Mødedato: 26.05.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Proces for revision af trafikal helhedsplan for Mimersgadekvarteret

Teknik– og Miljøudvalget skal træffe beslutning om rammerne for en dialogproces med lokale interessenter i Mimersgadekvarteret.

 

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 2. december 2013 et medlemsforslag fra SF, der pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at revurdere Trafik- og Byrumsplanen for Mimersgadekvarteret fra maj 2007.

Behovet for en revurdering af planen skyldes, at de oprindelige trafikale forudsætninger for planen er ændret, især som følge af Nørrebrogade-projektets 2. etape.

Teknik- og Miljøudvalget besluttede på mødet, at forvaltningen i foråret 2014 udarbejder en indstilling om proces for gennemførelse af arbejdet, og at en revurdering af den trafikale helhedsplan med konkrete og prissatte forslag til nye og ændrede trafikforanstaltninger i området, skal fremlægges for udvalget inden udgangen af 2014.

Forvaltningen fremlægger hermed forslag til en proces for arbejdet til udvalgets godkendelse.

Løsning

Revurderingen af planen omfatter en opdatering af planens trafikregulerende indsatser og forslag til konkrete og prissatte forslag til nye og ændrede trafikforanstaltninger i området. Målet er, at planen fortsat kan understøtte sit hovedformål, som er at reducere den gennemkørende biltrafik i Mimersgadekvarteret.

Placeringen af en bussluse på Mimersgade mellem Hamletsgade og Heimdalsgade har hidtil været en vigtig prioritering i Trafik- og Byrumsplanen for at kunne reducere gennemkørende biltrafik. Med gennemførelse af Nørrebrogade projektets etape 2 vil Mimersgade blive lukket mellem Borgmestervangen og Nørrebrogade. Revurderingen af trafikplanen skal kaste lys over, om lukningen af Mimersgade i sig selv kan reducere den gennemkørende trafik.

Det skal gennem tællinger og dialogen belyses, om den gennemkørende biltrafik vil ændre sig, når Mimersgade lukkes mellem Borgmestervangen og Nørrebrogade. Dette kan muligvis betyde, at der bør overvejes trafikreducerende foranstaltninger i Ægirsgade evt. sammen med reducerende foranstaltninger i Baldersgade. 

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at revurdering af Trafik- og Byrumsplan for Mimersgadekvarteret tager udgangspunkt i:

  1. Trafikale tællinger i Mimersgadekvarteret, som gennemføres før og efter etableringen af Nørrebrogade-projektet på strækningen mellem Lygten og Borgmestervangen. Omlægning af denne strækning forventes at ske i august – oktober 2014.
  2. Dialog med de lokale interessenter om identificering af problemstillinger ud fra deres oplevelse af uønsket gennemkørende biltrafik i Mimersgadekvarteret.

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at processen i hovedtræk omfatter følgende 4 hovedfaser:

1.      fase maj – august 2014

  • gennemførelse af før-tællinger
  • organisering af projekt, herunder nedsættelse af arbejdsgrupper, styregrupper og udarbejdelse af interessentanalyser og baggrundsmaterialer.  

2.      fase august – oktober 2014

  • dialog med lokale interessenter om deres oplevelse af den gennemkørende biltrafik i Mimersgadekvarteret.  

3.      fase oktober – november 2014

  • gennemførelse af efter-tællinger
  • analyser af tællinger
  • dialog med lokale interessenter om ændringer i deres oplevelse af den gennemkørende biltrafik i Mimersgadekvarteret efter gennemførsel af Nørrebrogade 2. etape på Lygten til Borgmestervangen
  • på baggrund af både tællingerne og input fra dialogfasen prioriterer forvaltningen forslag til konkrete trafikforanstaltninger.  

4.      fase november 2014 – februar 2015

  • forvaltningen udvikler de prioriterede forslag til nye konkrete trafikforanstaltninger
  • forvaltningen fremlægger forslag til konkrete og prissatte forslag for Teknik- og Miljøudvalget i primo 2015.

Gennemførelse af processen efter ovenstående faser er med forbehold for, at Nørrebrogade etape 2 gennemføres som planlagt, det vil sige, at strækningen Lygten til Borgmestervangen bliver anlagt i perioden august – oktober 2014. Af samme årsag kan forvaltningen tidligst gennemføre de nødvendige efter-tællinger i november 2014 og fremlægge forslag til Teknik- og Miljøudvalget primo 2015.  

Forvaltningen vil i samråd med Nørrebro Lokaludvalg finde de relevante lokale interessenter. Interessenterne vil blive inviteret til at indgå i en følgegruppe. På følgegruppemøder med de lokale interessenter for Nørrebrogadeprojektet er behovet for en revurdering af Trafik og Byrumsplanen for Mimersgade blevet drøftet. FØTEX i Mimersgade har i den forbindelse udtrykt ønske om at indgå i en evt. kommende følgegruppe. Mulige interessenter kunne tillige være FDM og Dansk Cyklist Forbund. 

Nørrebro Lokaludvalg har ved flere lejligheder udtalt støtte til gennemførsel af revurdering af Trafik- og Bymiljøplanen for Mimersgadekvarteret.

Økonomi

Det forventes, at finansieringen af en revurdering af Trafik- og Byrumsplan for Mimersgadekvarteret med tilhørende prioritering af forvaltningens forslag til konkrete trafikforanstaltninger kan holdes inden for en ramme på 360.000 kr. og kan afholdes inden for forvaltningens driftsramme for 2014.

Videre proces

Teknik- og Miljøudvalget vil primo 2015 få forelagt en indstilling med forslag til konkrete og prissatte forslag til trafikforanstaltninger i området.

 

 

         Pernille Andersen

                                                                  /Anders Møller

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 26. maj 2014

Indstillingen blev godkendt med 7 stemmer mod 3. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, F og B
Imod stemte: C, I og V
Undlod at stemme: Ingen

Til top