Mødedato: 17.04.2024, kl. 18:00
Mødested: Lyrskovsgade 4, 2. sal lokale Liva 1758 København V

Beslutning om budgetønsker til Teknik- og Miljøudvalget

Vesterbro Lokaludvalg drøfter og beslutter budgetønsker til Teknik- og Miljøudvalget.

Tidligere beslutninger

Vesterbro Lokaludvalg besluttede på mødet d. 20. marts 2024, at TMU skulle formulere udkast til budgetønsker og indhente eventuelle input fra forvaltningen, og forelægge budgetønsker til godkendelse på Lokaludvalgets møde i april 2024.
Det blev også besluttet, at sende ønske ind om forprojekt for broforbindelse til Jernbanebyen: https://www.kk.dk/dagsordener-og-referater/Vesterbro%20Lokaludvalg/m%C3%B8de-20032024/referat/punkt-4.

Indstilling

Forpersonen foreslår,

  1. At Vesterbro Lokaludvalg godkender TMUs forslag til ønsker til Budget25 på TMUs ressortområde.

Problemstilling

Sidste år forsøgte Teknik- og Miljøudvalget sig med en ny proces for Lokaludvalgenes budgetønsker, hvor Teknik- og Miljøudvalget sammen drøftede Lokaludvalgenes ønsker og besluttede, hvilke ønsker de ville henvise til budgetforhandlingerne.

Teknik- og Miljøudvalget vil gerne gentage processen for Lokaludvalgenes ønsker til Budget 2025. Det betyder, at de på Teknik- og Miljøudvalgets budgetseminar den 10. juni 2024 vil drøfte Lokaludvalgenes budgetønsker og som udvalg beslutte, hvilke de vil henvise til forhandlingerne om Budget 2025.

Procesbeskrivelse for TMUs område:

  • Senest 22. marts: Lokaludvalgenes foreløbige indmelding af budgetønsker til forvaltningen, såfremt lokaludvalgene ønsker faglige sparring med forvaltningen.
  • Senest 5. april: Lokaludvalgene modtager inputs fra forvaltningen på de ønsker, som er meldt ind.
  • Senest 2. maj kl. 10.00: Lokaludvalgenes frist for at indsende ønsker.
  • 2.-31. maj: TMF udarbejder katalog med alle lokaludvalgenes budgetønsker
  • 31. maj: Katalog med beskrivelse af budgetønsker fra lokal-udvalgene publiceres for TMU og udsendes til lokaludvalgene til orientering
  • 10. juni: TMU afholder budgetseminar. Udvalget prioriterer de budgetønsker, som de vil henvise til forhandlingerne om Budget 2025. Udgangspunktet er et flertal i udvalget. Dog kan enkeltpersoner eller politiske partier bestille et budgetnotat.
  • 10.-17. juni: TMF udarbejder referat fra budgetseminaret
  • 17. juni: TMF orienterer lokaludvalgene om udvalgets prioriteringer på budgetseminaret
  • 17. juni – 30. august: TMF udarbejder budgetnotater på de af udvalget prioriterede budgetønsker
  • 2.-6. september: Forhandlinger om Budget 2025
  • 16. september: TMF orienterer lokaludvalgssekretærerne om, hvilke budgetønsker fra lokaludvalgene der er kommet med i aftalen om Budget 2025
  • 3. oktober: Borgerrepræsentationen vedtager budgettet

Vesterbro Lokaludvalg besluttede på mødet i marts at sende forslag om broforbindelse til Jernbanebyen ind til forvaltningen, mhb på at få faglig sparring på sagen. Forslaget lød: 

Vi opfordrer til, at der i Budget 2025 afsættes midler til en foranalyse, som belyser scenarier og økonomi i forbindelse med en bro fra Ingers-levsgade over til Jernbanebyen. En sådan forbindelse er helt oplagt og helt indlysende.

