstitutioner

Der henvises til bilag 1 for en mere detaljeret beskrivelse af, hvilke elementer der indgår i besøgscenteret. Her fremgår det også, hvordan de essentielle funktioner i Rådhusbiblioteket bevares i det midlertidige besøgscenter.

Økonomi

Forvaltningen skønner, at udgifterne vil være: 

  • Anlægsudgifter på 2 mio. kr. til en analyse og projektering af det endelige besøgscenter i Stadsarkivets lokaler fordelt over 2015 og 2016
  • Anlægsudgifter på 8 mio. kr. til etablering af et midlertidigt besøgscenter i Rådhusbiblioteket og lokaler i forlængelse af besøgscenteret på 4. sal ovenfor Rådhusbiblioteket, samt i Rådhustårnet. Flere af de nyistandsatte lokaler udenfor Rådhusbiblioteket, samt inventar, lyssætning, ophæng af kunst fra reoler vil blive genbrugt i det endelige besøgscenter jf. bilag 2.  
  • Driftsudgifter for godt 9 mio. kr. i en forsøgperiode på ca. 2½ år, som primært er lønudgifter til drift og udvikling af aktiviteterne i og omkring besøgscenteret i rådhusbiblioteket lokaler, samt huslejeudgifter.

Udgifterne beløber sig i alt til skønsmæssigt 19 mio. kr. Der henvises til bilag 2 for udspecificering af budget.

Videre proces

Processen med etablering af besøgscenteret vil foregå i to faser, hvis den fornødne bevilling kan findes i overførselssagen.

Fase 1: Der arbejdes videre med et prospekt for etablering af et endeligt besøgscenter, som kan præsenteres i budgetforhandlingerne 2017. I 2017 forventes det, at Stadsarkivet fraflytter, og et endeligt besøgscenter vil kunne rykke over i Stadsarkivets lokaler afhængig af den proces og analyse, der er gået forud.

Fase 2:  Der arbejdes hen imod en forventet åbning af et midlertidigt besøgscenter i Rådhusbibliotekets lokaler sommeren 2015. Det midlertidige center vil fungere som et pilotprojekt på aktiviter i forhold til projektering af et endeligt mødecenter.  


Carsten Haurum

                                                                                                            /Thomas Jakobsen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 22. januar 2015:

Sagen blev taget af dagsordenen ved mødets start (møde i gruppeformandskredsen fredag den 23. januar 2015).
Til top