Mødedato: 12.08.2014, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Anlægsbevilling til istandsættelse af midlertidige døgnpladser

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til forslag om bygningsmæssige tilpasninger mv. på Vigerslevhus, Neuro- og Rehabiliteringscenter København samt Rehabiliteringscenter Indre By/Østerbro, som følge af implementering af moderniseringsplan vedrørende midlertidige døgnpladser.

Tidligere beslutninger

Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

1. at der gives en anlægsbevilling på 8,3 mio. kr. til Sundheds- og Omsorgsudvalget i 2014 til istandsættelse, ombygning og indretning af midlertidige døgnpladser på Vigerslevhus. For de bevillingsmæssige konsekvenser se tabel i økonomiafsnittet,

2. at der gives en anlægsbevilling på 2,5 mio. kr. til Sundheds- og Omsorgsudvalget i 2014 til istandsættelse, ombygning og indretning af midlertidige døgnpladser på Neuro- og Rehabiliteringscenter København samt Rehabiliteringscenter Indre By/Østerbro. For de bevillingsmæssige konsekvenser se tabel i økonomiafsnittet.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets ramme.

Problemstilling

I forbindelse med udmøntningen af Moderniseringsplan II fra Budgetaftale 2011, som blev vedtaget i Borgerrepræsentationen (BR) den 7. oktober 2010, er der udvalgt 5 plejehjem med i alt ca. 400 boliger, der rummer Sundheds- og Omsorgsforvaltningens (SUF) midlertidige døgnpladser (rehabiliterings- og akutplejepladser mv.). Plejecentrene fordeler sig med et i hvert af forvaltningens fem lokalområdedistrikter, og er karakteriseret ved at være de nyeste af de ikke-moderniserede plejehjem. Plejecentrene (undtaget et) ombygges ikke efter almenboligloven, men tilpasses bygningsmæssigt til deres nye funktion.

De udvalgte plejecentre er:

  • Neuro- og Rehabiliteringscenter København (Brønshøj/Vanløse/Husum).
  • Rehabiliteringscenter Indre By/Østerbro.
  • Rehabiliteringscenter Nørrebro/Bispebjerg.
  • Vigerslevhus (Vesterbro/Kongens Enghave/Valby).
  • Hørgården (Amager).

Der er bevilget i alt 35,5 mio. kr. til de bygningsmæssige tilpasninger i perioden 2011 og 2013-2016, hvoraf 10,1 mio. kr. allerede er udmøntet i 2011. Som følge af anlægsloftet er bevillingen for 2013 udskudt til 2014. Det foreslås på denne baggrund, at de fysiske rammer på Vigerslevhus, Neuro- og Rehabiliteringscenter København samt Rehabiliteringscenter Indre By/Østerbro forbedres i 2014.

Løsning

Vigerslevhus

Vigerslevhus, Vigerslevvej 180 i Valby, er en kommunal institution, der ligger i bygninger ejet af Københavns Kommune. Vigerslevhus har i alt 90 pladser og består af en rehabiliteringsafdeling med 30 pladser og Akutplejeenhed København med 60 pladser. Akutplejeenheden er målrettet borgere i hele kommunen på midlertidige ophold, der er lægeligt færdigbehandlet på hospitalet, men som fortsat har behov for en sygeplejefaglig indsats hele døgnet - eller hjemmeboende, som har behov for en forebyggede indsats for at undgå hospitalsindlæggelse. Endvidere rummer Vigerslevhus et aktivitetscenter med 28 pladser for hjemmeboende borgere i lokalområdet.

I forbindelse med flytningen af den palliative afdeling – der pt. ligger på Håndværkerforeningen i Emdrup – til Vigerslevhus skal der gennemføres en række bygningsmæssige tilpasninger herunder eksempelvis forbedring af beboer- og personalearealer og generel opgradering af de fysiske rammer mv. Ombygningsarbejderne gennemføres i en standard, der bidrager til at skabe de bedst mulige rammer for borgere, pårørende og personale og vil medvirke til en højere oplevet kvalitet for borgeren i det palliative tilbud.

Den palliative afdeling placeres på halvdelen af 1. salen i bygningens sydlige del, (jf. bilag 1). Der etableres i alt 15 palliative pladser med tilhørende faciliteter for borgerne og deres pårørende samt for personalet. Afdelingen placeres således, at der ikke vil være unødig gennemgang i afdelingen, hvilket sikrer rolige omgivelser for beboerne og pårørende. Internt på den palliative afdeling etableres opholdsarealer i forbindelse med køkken for beboere og pårørende. Endvidere vil der være adgang til fælles opholdsarealer i etagens midtersektion, fælles med de resterende 9 rehabiliteringsboliger på etagen.

Afdelingen indrettes med nødvendige kontorer, nyt mødelokale, medicinrum samt skyllerum og depoter mv. Der etableres gæsterum for pårørende. Endvidere udføres ny balkon i afdelingens sydlige del med mulighed for udeophold for op til 3 sengeliggende beboere.

Med henblik på at få frigjort de nødvendige arealer til den palliative afdeling opsættes endvidere en pavillon i haven, syd for bygningen. Pavillonen er på ca. 220 m2 og skal rumme lokaler til aktivitetscenter. Hovedindgang til pavillonen sker fra den eksisterende parkeringsplads og i forbindelse med opsætningen vil der blive foretaget en renovering af have- og udeopholdsarealerne rundt om pavillonen.

Med henblik på at sikre en tidssvarende opgradering for Vigerslevhus som helhed, foretages sideløbende en udskiftning af kaldeanlægget.