Oplagt fordi datagrundlaget for Jernbanebyen siger, at der skal bo 8.395 mennesker, være 8.330 arbejdspladser og 1.370 studiepladser. Og det skal være en delvist bilfri bydel, som jo netop skal animere til at bruge cyklen, hvis man bor, arbejder eller går i skole på området.
Indlysende fordi Københavns Kommune i mange år har tegnet en forbindelse over banelegemet mellem Ingerslevsgade og Jernbanebyen ind i de kommunale planer. Det står i lokalplanen for Otto Busses Vej (lokalplan 433-1 side 24 og 32). Der står i Kommuneplan 19 ”For at sikre borgerne adgang til hele Godsbaneterrænet, skal der etableres et stisystem igennem området fra Vesterbro”. Og det er indtegnet i det nye forslag til kommuneplanstrategi (side 45). Det står der, fordi det giver god mening, at det nye byområde bliver en integreret del af byen med god forbindelse til Indre By, brokvartererne, havnen og Amager.
Jernbanebyen må ikke isoleres og vende ryggen mod byen. For at undgå dette, er det afgørende, at der bliver planlagt forbindelser i god tid. I 2029-31 vil udviklingen af den nordlige del tage fart – og så skal infrastrukturen være på plads. En foranalyse nu vil være at udvise rettidig omhu og respektere de allerede trufne politiske beslutninger. Samtidigt vil en foranalyse kunne give de nødvendige svar på, hvordan ramperne kan laves og løses. Både i Jernbanebyen og ved Ingerslevs-gade/Sønder Boulevard. En foranalyse vil også ruste København bedre til de kommende infrastrukturforhandlinger med staten, som netop lægger vægt på en veludbygget cykelinfrastruktur.

Forvaltningens svar/input:
Det er forvaltningens vurdering, at der er tale om en kompleks foranalyse, der skal undersøge mange forhold. Dette skyldes, at broen skal føres over et 19-26 sporet jernbaneterræn, der både ligger højt og forskudt. Derudover er der hensynet til byens profil, da broens ramper må forventes at blive meget lange, hvis den skal opfylde kravet om tilgængelighed. En tunnelløsning mellem bydelene bør indtænkes i foranalysen.
Ud over analyser af selve anlægget vil foranalysen også undersøge det forventede antal brugere af broen, når Jernbanebyen er fuld udbygget.
Økonomisk estimat:
En foranalyse af en cykel- og gangbro fra Ingerslevsgade til Jernbane-byen ved Otte Busses vej vil have estimerede anlægsomkostninger på ca. 6 mio. kr. Foranalysen forventes at tage ca. 3 år.

Løsning

Udover ønske om foranalyse til broforbindelsen til Jernbanebyen, så foreslår TMU, at Lokaludvalget sender de ønsker ind, som ikke blev løftet i overførselssagen:

Træstubben.

Vesterbro Lokaludvalg fik som følge af Budget13 overdraget ansvaret for Træstubben. Arbejdet handler om at lave natur- og klima-aktiviteter for børn. Arbejdet foregår i dag i vid udstrækning i Københavns Skolehaver, som også i dag har aktiviteter i Træstubben – støttet af Vesterbro Lokaludvalg. Vi ønsker os en normalisering af aktiviteterne, således at BUF overtager brugsaftalen og det økonomiske ansvar for aktiviteterne – således at vi kan prioritere vores grønne ressourcer frit. Vi skal i år gennemføre et lokalt klimatopmøde – og vi har i vores Bydelsplan planlagt aktiviteter der i større udstrækning handler om at satse på at hjælpe bydelens mange boligforeninger med den grønne omstilling, som vi også som bydel skal igennem.

 

Opgradering af pladsen til øldrikkerfællesskab på Enghave Plads.

Øldrikkerpladsen på Enghave Plads er nedslidt og bør renoveres. Siden Metrobyggeriets opstart har vi i Vesterbro Lokaludvalg været engageret i øldrikkernes forhold på pladsen. Da den ene del af pladsen blev lukket, var vi med til at finde og indrette et nyt midlertidigt område til øldrikkerne i den tidligere hundegård i den anden ende af pladsen. På det tidspunkt var det meningen, at det vi byggede, kun var midlertidigt. Nu hvor Metroen er åben, har vi i løbet af de sidste års tid kørt en større evaluering af den nye plads med inddragelse af pladsens forskellige brugergrupper – herunder øldrikkerne. Og der er ingen tvivl om, at der lokalt og blandt brugerne er et stort ønske om, at de kan få lov at blive. På den baggrund har vi i lokaludvalget debatteret, hvordan dette kan Sekretariatet for Vesterbro Lokaludvalg Vesterbro Lokaludvalgs ønsker til Overførselssagen 3/5 lade sig gøre, og har i den forbindelse et par konkrete forslag, som vi gerne vil foreslå.

