Mødedato: 26.05.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Drøftelse af pejlemærker for Fælleskab København (ny metropolvision)

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

  1. at Teknik- og Miljøudvalget drøfter vedlagte udkast til vision ”Fællesskab København” med pejlemærker og indsatser frem mod 2025.

Problemstilling

København er en by, der høster international anerkendelse for både livskvalitet og grønne løsninger. I de kommende ti år vil der være udfordringer og muligheder, som gør, at København er en anden by i 2025. Den er vokset med 100.000 nye indbyggere, der kommer oftere voldsomme regnskyl, og den bliver mødt med krav om at passe bedre på ressourcerne.

Formålet med en ny samlet vision ”Fællesskab København” er at skabe retning for udvikling af byen frem mod 2025 og at være klar til de forandringer, der kommer. De to eksisterende visioner ’Miljømetropolen’ og ’Metropol for mennesker’, som udløber i 2015, har på tilsvarende vis været med til at skabe rammerne for den by, vi har i dag. Derfor har Teknik- og Miljøforvaltningen på baggrund af en række analyser af byens behov udarbejdet et oplæg til drøftelse af en ny samlet vision med pejlemærker for byen frem mod 2025 på teknik- og miljøområdet.

Udvalget drøftede på budgetseminaret den 3. marts 2015 en vifte af mulige pejlemærker for visionen. Det forventes, at nærværende drøftelse skal lede frem til endelig beslutning af visionen til sommer.

Løsning

Kernen i udkastet til visionen, Fællesskab København, er et ønske om at skabe København sammen med københavnerne og byens øvrige aktører, jf. bilag 1. De skal i endnu højere grad end i dag være en del af udviklingen af fremtidens København.

Oplægget indeholder tre pejlemærker for København i 2025:

  1. En levende by
  2. En by med kant
  3. En ansvarlig by

Det vil sige, at København skal være en by, som er levende og grøn, som har kant og tør forandre sig, og som tager ansvar for klimaet og forbruget af ressourcer. Pejlemærkerne skal skabe retning for byens udvikling, for samarbejdet med vores omverden og for forvaltningens arbejde. Til hvert pejlemærke knytter sig to til tre indsatser, der skal skabe bevægelsen frem mod 2025, jf. bilag 2.

Forvaltningens vigtigste opgave er, at byen fungerer hver dag. At trafikken kan komme frem, at der er rent på gader og pladser, at virksomheder og borgere kan få deres byggetilladelse til tiden og meget andet. Det skal grundlæggende være i orden og kommer før alt andet. På ti års sigt skal byen bidrage med mere end grundlæggende god drift, og det er dét, som er indholdet af pejlemærkerne for udviklingen af byen frem mod 2025.

Byens udvikling er et resultat af de handlinger og initiativer, som tages af byens mange aktører. Fællesskab København vil sende et tydeligt signal om den ønskede retning for byens udvikling på teknik- og miljøområdet. Den vil være er et vigtigt redskab for den strategiske ledelse af byen og for dialogen mellem og med byens mange aktører fx borgere, lokaludvalg, bygherrer, developere, rådgivere og samarbejdspartnere i udviklingen af konkrete projekter. Fællesskab København vil også signalere en ændret tilgang til udvikling af byen, hvor forvaltningen vil have fokus på at afgive noget kontrol og give mere rum til københavnernes initiativer og medansvar. Det kan eksempelvis ske ved at anlægge stier, der hvor de bliver trådt, frem for der hvor de bliver tegnet, eller ved midlertidigt at lægge en ramme for anvendelsen af et sted og dernæst lade brugerne udfylde rammen.

Metropol for Mennesker og Miljømetropolen har været et godt udgangspunkt for dialog med både borgere og virksomheder og til at fortælle om København nationalt og internationalt. De har været med til at skubbe til forestillingen om, hvad der kan lade sig gøre i byen, fx inden for byliv, cykler og klima. Fællesskab København vil på samme måde - og på nye måder - være med til at skabe et København med liv, kant og ansvarlighed.

Oplægget ”Fællesskab København” udtrykker en balance mellem globalt lederskab og københavnernes hverdag, samt en balance mellem bevarelse af eksisterende styrkepositioner og udvikling af nye. Som oplæggets titel indikerer, er fokus på at udfolde byledelsen i samspil og med involvering af københavnerne.  

Baggrundsanalyser af fremtidens tendenser og hverdagens behov
Arbejdet med visionens pejlemærker og indsatser bygger på et grundigt forarbejde, som blandt andet omfatter syv undersøgelser af byens behov baseret på nye og forskelligartede metoder. Arbejdet tager desuden udgangspunkt i en række tendenser for fremtidens byudvikling afdækket ved interview med forskere og eksperter.

Eksempelvis fortæller københavnerne i undersøgelserne, at de sætter stor pris på både bylivet og hverdagslivet, og at de i høj grad identificerer sig med deres bydels karakter. Derfor er hverdagen og forskelligheden centrale elementer i visionen. Københavnerne savner også træer, buske og andet grønt i deres dagligdag. Dette behov er der givet plads til i indsatsen om mere grønt. Ansvaret for forbruget af ressourcer placerer københavnerne i stor udstrækning hos sig selv. Den ansvarlighed er favnet under indsatsen om intet spild af ressourcer. Endelig har eksperter i byudvikling medvirket til at beskrive den mulige fremtid, som visionen skal udspille sig i og tage højde for.

Drøftelsespunkter
Forvaltningen ønsker, at Teknik- og Miljøudvalget drøfter bilag 1 og 2, herunder:

  • Giver visionen med de tre pejlemærker samlet set en god udvikling for byen?
  • Møder visionen de udfordringer som byen har frem mod 2025?
  • Er visionen tilstrækkeligt ambitiøs?
  • Er det de rigtige indsatser, der er, for hvert af de tre pejlemærker?

Stadsarkitekten deltager under behandlingen i Teknik- og Miljøudvalget.

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser af indstillingen.

Videre proces

På baggrund af drøftelsen vil forvaltningen udarbejde et endeligt forslag til vision, som lægges for Teknik- og Miljøudvalget til sommer og derefter for Borgerrepræsentationen. Visionen vil indeholde forslag til indikatorer til årlig opfølgning.

Der vil ske en lancering af visionen i forbindelse med den endelige politiske behandling.

                                Pernille Andersen

                                                                  / Jakob Møller Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 26. maj 2015

Indstillingen blev drøftet.
Til top