Neuro- og Rehabiliteringscenter København

Neuro- og Rehabiliteringscenter København, Bystævneparken 17-18, 2700 Brønshøj er en kommunal institution, der ligger i bygninger ejet af Københavns Kommune. Neuro- og Rehabiliteringscenter København rummer en rehabiliteringsafdeling samt Københavns Kommunes genoptræningstilbud til borgere med neurologiske skader og sygdomme. Institutionen har følgende pladser:

  • 38 rehabiliteringsboliger for borgere over 65 år.
  • 15 rehabiliteringsboliger for borgere over 65 år, forbeholdt borgere med neurologiske lidelser.
  • 15 rehabiliteringsboliger for borgere under 65 år med neurologiske lidelser.
  • 14 almene rehabiliteringspladser til borgere under 65 år.

Institutionen gennemgik i 2012/2013 en delvis renovering, hvor der bl.a. blev etableret nødvendige træningsfaciliteter, herunder træningskøkken. Endvidere blev beboer- og personalearealer forbedret og der blev gennemført en generel opgradering af de fysiske rammer, herunder tekniske installationer og miljømæssige tiltag mv. I forbindelse med den fortsatte faglige opgaveudvikling skal der foretages en række mindre indvendige arbejder, herunder istandsættelse og vedligeholdelse af en række boliger og fællesarealer, opsætning af akustiklofter, sammenlægning af boliger mv.

Rehabiliteringscenter Indre By/Østerbro

Rehabiliteringscenter Indre By/Østerbro, Strandvejen 119, 2900 Hellerup, er en kommunal institution, der ligger i bygninger ejet af Københavns Kommune. Centret har 54 rehabiliteringsboliger samt et aktivitetscenter for hjemmeboende borgere.

I forbindelse med den fortsatte faglige opgaveudvikling skal der foretages en række mindre indvendige arbejder, herunder istandsættelse og vedligeholdelse af en række boliger, fællesarealer og trappeopgange, forbedret styring af lys, reparation af gulv ved indgangsparti mv.

Tidsplan med videre

De bygningsmæssige tilpasninger på såvel Vigerslevhus, Neuro- og Rehabiliteringscenter København samt Rehabiliteringscenter Indre By/Østerbro forventes afsluttet i 2014, dog under forudsætning af rettidig myndighedsbehandling af de fornødne byggetilladelser. Sideløbende med den politiske behandling igangsættes udarbejdelse af projektforslag og forberedelse af evt. akutte arbejder.

Ombygningsarbejderne i forbindelse med de nye palliative pladser på Vigerslevhus forventes at have en varighed på cirka 3 måneder og vil medføre lukning af de eksisterende akutplejepladser i det pågældende område i løbet af perioden.

Ombygningsarbejderne på Neuro- og Rehabiliteringscenter København samt Rehabiliteringscenter Indre By/Østerbro forventes ikke at medføre lukning af pladser i byggeperioden.

SUF vil i 2015 og 2016 fremlægge yderligere forslag om udmøntning af de afsatte midler bl.a. med hensyn til anlægs- og istandsættelsesarbejder på Rehabiliteringscenter Nørrebro/Bispebjerg.

Økonomi

Udgifterne til de bygningsmæssige tilpasninger beløber sig til 8,3 mio. kr. vedrørende Vigerslevhus og 2,5 mio. kr. vedrørende Neuro- og Rehabiliteringscenter København samt Rehabiliteringscenter Indre By/Østerbro. Der anvises dækning for udgiften på Sundheds- og Omsorgsudvalgets anlægsbudget, funktion 5.32.32.3, bevilling Pleje, service og boliger for ældre, Anlæg.


Tabel 1. Anlægsbevilling – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet / projekt

Bevilling (nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr. (2014 p/l)

SOU

Istandsættelse af midlertidige pladser på Vigerslevhus

3230 – Pleje, service og boliger for ældre, Anlæg

5.32.32.3 Pleje, service og boliger for ældre

8.300

SOU

Istandsættelse af midlertidige pladser på Neuro- og rehabiliteringscenter København samt Rehabiliteringscenter Indre By/Østerbro

3230 – Pleje, service og boliger for ældre, Anlæg

5.32.32.3 Pleje, service og boliger for ældre

2.500

 

Det skal bemærkes, at de endelige udgifter vil afhænge af det konkrete licitationsresultat, herunder de nærmere ingeniørmæssige undersøgelser vedrørende eventuel forekomst af PCB og asbest. Såfremt det endelige beløb afviger fra det skønnede beløb på 10,8 mio. kr., vil Sundheds- og Omsorgsudvalget få forelagt en sag herom.



Hanne Baastrup                             / Per Christensen

 

Oversigt over politisk behandling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
  1. at der gives en anlægsbevilling på 8,3 mio. kr. til Sundheds- og Omsorgsudvalget i 2014 til istandsættelse, ombygning og indretning af midlertidige døgnpladser på Vigerslevhus. For de bevillingsmæssige konsekvenser se tabel i økonomiafsnittet.
  2. at der gives en anlægsbevilling på 2,5 mio. kr. til Sundheds- og Omsorgsudvalget i 2014 til istandsættelse, ombygning og indretning af midlertidige døgnpladser på Neuro- og Rehabiliteringscenter København samt Rehabiliteringscenter Indre By/Østerbro. For de bevillingsmæssige konsekvenser se tabel i økonomiafsnittet.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 19. juni 2014

Indstillingen blev godkendt.

Beslutning

Dagsordenspunkt 34: Anlægsbevilling til istandsættelse af midlertidige døgnpladser

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. august 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top