Mødedato: 31.10.2016, kl. 15:00
Mødested: Trafiktårnet, Carsten Niebuhrs Gade 49, 1577 København V

Vejnavne til Rigshospitalet og Bispebjerg Hospital

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal på baggrund af en indstilling fra Vejnavnenævnet tage stilling til vejnavne til Bispebjerg Hospital og Rigshospitalet, Blegdamsvej.

Indstilling

Vejnavnenævnet indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at en vej på Rigshospitalet navngives Inge Lehmanns Vej pr. 15. december.2016
  2. at en vej på Rigshospitalet navngives Nielsine Nielsens vej pr. 15. december 2016
  3. at en vej på Bispebjerg Hospital navngives Esther Møllers Vej pr. 15.december 2016
  4. at en vej på Bispebjerg Hospital navngives Ebba Lunds Vej pr. 15.december 2016
  5. at en vej på Bispebjerg Hospital navngives Esther Ammundsens Vej pr. 15.december 2016
  6. at en vej på Bispebjerg Hospital navngives Elise Sørensens Vej pr. 15. december 2016.   

Problemstilling

I 2014 trådte en ny bekendtgørelse i kraft. Nye regler i bekendtgørelsen betyder, at kommunerne skal fastsætte supplerende adresser til en række områder, hvor der ikke er tilstrækkeligt med adresser. Et af disse områder er hospitalerne. Rigshospitalet Blegdamsvej og Bispebjerg Hospital har for få adresser i forhold til de nye regler, og områderne mangler navngivne veje, som de supplerende adresser kan fastsættes til. Begge hospitaler har desuden omfattende nybyggerier i gang, hvor der bliver behov for adresser. Teknik- og Miljøudvalget skal derfor med denne indstilling tage stilling til to vejnavne til Rigshospitalet Blegdamsvej og fire vejnavne til Bispebjerg Hospital på baggrund af de nye regler. Vejnavnene fremgår af kortbilag 1 og 2.  

Løsning

Vejnavnenævnet indstiller, at navne på forskere, pionerer og opfindere bliver temaet for hospitalernes nye vejnavne.  Vejnavnenævnet har med denne indstilling fokuseret på, at få flere kvinder på vejnavneskiltene i København. Det er derfor navne på kvindelige forskere, pionerer og opfindere, som vejnavnenævnet indstiller til Bispebjerg Hospital og Rigshospitalet, Blegdamsvej.

 Vejnavnenævnet indstiller to vejnavne til Rigshospitalet:

  • Inge Lehmanns Vej efter geofysikeren og seismologen (1888-1993), der var den første, som argumenterede for, at jorden har en fast kerne.
  • Nielsine Nielsens Vej efter Danmarks første kvindelige læge (1850-1916).

Vejnavnenævnet indstiller fire vejnavne til Bispebjerg Hospital:

  • Esther Møllers Vej (1908-2003) læge, aktiv i modstandsbevægelsen og senere stærkt socialt engageret og optaget af arbejdet for især ældres forhold.
  •  Ebba Lunds Vej (1923-1999) virolog, forskning af især virusinfektioner hos pattedyr. Professor, medlem af Videnskabernes Selskab og Carlsbergsfondets direktion. Modtog desuden Ebbe Munchs hæderspris for sin indsats under jødetransporterne i 1949.
  • Esther Ammundsens Vej- (1906-1992) læge, medicinaldirektør og første kvindelige stadslæge i København.    
  • Elise Sørensens Vej (1903-1977) sygeplejerske og opfinder af kolostomiposen.

Høring

Vejnavne til Bispebjeg Hospital var i høring hos Bispebjerg Hospital, Region Hovedstaden og Bispebjerg Lokaludvalg. De tre indkomne svar var imod forslaget. Herudover indkom et navneforslag fra en borger uden for høringen. Vejnavne til Rigshospitalet, Blegdamsvej var i høring hos Rigshospitalet, Region Hovedstaden, Bygningsstyrelsen og Østerbro Lokaludvalg. I de tre indkomne svar var der ingen bemærkninger til vejnavnene. Høringssvarene fremgår af bilag 3.

Indkomne høringssvar vedr. Bispebjerg Hospital

Høringssvar fra Bispebjerg Hospital:

Hospitalet finder det sympatisk at man vil hædre fire historiske kvinder, men finder navnene problematiske. Hospitalet ser det som et problem, at navnene starter med et ”E” og at fornavnet Esther indgår i to af navnene. De mener, at der er store fejlmuligheder, når vejnavne med Esther indtastes i GPS. Hospitalet finder endvidere, at de foreslåede navne er lange og svære at udtale og huske. De finder det desuden uhensigtsmæssigt, at hospitalets afdelinger vil få adresser til forskellige veje. Hospitalet oplyser, at det er forbundet med store udgifter at omlægge det nuværende (uofficielle) adressesystem. Hospitalet foreslår, at der kun fastsættes ét vejnavn til hele området og at de nuværende uofficielle husnumre gøres til officielle husnumre. Hospitalet foreslår, at områdets vejnavne evt. kan ende på ”have” og ”park”.  

