Mødedato: 13.08.2014, kl. 16:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Erstatningsbesparelser i budgetforslag 2015

Se alle bilag

Efter Socialudvalgets godkendelse af budgetforslag 2015 d. 23. april har Økonomi- og Indenrigsministeriet ændret praksis ift. momsafløftning. Herudover er der behov for at tilpasse ét af bidragene til de forvaltningsspecifikke effektiviseringer. Der skal derfor anvises alternativ finansiering for i alt 7,5 mio. kr.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget, at Socialudvalget godkender

1.
at bidrag på 1,535 mio. til Socialudvalgets forvaltningsspecifikke effektiviseringsforslag vedr. citizen erstattes af følgende effektiviseringsforslag jf. bilag 1: 
    a. 1,0 mio. kr. i 2015 og frem på IT (Reduceret betaling vedr. Mainframe) 
    b.
0,5 mio. kr. i 2015 og frem på indkøbsområdet (indkøbsanalyser på nye områder)
    c.
0,035 mio. kr. i 2015 på forvaltningens it-budget 
    d.
at bidrag til interne udfordringer på 6,0 mio. kr. vedr. forventet afløftning af moms på plejefamilier erstattes af følgende finansiering jf. bilag 2:

2. at der ikke gennemføres et kvalitetsløft på udsatteområdet på 1,7 mio. kr. i 2015 og frem som ellers forudsat i budgetforslaget

3. at der gennemføres en generel besparelse på 2 pct. på administrationsområdet i de centrale kontorer og på stabsfunktionerne i myndighedscentrene svarende til 4,0 mio. kr.

4. at der gennemføres en generel besparelse på 0,007 pct. på øvrige rammer svarende til 0,3 mio. kr.

Problemstilling

Måltallet for Socialudvalgets samlede bidrag til nye forvaltningsspecifikke effektiviseringer i budgetforslag 2015 er på 30,7 mio. kr.

I forbindelse med 2. behandling af budgetforslaget 23. april var 1,5 mio. kr. forudsat håndteret ved modregning af halvdelen af Socialudvalgets bidrag ifm. Citizen 2017 besparelser. Dette skete på baggrund af, at ØU på sit møde 28. januar besluttede, at 50 pct. af værdien af de effektiviseringer, der gennemføres i forvaltningerne, som en del af Citizen 2017, kan indgå i de forvaltningsspecifikke effektiviseringer. Baseret på tidligere års bidrag havde Socialforvaltningen skønnet, at der på baggrund heraf kunne modregnes minimum 1,5 mio. kr. Det har imidlertid vist sig, at disse forslag ikke er blevet realiserede, hvorfor der skal findes alternativ finansiering for de 1,5 mio. kr. Herudover skal der findes 0,035 mio. kr. til håndtering af en éngangsmerudgifter i 2015 der følger af det ene Citizen 2017-forslag, der påvirker Socialudvalget – ”Refusion 2.0”.

Derudover udestår finansiering af interne udfordringer i budgetforslaget på 6,0 mio. kr., vedrørende forudsat afløftning af moms for plejefamilievederlag. Socialforvaltningen har imidlertid 1. juli modtaget en orienteringsskrivelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, hvoraf det fremgår, at ministeriet har revurderet deres tidligere udmelding, hvorved at kommunerne alligevel ikke kan afløfte momsen på vederlaget til private plejefamilier. Dette er i modstrid med, hvad ministeriet i april 2014 skriftligt meddelte Odense Kommune, og som Socialforvaltningen efter rådgivning fra kommunens ekstern revision, Deloitte baserede budgetforslag 2015 på.

Socialforvaltningen tager skrivelsen til efterretning. Socialforvaltningen vil efter sommerferien vurdere situationen i samarbejde med KL og Odense Kommune, men finder pt., at det er nødvendigt at anvise alternativ finansiering for at sikre et budget 2015 i balance, såfremt udfaldet heraf er negativt.

Samlet udestår et finansieringsbehov på 7,5 mio. kr. varigt.

Løsning

I forhold til løsningen af den manglende besparelse vedr. Citizen 2017 på 1,5 mio. kr. foreslår Socialforvaltningen, at denne håndteres ved:

  1. Disponering af varigt mindreforbrug på 1 mio. kr. vedrørende Socialforvaltningens betaling til driftsaftalen på IT, som ligger under Koncernservice, der ligeledes er indregnet i Socialudvalgets juliprognose 2014.
  2. Besparelse på indkøbsområdet som følge af indkøbsanalyser på nye områder på 0,5 mio. kr.
  3. 35. t. kr. i 2015 på forvaltningens it-budget

I forhold til løsningen af den manglende besparelse vedr. momsmidler på 6,0 mio. kr. foreslår Socialforvaltningen, at denne håndteres ved:

  1. At der alligevel ikke gennemføres et kvalitetsløft på udsatteområdet på 1,7 mio. kr., der indgik i budgetforslaget for 2015. Midlerne var afsat til et kvalitetsløft på området for krisecentre og herberger, hvilket Socialforvaltningen ikke længere finder, at der er basis for, når budgetforslaget ikke er i balance i forhold til de uomgængelige udfordringer. I stedet foreslås kvalitetsløftet at indgå som et budgetønske ifm. budgetforhandlingerne.
  2. En besparelse på administration på 2 pct. i de centrale kontorer og i stabene på myndighedscentrene svarende til i alt 4,0 mio. kr. (svarende til ca. 8 medarbejdere). Besparelsen må forventes at betyde mindre analysekraft.
  3. En generel besparelse på Socialforvaltningens øvrige budgetrammer på 0,3 mio. kr. svarende til 0,007 pct. I praksis kan dette gennemføres ved en (marginalt) reduceret pris- og lønfremskriving af budgetterne.

 

Økonomi

Se ovenfor.

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes, fremsendes bilag 1 til Økonomiforvaltningen med henblik på at indgå i Økonomiudvalgets augustindstilling om Københavns Kommunes samlede budgetforslag 2015. Bilag 2 udmøntes i forbindelse med Socialforvaltningens 1. budgetudmelding 2015.

Anette Laigaard                                       

                                                                  / Anders Kirchhoff

Beslutning

Kontorchef Katrine Thorball Bagge deltog under punktets behandling. 

Der blev ønsket delt afstemning, således der blev stemt om indstillingens 2. at., som blev tiltrådt med følgende afstemning: 

For: A, B, F og Ø (8)
Imod: C, O og V (3) 

Indstillingens øvrige at-punkter blev godkendt med bemærkning om, at Socialudvalget ønskede en orientering om effektueringen af effektiviseringen.  

Venstre og Konservative afgav protokolbemærkning, om at,”Venstre (V) og Konservative (C) stemmer imod 2. at, idet V og C er imod, at kvalitetsløftet på udsatteområdet på 1,7 mio. kr. i 2015 og frem ikke gennemføres. V og C ønsker, at forvaltningen i stedet skal finde besparelsen på de 1,7 mio. andre steder evt. som administrative besparelser.” 

Enhedslisten og det Radikale Venstre afgav protokolbemærkning, om at ”EL og R mener, at der er et stort behov for et kvalitetsløft på herberg- og krisecenter. Vi vil derfor i stedet løfte ønsket i de centrale budgetforhandlinger.”
Til top