Mødedato: 12.08.2014, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Anlægsbevilling til projektering af en ny skole og skoleidrætshal i Ørestad Syd - Vestamager Skole

Se alle bilag
Der skal tages stilling til anlægsbevilling til projektering af en ny 3 sporet skole med 336 Københavns Kommunes Fritids Ordning /Fritidshjem pladser og 168 Klubpladser samt en tilknyttet skoleidrætshal i Ørestad Syd - Vestamager Skole.

Tidligere beslutninger

Børne- og Ungdomsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

1. at der gives en anlægsbevilling på 40.800.000 kr. i årene 2014-2016 til projekteringsudgifter frem til ansøgning om anlægsbevilling til ny 3 sporet skole med 336 KKFO/FK og 168 klubpladser samt en tilknyttet skoleidrætshal i Ørestad Syd (Vestamager Skole).

Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

2.
at projekteringen af en skoleidrætshal ved skolen i Ørestad Syd igangsættes. Det sker sammen med projekteringen af den nye skole i Ørestad Syd – Vestamager Skole.

Der anvises dækning for beløbet på BUUs ramme.  For de bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen se økonomiafsnittet, samt bilag 1.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger for så vidt angår indstillingens ejendomsfaglige indhold. Der henvises i øvrigt til Københavns Ejendommes udtalelse, der er vedlagt som bilag.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

Problemstilling

På baggrund af det voksende antal børn i Københavns Kommune blev det i forbindelse med budget 2014 besluttet, at der skal bygges en ny 3 sporet skole med tilhørende fritids - og klubpladser i Ørestad Syd.

På baggrund af et stort ønske om yderligere idrætsfaciliteter i Ørestad Syd blev der i Overførselsessagen 2013-2014 (ØU 29.4.2014) afsat yderligere midler til idrætsfaciliteter ved den kommende skole. Det betyder, at det nu er muligt at erstatte en dobbelt gymnastiksal med en skoleidrætshal. 

Der søges nu om anlægsbevilling til projektering af både skole og skoleidrætshal.

Løsning

Projekteringsbevilling

Projekteringsbevillingen skal dække udgifter til et totalrådgiverteam af arkitekter, ingeniører og landskabsarkitekter. De skal udarbejde program og forundersøgelser til et udbudsprojekt. Bevillingen skal også dække omkostninger til bygherrerådgivning, landmåler og geotekniske undersøgelser.

Vestamager Skole er projektets arbejdstitel. Skolen vil senere blive navngivet i overensstemmelse med Børne- og Ungdomsforvaltningens (BUF) retningslinjer for navngivning af skoler (Orienteringsnotat 2013-0270996-3 forelagt Børne- og Ungdomsudvalget (BUU) primo 2014).

Skole

Som forberedelse til budgetforhandlingerne om budget 2015 vil BUF i de kommende måneder revidere funktionsprogrammet for skoler og Københavns Kommunes Fritids Ordning (KKFO)/Fritidshjem (FH) med henblik på at opnå en generel reduktion af anlægsomkostningerne ved udvidelser og nybyggeri af skoler og KKFO/FH. Funktionsprogrammet vil blive tilpasset den nye folkeskolereform samt de beslutninger, der træffes i forbindelse med "Kapacitetsanalysen og Fremtidens Fritidstilbud". Det reviderede funktionsprogram vil danne grundlag for det kommende arbejde med Vestamager Skole.

Skoleidrætshal

Skoleidrætshallen vil understøtte den gode sammenhæng mellem skole og foreningsliv, som Folkeskolereformen lægger op til. Hallen vil, som andre skoleidrætshaller være tilgængelig via selvbetjent adgang for brugerne.

Det betyder, at den nye skoleidrætshal vil bidrage væsentligt til at øge mulighederne for at dyrke organiserede - og selvorganiserede - idrætsaktiviteter i bydelen. Idrætshallen vil, sammen med skolen, vil være et naturligt samlingspunkt for kultur- og fritidsaktiviteter. Hallen skal bruges til undervisning og bevægelsesaktiviteter i skoletiden. I eftermiddags- og aftentimerne samt i weekenderne vil den danne rammen om forenings- og selvorganiserede idrætsaktiviteter.

Brugerinddragelse

Da der er tale om byggeri af en helt ny skole, har brugerne i den indledende planlægningsfase været repræsenteret af BUF. Byggeudvalget opstartes i medio 2014, når det eksterne rådgiverteam er udpeget. Rammen for byggeudvalgsarbejdet er kommunens model for brugerinvolvering i anlægssager.

Byggeudvalget består af personale fra skolen og involverede fritidstilbud (eller områdets repræsentanter herfor), øvrige interessenter med pædagogisk-faglige kompetencer, arbejdsmiljø- og tillidsrepræsentant(er) samt forældrerepræsentanter og evt. elever fra skolens klasser, som startes op på Ørestad Skole ved skolestart 2014.

Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFF) sørger for, at de relevante repræsentanter fra idrætsforeninger og øvrige brugergrupper inddrages i planlægningen af skoleidrætshallen.

Formålet med, at involvere brugerne, er at sikre de bedst mulige rammer for pædagogik og læring, således at skolens/institutionens pædagogiske grundlag og organisation bedst muligt kan udfolde sig i de nye fysiske rammer.

Udtalelser fra brugerne vil foreligge, når BUU samt Kultur- og Fritidsudvalget får forelagt indstilling om anlægsbevillinger til selve byggeriet af skolen og idrætshallen.

Vision for den kommende skole og idrætshal

BUF udarbejder i øjeblikket et pædagogisk program, som beskriver visioner og mål med den kommende skole med udgangspunkt i den nye folkeskolereform og med bl.a. nedenstående pejlemærker som et bærende element:

  • Skolens faglige profil er idræt og bevægelse, der er et fokuseret tema i den nye Folkeskolereform. Der tages udgangspunkt i det brede idræts- og bevægelsesbegreb, som også rummer forebyggelse af sygdom og fremmer fysisk, social og psykisk velvære.
  • Den åbne skole er ligeledes et tema i Folkeskolereformen. Skole og skoleidrætshal vil inddrage idrætsforeninger og kulturforeninger i forpligtende samarbejder ved at invitere lokalsamfundets aktører ind på skolen, samt være et tilbud til andre institutioner i kommunen.
  • En stor del af børnenes læring foregår i det fri, både i uderummene omkring bygningerne, og i de uderum – f.eks. tagterrasser - der skabes på bygningerne. Børnene skal have mulighed for at benytte uderummene hele dagen - i og uden for skoletiden.

Det Pædagogiske Program er ikke et byggefagligt dokument, men udgør grundlaget for det videre arbejde med udformningen af det endelige byggeprogram og det videre byggeri.

Tidsplan

Det eksterne rådgiverteam bliver udpeget medio 2014, og byggeudvalgsarbejdet opstartes. Projektforslag er udarbejdet ultimo 2014, og BUU samt KFU får forelagt indstilling om anlægsbevilling til selve byggearbejderne i foråret 2015. BUF forventer, at byggeriet kan tages i brug i maj 2018.

Høringssvar fra Københavns Ejendomme

Indstillingen har været i høring hos Københavns Ejendomme. Høringssvaret er vedlagt (bilag 3), og giver ikke anledning til kommentarer.

Praktikpladser

Der vil ikke blive stillet krav til den private leverandør om beskæftigelse af erhvervsuddannelsespraktikanter, da projekteringen skal udføres af højtuddannet arbejdskraft.

Økonomi

I Budget 2014 blev der afsat 400,7 mio. kr. (2014 p/l) til bygning af en ny 3 sporet skole med tilhørende KKFO/FH samt klubpladser. I Overførselssagen 2013-14 blev der afsat yderligere 36 mio. kr., således at den oprindeligt planlagte dobbelte gymnastiksal kan erstattes med en skoleidrætshal. Den samlede anlægsramme til opførelsen af skole og idrætshal er således på 436,7 mio. kr. Projekteringsbevillingen i denne indstilling finansieres af disse midler.

Byggeret til skolen blev erhvervet i 2006 (BR 1/6 2006).

Oplysninger om de bevillingsmæssige konsekvenser, detaljer om anlægsbevillingerne samt oplysninger om, hvordan bevillingerne er opdelt på kategorier fremgår af bilag 1.

Videre proces

Efter godkendelse i BUU samt KFU fremlægges sagen for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.



Else Sommer                         / Carsten Haurum

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget indstiller til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at der gives en anlægsbevilling på 40.800.000 kr. i årene 2014-2016 til projekteringsudgifter frem til ansøgning om anlægsbevilling til ny 3 sporet skole med 336 KKFO/FK og 168 klubpladser samt en tilknyttet skoleidrætshal i Ørestad Syd (Vestamager Skole)

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller til Kultur- og Fritidsudvalget, at udvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at projekteringen af en skoleidrætshal ved skolen i Ørestad Syd igangsættes. Det sker sammen med projekteringen af den nye skole i Ørestad Syd – Vestamager Skole.

Der anvises dækning for beløbet på Børne- og Ungdomsudvalgets ramme.  For de bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen se økonomiafsnittet, samt bilag 1.

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 11. juni 2014

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 26. juni 2014

Indstillingen blev godkendt.

Beslutning

Dagsordenspunkt 28: Anlægsbevilling til projektering af en ny skole og skoleidrætshal i Ørestad Syd - Vestamager Skole

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. august 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top