Mødedato: 13.08.2014, kl. 16:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Den fremadrettede veteranindsats i Københavns Kommune

Se alle bilag
Udvalgene bedes tage stilling til den fremadrettede indsats på veteranområdet i Københavns Kommune.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forslag til den fremadrettede veteranindsats i Københavns Kommune

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 15. juni 2011 Københavns Kommunes Veteranpolitik som et supplement til regeringens veteranpolitik fra oktober 2010. Politikken går på tværs af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Af statusredegørelsen, der blev forelagt udvalgene i august 2013, fremgik, at udvalgene i foråret 2014 ville få forelagt et oplæg til udarbejdelse af en revideret veteranpolitik gældende for 2015-18.

Løsning

Baggrund Københavns Kommunes veteranpolitik er møntet på den del af de hjemvendte soldater, som møder kommunen med behov for hjælp til at overkomme psykiske eller fysiske barrierer opstået på baggrund af udsendelser. Forsvaret skønner, at ca. 10 pct. af de tidligere udsendte soldater udvikler alvorlige symptomer på posttraumatisk stresslidelse (PTSD).

En datasamkørsel mellem Københavns Kommune og Forsvaret foretaget i 2013 viser, at der i 2012 boede 3.501 veteraner i kommunen, hvilket svarer til 12 pct. af alle danske veteraner. I alt modtog 525 af disse veteraner ydelser fra Københavns Kommune, se bilag 2. Forvaltningerne vurderer, at det langt fra er alle veteraner med behov for hjælp, som kommunen er i kontakt med, hvilket bl.a. skyldes, at udsatte veteraner på linje med andre udsatte borgere kan have svært ved at opsøge hjælp. 
  Forvaltningerne har i henhold til den vedtagne politik haft fokus på at udbrede viden om veteranforhold til de medarbejdere, der møder målgruppen i det daglige arbejde. Udgangspunktet for politikken er, at kommunen, staten og de frivillige organisationer har en række tilbud, som langt fra alle veteraner og pårørende kender til, og som flere kunne få gavn af, f.eks. hjemmesiden for veteraner og pårørende på kk.dk, kommunens veterankoordinatorer og samarbejdet med Forsvarets Veterancenter. 

Forslag til fremadrettet indsats

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at der ikke længere er behov for en særskilt politik på området. Det er dog forvaltningernes vurdering, at der i normaldriften fortsat er behov for et fokus på de særligt udsatte veteraner.  

Forvaltningerne foreslår på denne baggrund to grundpiller i den fremadrettede veteranindsats: 

1) Forankring af det nuværende tværfaglige arbejde på veteranområdet
Der er udpeget en veterankoordinator i alle job- og beskæftigelsescentre samt en koordinator i Socialcenter København. Koordinatorerne har særlig viden om veteranforhold og kan vejlede og rådgive borger og sagsbehandler. Der er etableret et godt samarbejde med Forsvarets Veterancenter, Soldaterlegatet og soldater-/veteranforeninger i København.  Dette samarbejde vil fortsætte, herunder det tværfaglige netværk for Københavns Kommunes kontaktpersoner og med deltagelse af Forsvarets Veterancenter. Endelige vil kommunens veteransite fortsat blive vedligeholdt og opdateret. Sitet indeholder kontaktoplysninger og information om kommunens tilbud samt links til relevante eksterne aktører.

Økonomi: Arbejdet kan implementeres inden for den nuværende drift

2) Særligt udsatte veteraner visiteres til Center for Afklaring og Beskæftigelse (CAB)
 
Særligt udsatte veteraner, der modtager kontanthjælp eller sygedagpenge, visiteres til CAB i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, i de tilfælde, hvor de ikke er klar til at komme ud i en virksomhedsrettet indsats. Samtidig får de en fast sagsbehandler. Baggrunden for dette forslag er, at aktører på området og ikke mindst veteranerne selv efterspørger, at de kommunale sagsbehandlere kender til forsvaret og til de psykiske udfordringer, i form af det ’battlemind’, som de udsendte soldater er trænet til, men som skal afvikles, når de vender tilbage til Danmark. Afdelingen NOOR under CAB har mange års erfaring med udredning og forløb for traumatiserede flygtninge samt erfaringer med forløb inden for rammerne af sygedagpengelovgivningen. Indplacering i forløb hos CAB vil bero på en individuel vurdering.

Økonomi:
Modellen kan implementeres inden for den nuværende drift. Dog vil modellen betyde en tilsvarende reduktion i antal pladser for øvrige borgere, der kan visiteres til CAB.

Økonomi

Indsatser under veteranpolitikken er siden politikkens vedtagelse i 2011 blevet finansieret inden for forvaltningernes eksisterende ramme. Der er ikke afsat midler til udmøntning af politikken.

 

Videre proces

Forvaltningerne vil på baggrund af udvalgenes beslutning arbejde videre med veteranindsatsen med henblik på, at flere veteraner får gavn af kommunens tilbud.

 

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev udsat.
Til top