Mødedato: 29.03.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Byggetilladelse på Vesterbrogade 107c, Vesterbro

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til byggetilladelse til opførelse af ny bolig- og erhvervsbebyggelse på Vesterbrogade 107C, Vesterbro.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forvaltningen på baggrund af indsigelserne mod projektet går i dialog med bygherre om mulige justeringer i byggeriet af bolig- og erhvervsbebyggelse på adressen Vesterbrogade 107C, der kan imødekomme nogle af indsigelserne om bl.a. indbliks- og skyggegener
  2. at byggesagen efterfølgende forelægges for Teknik- og Miljøudvalget.

Problemstilling

Enhedslisten har anmodet forvaltningen om at forelægge byggesagen på Vesterbrogade 107C for Teknik- og Miljøudvalget.

Borgerrepræsentationen vedtog den 17. marts 2016: ”At Vesterbrogade 107C indgår i den igangværende lokalplanlægning for karreen. Lokalplanen forelægges udvalget inden udgangen af marts 2016.”

Der er kommet 344 indsigelser mod det ansøgte projekt. Indholdet af indsigelserne er beskrevet nedenfor. Det indstilles, at forvaltningen på baggrund af indsigelserne går i dialog med bygherre om mulige justeringer af projektet.

Løsning

Forvaltningen har den 16. november 2015 modtaget en ansøgning om tilladelse til at opføre en ny bebyggelse med 8 beboelseslejligheder og 2 butikslejemål på Vesterbrogade 107C. Projektet forudsætter nedrivning af eksisterende bygninger.

Nedrivning af eksisterende bebyggelse kan ske efter anmeldelse til forvaltningen. En sådan anmeldelse er endnu ikke modtaget. Hvis forvaltningen ikke reagerer på en anmeldelse inden 2 uger fra den dag, anmeldelsen er modtaget, kan nedrivningen påbegyndes. Nedrivning af fredede og bevaringsværdige bygninger kræver tilladelse efter bygningsfredningsloven. De to bygninger, som forudsættes nedrevet, er ikke opført på listen i Københavns Kommuneplan 2015 over bevaringsværdige bygninger. Forhuset har en bevaringsværdi på 4, og baghuset har en bevaringsværdi på 6. Fredningsnævnet har vurderet, at bygningerne ikke skal fredes. Forvaltningen har således ikke grundlag for at afslå nedrivning.

Den ansøgte nye bebyggelse opføres i 6 etager (5. og 6. etage er reducerede etager) og har et etageareal på 1.129 m2. Bebyggelsesprocenten på ejendommen bliver 199 (der vil fortsat være eksisterende bebyggelse på ejendommen ud over den nye bebyggelse). Der etableres tagterrasser på 5. og 6. etage. Mod gården opføres der altaner til boligerne. Højden på den nye bebyggelse bliver 20 m.

Der vil på ejendommen være et friareal på terræn på 560 m2, hvilket svarer til en friarealprocent på 34. Dette suppleres med private altaner/tagterrasser til alle boliger på i alt 138 m2. Området er i kommuneplanen udlagt som B4-område med en friarealsprocent på 40 for boliger og 10 for erhverv.

Der etableres 7 parkeringspladser – heraf en handicapparkeringsplads – og der stilles krav om 26 cykelparkeringspladser – heraf 2 til pladskrævende cykler.

Ejendommen Vesterbrogade 107C er placeret i et område, der i rammerne i Københavns Kommuneplan 2015 er fastlagt til boliger (B4-område). I området må der opføres bebyggelse med en maksimal bygningshøjde på 24 m. Bebyggelsesprocenten må ikke overstige 150, og friarealprocenten skal være 40 for boliger og 10 for erhverv. Der skal indrettes mindst 1 parkeringsplads pr. 200 m² og højst 1 parkeringsplads pr. 100 m² bruttoetageareal.

Det fremgår af kommuneplanens rammebestemmelser om særlige bebyggelsesforhold, at den maksimale bebyggelsesprocent kan overskrides og friarealprocenten fraviges for bebyggelse, der opføres som huludfyldning i randbebyggelse, såfremt kvarterets helhedspræg - inkl. de ubebyggede arealer - vurderes at blive tilfredsstillende.

Ejendommen er desuden omfattet af lokalplan nr. 178, ”Vesterbrogade”, som er en strøggadelokalplan fra 1990. Lokalplanen fastlægger den nederste etage til publikumsorienteret serviceerhverv, såsom butikker, restauranter og lignende.

Høring

Sagen har været sendt i partshøring, og høringen har været offentligt tilgængelig på Bliv Hørt-portalen, jf. bilag 1.

177 beboere, ejere og virksomheder er blevet partshørt. Forvaltningen har modtaget 344 indsigelser mod projektet, herunder fra ca. 30 parter og fra Vesterbro Lokaludvalg. Indsigelserne er tilgængelige på Bliv Hørt-portalen.

Indsigelserne omhandler især følgende:

1. Bevaring af bygningen Vesterbrogade 107 C og tilbygningerne i baggården.

2. Bevaring af kvarterets bygninger, særlige udformning og anvendelse.

3. Den nye bebyggelse svarer ikke til kvarterets bygninger.

4. Den nye bebyggelses højde/antal etager.

5. Den nye bebyggelse vil medføre gener i form af forringede lysforhold og indbliksgener.

På baggrund af indsigelserne mod projektet indstilles det, at forvaltningen går i dialog med bygherre om mulige justeringer i projektet, der kan imødekomme nogle af indsigelserne om bl.a. indbliks- og skyggegener.

Økonomi

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser for forvaltningen.

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes vil forvaltningen gå i dialog med bygherre om justeringer og efterfølgende forelægge byggesagen til godkendelse i Teknik- og Miljøudvalget. Hvis indstillingen ikke godkendes vil byggesagen som projektet foreligger p.t. blive forelagt udvalget til godkendelse.

 

    Pernille Andersen

 / Anne-Sofie Degn

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 29. marts 2016

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top