Mødedato: 12.08.2014, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Igangsættelse af Områdefornyelse Sydhavnen

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal træffe beslutning om at igangsætte Områdefornyelse Sydhavnen – Det grønne Sydhavnen samt at disponere yderligere 20 mio. kr. til igangsættelse af Områdefornyelse Sydhavnen – Sydhavnens Port Syd.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

1. at de afsatte midler i Overførselssagen 2013-2014 anvendes til Områdefornyelse Sydhavnen – Det Grønne Sydhavnen,

2. at der afsættes en rådighedsbevilling på 20,0 mio. kr. fra byfornyelsesrammen til igangsættelse af Områdefornyelse Sydhavnen – Sydhavnens Port Syd. Heraf afsættes 7,0 mio. kr. til projekter i partnerskab med de almene boligorganisationer i området, se også bilag 3,

3. at der, såfremt 2. beslutningspunkt godkendes, frigives 0,5 mio. kr. til Områdefornyelse Sydhavnen – Sydhavnens Port Syd til processen omkring kvarterplanen, der i samarbejde med lokale aktører og borgere definerer områdefornyelsens projekter. De 0,5 mio. kr. frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg i 2014. jf. bilag 3.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiforvaltningen bemærker, at der ifm. Områdefornyelse Sydhavnen - Sydhavnens Port ikke er opnået tilsagn om statsligt tilskud, hvilket er imod normal praksis for finansiering af områdefornyelsesprojekter.  

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget (TMU) godkendte den 16. december 2013, at Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF) sendte to ansøgninger til Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter (MBBL) om medfinansiering til to sammenhængende områdefornyelser i Sydhavnen.

Samtidig indgik områdefornyelserne som en del af forhandlingerne om Overførselssagen 2013-2014, hvor parterne besluttede at afsætte 20 mio. kr. til at igangsætte én områdefornyelse i Sydhavnen.

Den 7. april 2014 fik forvaltningen tilsagn om støtte fra MBBL til Det Grønne Sydhavnen med den fulde støtteramme på 10 mio. kr. Ministeriet gav afslag på ansøgningen om støtte til områdefornyelse i Sydhavnens Port. Selvom Sydhavnens Port har klare problemstillinger, betyder ministeriets kriterier, at områder med en stor andel almene boliger prioriteres i en lavere kategori.

Løsning

På baggrund af tilbagemeldingen fra MBBL indstiller TMF, at den planlagte dobbeltområdefornyelse i Sydhavnen iværksættes på følgende måde: Den ene områdefornyelse (Det Grønne Sydhavnen) foreslås finansieret med de 10 mio. kr. fra staten og de 20 mio. kr. fra Overførselssagen 2013-2014. Den anden ansøgte områdefornyelse foreslås delt i to, så der igangsættes områdefornyelse i den sydligste del (Sydhavnens Port Syd), som foreslås finansieret med 20 mio. kr. fra Københavns Kommunes byfornyelsesramme. Med dette forslag er der mulighed for på et senere tidspunkt at søge staten om støtte til områdefornyelse i den sidste del af Sydhavnens Port (Sydhavnens Port Nord/Baunehøj). Se områderne i bilag 2.

Finansieringen med 20 mio. kr. fra byfornyelsesrammen er mulig, såfremt indstillingen ”Fremtidig styringsmodel på byfornyelsesområdet” godkendes samtidig med denne indstilling. Den fremtidige styringsmodel er godkendt af Økonomiforvaltningen (ØKF).

Baggrunden for forslaget er, at det gamle Sydhavnen er et af de allermest udsatte byområder i København (se bilag 1). Forslaget har som formål at sikre sammenhæng i udviklingen af det samlede område.

Med en samlet indsats i en dobbelt områdefornyelse understøttes ambitionerne om en sammenhængende by og en kobling til udviklingen i Teglholmen og Sluseholmen. Den samlede områdefornyelse vil kunne skabe synergi mellem de kommunale og private investeringer, der er under forberedelse i især Sydhavnens Port Syd, samt sikre lokal inddragelse i udviklingen af Sydhavnen.

Da Sydhavnens Port Syd indeholder 97 % almene boliger, vil områdefornyelsen etablere et samarbejde med den almene sektor og øremærke 7 mio. kr. til projekter i et forpligtende partnerskab med de almene parter i området, hvor AKB København er den største. Partnerskabet kan tage udgangspunkt i fælles udfordringer i forhold til fx detailhandel og befolkningssammensætning.