  • Ressortområdet skal defineres. I dag er området registeret som hundelufterpark under Teknik- og miljøforvaltningen.
  • Det skal afklares, hvorvidt der skal ske en ændring. Der skal afsættes midler til afklaring af, hvad der kan ske på arealet. Politi, Socialforvaltningens udgående teams og Teknik- og miljøforvaltningens driftsafdeling skal høres. Vi har løbende holdt møder med alle tre parter, og der er velvilje til et projekt.
  • Der skal bruges penge på projektering. Vi foreslår at man engagerer Kenneth Balfelt, der var med til at starte projektet med øldrikkerne midlertidige opholdssted på Enghave Plads op.
  • Der skal afsættes midler til det fysiske byggeri. Vi foreslår, at man inddrager lokale ressourcer f.eks. gennem Settlementets projekter. Vi forestiller os en konstruktion, som allerede fungerer andre steder i byen, hvor en socialfaglig indsats bruges i udførelsen af det nye byrum, til gavn for både dem der bygger, og dem der bygges til. Projektet vil være løst ved at gennemføre TM090 ”Byrum i Lommeparken”.

 

Øget vedligehold af grønne arealer.

De grønne arealer på Vesterbro fremstår slidte af mange menneskers brug. Særligt på dele af Sønder Boulevard, Litauens Plads og Otto Krabbes Plads er der brug for ekstra vedligehold af græsplænerne. På Litauens Plads kan der være brug for en egentlig genopretning med udlægning af nyt rullegræs. De mange besøgende på Vesterbro – dels fra andre bydele og dels fra de mange hoteller – slider på de grønne arealer, og de grønne arealer mangler derfor det ekstra vedligehold, som Fælledparken, Havneparken på Islands Brygge med mere har. Arealerne fremstår nu meget slidte. Og der er brug for en langsigtet plan for vedligehold, der kan sikre, at både mange besøgende og forskellige events kan være her i årene fremover. Vi lægger til grund, at der fortsat vil være et stadigt stigende antal besøgende på Vesterbro. Både den gældende lokalplan for Fisketorvet indeholder Hotelværelser, ligesom der på byggegrunden ved siden af Ikea planlægges ekstra hotelkapacitet. Der er derfor kun udsigt til et stadigt stigende antal brugere af de grønne arealer – og dermed også et øget slid.

 

Trafiksikkerhed på Vesterfælledvej

På Vesterfælledvej mangler der en afslutning af cykelstiprojektet. Det sidste stykke fra Lyrskovgade til Vesterbrogade har ingen cykelsti, og det er der behov for. Vesterfælledvej har været under ombygning i efterhånden rigtigt mange år på grund af Carlsberg. I 2003 vedtog Borgerrepræsentationen at godkende Vesterbro Trafik- og Byrumsplan med det udgangspunkt, at planen skulle være færdig omkring år 2016. Der mangler for nuværende kun cykelstier på den sidste del af Vesterfælledvej, for at denne målsætning er gennemført. Dette projekt vil vi gerne have sat midler til, da strækningen er tiltagende mere befærdet af både cyklister og bilister – og med 9A også en bus. Der bør undersøges, om der kan indgå et bump på vejstrækningen ved Trøjborggade, Carstensgade på Vesterfælledvej. Denne kan med fordel placeres i selve fodgængerovergangen ved Trøjborggade, Carstensgade.

 

En sikker cykelvej fra Dybbølsbro til Vesterbrogade

Herunder at undersøge muligheder for en trafik-ø på Vesterbro. Der kommer stadig flere cykler på Vesterbro – og i byen som sådan. En af de større cykelruter er turen fra Kingosgade (med cyklister fra Frederiksberg/Nørrebro) til Amager. Vi ønsker os en analyse af hvordan man kan sikre de mange cyklister bedre. Enten ved at tage udgangspunkt i ruten, som den ligger i dag med hele Dybbølsgade som rute – Fra Enghave Plads til Dybbølsbro. Eller ved at forbinde Frederiksberg Alle via Oehlenschlægersgade til Dybbølsgade. Hvilke muligheder er der? Hvor store reduktioner vil det koste i antallet af parkeringspladser i Oehlenschlægersgade og Dybbølsgade? Hvad vil det betyde for de mange grønne heller og små-pladser i Dybbølsgades øvre del? Og kan dette kombineres med en eller flere trafik-øer på Vesterbro? Alle disse spørgsmål er nødvendige at afklare, før vi kan forbedre vilkårene for cyklister på Vesterbro. 

Økonomi

-

Videre proces

Forslaget sendes senest 2. maj. kl. 10.00.

Beslutning

Vesterbro Lokaludvalg godkendte TMUs forslag til ønsker til Budget25 på TMUs ressortområde med tilføjelse af et ønske om at gøre Halmtorvet "cykelvenligt" i forhold til brostensbelægningen. Desuden tænkes arbejde med øget trafiksikkerhed for børn og unge, der skal til fritidsaktiviteter ved Bavnehøj-anlægget / AFUK og Game at sættes igang i Lokaludvalgets Teknik- og Miljøudvalg.
Til top