Mødedato: 26.10.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, udv. D

Dispensation fra naturbeskyttelseslovens § 3 til ændring af sø i Enghaveparken, Vesterbro/Kgs. Enghave

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal gives en lovliggørende dispensation til den allerede udførte renovering af søen samt en efterfølgende etablering af plantekummer i søen. Søen er beskyttet efter § 3 i naturbeskyttelsesloven.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der gives lovliggørende dispensation fra naturbeskyttelseslovens § 3 til den udførte renovering samt placering af plantekummer i søen som naturforbedrende tiltag.

Problemstilling

I 2016 dispenserede Teknik- og Miljøforvaltningen til en ombygning af søen i Enghaveparken. Ombygningen havde til hensigt at forbedre naturforholdene i søen samt integrere søen i skybrudsprojektet. Grundet nødvendige anlægsbesparelser blev ombygningen reduceret til en gennemgribende renovering af den eksisterende sø, som dog ikke havde konsekvenser for integrationen i skybrudsikringen. Der var plantekummer i søen, som under blev renoveringen bortskaffet og ikke blev retableret inden projektets afslutning.

I forbindelse med at anlægsprojektet i Enghaveparken blev afsluttet i december 2019, blev forvaltningen opmærksom på, at det anlagte projekt ikke er i overensstemmelse med den oprindelige dispensation fra 2016. Der søges derfor en lovliggørende dispensation fra naturbeskyttelseslovens § 3 til den allerede udførte renovering af søen i Enghaveparken og til at etablere plantekummerne.

Teknik- og Miljøudvalget bad på møde den 4. november 2019 om, at § 3-sager forelægges udvalget.

Løsning

Det er Teknik- og Miljøforvaltningens ansvar at vurdere, om en sø lever op til bestemmelserne i § 3 i naturbeskyttelsesloven.

Bassiner, herunder skybrudsbassiner, samt andre anlagte vandhuller og søer kan blive omfattet af naturbeskyttelseslovens bestemmelser om beskyttet natur, når de har en vandflade over 100 m2 og der har indfundet sig et naturligt dyre- og planteliv. Bestemmelsen er en forbudsbestemmelse mod tilstandsændringer af beskyttede naturtyper.

Ved den statslige gennemgang af alle kommuners § 3 områder blev søen i Enghaveparken af staten registreret som beskyttet, hvilket forvaltningen efterfølgende ved rådgiver fik bekræftet. Vurderingen i 2014 blev foretaget på baggrund af bassinets størrelse og naturindhold. Søen var omfattet af §3, da der havde indfundet sig et naturligt plante- og dyreliv. Kvaliteten var dog ikke særlig høj. Der var f.eks. ikke fredede padder eller sjældne planter, der skulle tages særligt hensyn til ved den ansøgte renovering.

Derfor kræver en renovering af bassinet en dispensation fra bestemmelsen. Da arbejdet allerede er udført, og ikke er i overensstemmelse med den oprindelige dispensation fra 2016, er det nødvendigt at lovliggøre tilstandsændringen af søen.

Det er forvaltningens vurdering, at der kan meddeles en lovliggørende dispensation til renoveringen, hvis der etableres en beplantning til gavn for dyrelivet i søen. Etablering af seks større plantekummer med relevante plantearter vil medføre bedre naturforhold, og dermed forbedre vilkårene for både insekter og fugle.

Større oprensningsarbejder i bassinet vil også fremadrettet kræve en dispensation fra naturbeskyttelseslovens bestemmelser om beskyttede naturtyper.

Generelt vurderer forvaltningen ved etablering af f.eks. bassiner til klimabeskyttelse, om det er hensigtsmæssigt, at områderne udvikler sig til at være omfattet af naturbeskyttelseslovens bestemmelser, eller om der af hensyn til områdernes primære funktioner i klimabeskyttelsen skal foretages løbende oprensninger som gør, at de ikke omfattes.

Teknik- og Miljøforvaltningen har sendt et udkast til afgørelse om dispensation i høring hos de grønne organisationer, Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Ornitologisk Forening i perioden 7. august til 14. august 2020.

Der er ikke indkommet bemærkninger i høringsperioden.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, sender Teknik- og Miljøforvaltningen en afgørelse om dispensation fra § 3 til ansøgeren og til de klageberettigede, der har fire ugers klagefrist. Ansøgeren samt grundejeren, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening, Miljøstyrelsen og lokale foreninger og organisationer, som har en væsentlig interesse i afgørelsen, vil kunne klage over afgørelsen. Miljø- og Fødevareklagenævnet er klageinstans. Afgørelsen lægges også på Københavns Kommunes annonceringportal, der normalt anvendes til offentliggørelse af kommunens afgørelser.

 

 Søren Wille                    

/Hans Christian Karsten

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 26. oktober 2020 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning. 

Til top