Den udvidede indsats vil for eksempel kunne indeholde:

  • Et løft til hjørner og områder langs Sydhavnsgade for at binde det nye og det gamle Sydhavnen bedre sammen.
  • Etablering af 1-2 byrum, der kan samle området og appellere til studerende og børnefamilier.
  • En styrkelse af erhverv, detailhandel og iværksætteri som trækplaster for området.
  • Et løft af området omkring og under banen ved Sydhavn st. med særligt fokus på tryghed og områdets status som port til og fra Sydhavnen.

Områdefornyelse Sydhavnen – Det Grønne Sydhavnen og Sydhavnens Port Syd vil blive igangsat som et samlet projekt med en samlet kvarterplansproces, et fælles sekretariat og en fælles styregruppe.

Områdefornyelsesindsatsen vil blive koordineret med arbejdet omkring metro til Ny Ellebjerg. Anlægget af stationen på kvarterets helt centrale plads Mozarts Plads stiller krav til, at områdefornyelsen med sine projekter sikrer, at kvarteret har andre samlende byrum.

Økonomi

I forbindelse med Overførselssagen 2013-2014: ”En by der virker – Investeringspakke ´14” blev det besluttet at afsætte 20,0 mio. kr. til at igangsætte én områdefornyelse i Sydhavnen. Heraf var 0,5 mio. kr. stjernemarkeret og dermed frigivet ved BRs godkendelse af overførselssagen den 8. maj 2014.

Med denne indstilling ønskes der afsat en rådighedsbevilling på yderligere 20,0 mio. kr. til Områdefornyelse Sydhavnen – Sydhavnens Port Syd fra byfornyelsesrammen (TMUs bevilling Byfornyelse anlæg 0.25.15.3) samt frigivelse af en anlægsbevilling på 0,5 mio. kr. finansieret af den afsatte rådighedsbevilling på 20,0 mio. kr. Rådighedsbevillingen vil ikke udløse en statslig medfinansiering.

De i alt 1,0 mio. kr. til de to områder skal bruges til at udarbejde forslag til de konkrete projekter i samarbejde med lokale aktører. Se bilag 3 for kategorisering af anlægsbevillingen, der ønskes frigivet med denne indstilling.

Dækningen fra Byfornyelsesrammen forudsætter godkendelse af indstillingen ”Fremtidig styringsmodel på byfornyelsesområdet”, der behandles sideløbende med denne indstilling og endeligt behandles af BR den 21. august 2014. Hvis denne indstilling ikke godkendes bortfalder beslutningspunkt 2 og 3. Forvaltningen vil i så fald søge finansiering i Budget 2015, men det vil betyde et mindre optimalt forløb for kvarterplansprocessen at afvente budgetforhandlingerne.

Det samlede budget for områdefornyelse Sydhavnen fremgår af nedenstående tabel.

Ud-valg

Bevillinger

Funktion

Indtægt(I/
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*

TMU

Overførselssag 2013-2014 til

Det Grønne Sydhavnen

0.25.15.3

U

20.000

TMU

MBBL til Det Grønne Sydhavnen

0.25.15.3

I

10.000

TMU

Byfornyelsesrammen til Sydhavnens Port Syd

0.25.15.3

U

20.000

-

 I alt

-

-

50.000

 

Det udspecificerede budget for de to områdefornyelsesindsatser fastlægges ved BRs godkendelse af kvarterplanen i første halvdel af 2015.

Videre proces

I den første halvdel af 2015 vil TMU, ØU og Borgerrepræsentationen (BR) blive forelagt et forslag til kvarterplan for Områdefornyelse Sydhavnen, en partnerskabsaftale med de almene organisationer i området samt en anlægsbevillingsindstilling til godkendelse.

Efter godkendelse i BR skal Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter godkende den endelige kvarterplan for så vidt angår de dele, der er statslig medfinansiering til.

Pernille Andersen                            /Anders Møller

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at de afsatte midler i Overførselssagen 2013-2014 anvendes til Områdefornyelse Sydhavnen – Det Grønne Sydhavnen,
  2. at der afsættes en rådighedsbevilling på 20,0 mio. kr. fra byfornyelsesrammen til igangsættelse af Områdefornyelse Sydhavnen – Sydhavnens Port Syd. Heraf afsættes 7,0 mio. kr. til projekter i partnerskab med de almene boligorganisationer i området. Se også bilag 3,
  3. at der, såfremt 2. beslutningspunkt godkendes, frigives 0,5 mio. kr. til Områdefornyelse Sydhavnen – Sydhavnens Port Syd til processen omkring kvarterplanen, der i samarbejde med lokale aktører og borgere definerer områdefornyelsens projekter. De 0,5 mio. kr. frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg i 2014. jf. bilag 3.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 16. juni 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. 

Beslutning

Dagsordenspunkt 27: Igangsættelse af Områdefornyelse Sydhavnen

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. august 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top