Høringssvar fra Region Hovedstaden:

Bispebjerg Hospitals og Rigshospitalets høringssvar blev behandlet på et regionsmøde den 17. maj 2016 og regionen tog høringssvarene til efterretning.

Høringssvar fra Bispebjerg Lokaludvalg:

Lokaludvalget forstår ønsket om at hædre kendte historiske personer, men er enige med Bispebjerg Hospitals indsigelser mod forslaget.  

Indkommet navneforslag: 

En borger uden for høringen foreslår, at navngive efter speciallæge Dorthe Francis (1936-2006), som var ansat på Bispebjerg Hospital og hvis undersøgelsesmetode dengang betød et stort fremskridt i behandlingen af især lungekræft.

Forvaltningens bemærkninger til høringssvarene vedr. Bispebjerg Hospital

Ifølge adressebekendtgørelsens § 7, stk. 1 og 2 skal et nyt vejnavn være entydigt. Det betyder, at et nyt vejnavn ikke fastsættes, når et ens eller et enslydende navn allerede er fastsat for en anden navngiven vej inden for en radius af 10 km. Bekendtgørelsens § 3 og 4 fastsætter, hvornår et vejnavn regnes for ens eller næsten ens. Det kan være staveforskelle, som ikke svarer til udtalen (Bavnevej – Baunevej) eller hvis der er risiko for, at to navne ved hurtig udtale kan forveksles (C. I. Brandts Vej – Zibrandsvej). Efter forvaltningens opfattelse er der en markant forskel på at udtale og stave til Esther Ammundsens Vej og Esther Møllers Vej. Forvaltningen vurderer på den baggrund, at de foreslåede navne ikke er i strid med gældende regler om entydige vejnavne. Der er i øvrigt flere eksempler på, at veje i samme kvarter har samme ”fornavn”, uden af der har været henvendelser om, at det er svært at finde vej af den grund. F.eks. har tre veje i samme kvarter i Valby fornavnet Poul (Bundgaard, Reichhardt og Reumert).

Efter forvaltningens vurdering er navnene ikke svære at stave til og udtale, da der er tale om almindelige danske for- og efternavne.

De fleste af bygningerne bruger i dag adressen Bispebjerg Bakke 23. Men da der er tale om et stort område med mange bygninger vurderer Teknik- og Miljøforvaltningen, at der er behov for mindst fire vejnavne af hensyn til orienteringen. Efter forvaltningens vurdering er ét vejnavn ikke tilstrækkeligt. Hospitalets nuværende uofficielle adressesystem er ikke i overensstemmelse med gældende regler om adresser og de kan derfor ikke fastsættes som officielle adresser. Forvaltningen er i dialog med Bispebjerg Hospital om en så smidig løsning som muligt inden for de gældende regler om fastsættelse af husnumre.  

Et hospital er et dynamisk miljø, hvor afdelinger skifter navn, sammenlægges og flyttes rundt. Det er derfor vigtigt med stabile adresser uafhængige af de skiftende funktioner i bygningerne.

Det er jf. gældende regler muligt, at vejene kan få endelsen ”have” eller ”park”. Navnet Dorthe Francis kan benyttes, da der ikke findes veje med et lignende navn. Begge forslag vil dog være en så stor ændring af de oprindelige navneforslag, at der skal ske en ny høring.  

Indkomne høringssvar vedr. Rigshospitalet, Blegdamsvej

Rigshospitalet tog forslagene til efterretning, med enkelte præciseringer af husnumrene. Lokaludvalget havde ingen bemærkninger. Forvaltningen er i dialog med hospitalet om at præcisere husnumrene.

Økonomi

Opsætning af vejnavneskilte og skilte til ændrede (officielle) husnumre afholdes over forvaltningens driftsbudget.

Videre proces

Når navnene er godkendt i Teknik- og Miljøudvalget vil de blive offentliggjort. Ikrafttræden vil i overensstemmelse med beslutningen ske den 15. december 2016.

Morten Kabell

Formand for Vejnavnenævnet

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 31. oktober 2016
 Socialdemokratiet stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) til indstillingens 2. punkt:
"At 2. at-punkt ændres fra: ”at en vej på Rigshospitalet navngives Nielsine Nielsens Vej pr. 15. december 2016.” Til: ”at en vej på Bispebjerg Hospital navngives Nielsine Nielsens Vej pr. 1. januar 2017”.”

Ændringsforslaget (ÆF1) blev godkendt uden afstemning.

Socialdemokratiet stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) til indstillingens 3. at-punkt:
”At 3. at-punkt ændres fra: ”at en vej på Bispebjerg Hospital navngives Esther Møllers Vej pr. 15. december 2016.” Til: ”at en vej på Rigshospitalet navngives Esther Møllers Vej pr. 1. januar 2017”.”

Ændringsforslaget (ÆF2) blev godkendt uden afstemning. 

Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.

Til top