Mødedato: 26.05.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Projekt om begrønning af Istedgade, Vesterbro

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik og Miljøudvalget godkender,

  1. at der ikke gives forhåndstilsagn om garanti for Københavns Kommunes engagement i driften af grønne elementer, som måtte blive resultatet af projektet ” Istedgades grønne spots og bæredygtige omveje” (bilag 1).

Problemstilling

Nordea Fonden har givet tilsagn om at støtte et projekt om begrønning af Istedgade med godt 3,7 mio. kr. (bilag 2), men under forudsætning af at Københavns Kommune garanterer drift og vedligehold af faciliteter i minimum ti år efter projektetsafslutning, samt giver tilsagn om, også efter projektets afslutning, aktivt at befordre et fortsat frivilligt engagement knyttet til projektets resultater, bl.a. gennem Københavns Kommunes Frivillighedskoordinering.

På grund af projektets karakter ønsker forvaltningen, at Teknik- og Miljøudvalget tager stilling til spørgsmålet om garantistillelse i forhold til kommende drift.

Løsning

Projektet
Foreningen Art Research Dialogue har ansøgt, og fået tilsagn fra, Nordea Fonden om midler til projektet ” Istedgades grønne spots og bæredygtige omveje”.

Idéen med projektet er, at skabe grønne spots til begrønning af Istedgade med plantekasser, bede, enkelttræer eller -buske, grønt på mure m.v., i samarbejde med lokale borgere, virksomhedsejere, butiksejere og andre interessenter.

Forvaltningen har ikke været involveret i projektbeskrivelsen eller i fremsendelse af ansøgning til Nordea Fonden. I det projektmateriale forvaltningen har set, sammen med det betingede tilsagn om støtte fra Nordea Fonden, er processen, men ikke resultatet af projektet, beskrevet. Der er derfor ikke klarhed over hvilke grønne tiltag, der skal udføres, hvor eller hvordan. Og heller ikke klarhed over hvem, der skal udføre tiltagene, eller hvilken kvalitet de skal have.


”Fornyelse af Istedgade”, fremkommelighed og skybrudssikring
Et af de vedtagne principper for anlægsprojektet ”Fornyelse af Istedgade”, som forvaltningen er ved at færdiggøre, er, at der skal plantes træer, hvor det er muligt. I udformningen af projektet er der taget udgangspunkt i at bevare det gamle brogadepræg og det frie kig gennem gaden til Hovedbanegården. Under hensyntagen til dette har forvaltningen fundet plads til 5 nye træer, som plantes i sidegader tæt ved Istedgade. Yderligere begrønning kan komme til at sløre såvel brogadepræget og det frie kig ned ad gaden.

Fornyelsen af Istedgade har bl.a. til formål at forbedre fremkommeligheden i gaden. Nye træer kræver store plantebede både over og under jorden, plantekasser fylder på fortovene og selv begrønning på vægge kræver plantehuller og stativer. Nye grønne elementer vil således med stor sandsynlighed være i modstrid med dette formål.

Samtidig et der et meget stort antal kabler og ledninger i jorden, og i forbindelse med den kommende skybrudssikring skal der formentligt yderligere nedgraves et større rør til vandopsamling. For at få plads til røret skal der flyttes ledninger, og en yderligere begrønning af Istedgade kan vanskeliggøre dette.

Samlet set er det usikkert, i hvor høj grad der vil kunne meddeles tilladelser til konkrete elementer i begrønningsprojektet af hensyn til bl.a. til fremkommelighed og underjordiske pladsforhold.

 

Driftsøkonomi
Nordea-fonden beder om, at kommunen stiller garanti for driften i ti år. Der kan kun være tale om garantier for driften af elementer på offentligt areal, da kommunen ikke kan drifte på private grundejeres arealer. Eftersom der ikke er nogen sikkerhed for, hvad projektet vil ende med, er det ikke muligt at anslå driftsomkostninger for kommunen de næste ti år.

Forvaltningen har med henblik på en kvalificering af projektet afholdt et møde med projektlederen. På det foreliggende grundlag blev der estimeret en evt. fremtidig driftsudgift på 900.000 kr. i alt i ti år, inkl. nedtagning af grønne elementer ved periodens afslutning. Som beskrevet, er dette estimat på grund af projektets stade meget usikkert og kan ikke yderligere kvalificeres, før der kommer mere konkrete bud på et resultat af projektet.


Høring af lokaludvalget
Vesterbro Lokaludvalg er blevet hørt og er ikke afklaret internt om projektet på grund af usikkerhed om resultatet (bilag 3). Lokaludvalget nævner, at det er rigtigt, at der er mange ønsker om mere grønt på Vesterbro, men samtidig er der også mange, der ønsker at fastholde Istedgades urbane karakter. Det nævnes, at det er den balance, lokaludvalget i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen har prøvet at ramme i forhold til hele omlægningen af Istedgade. Man er endvidere i tvivl om det demokratiske ophæng i processen, herunder om, hvem det er, der reelt kommer til at tage beslutningerne om Istedgades fremtidige udseende og, om der er nogen form for demokratisk kontrol og sikring af projektet.


Forvaltningens vurdering
Projektets idé med inddragelse af lokale aktører i udvikling af byen er helt i overensstemmelse med forvaltningens målsætning om samspil med omverden, men projektet har ikke en entydig opbakning fra lokaludvalget. Samtidig er projektbeskrivelsen meget løs, og der er manglende viden om, hvorvidt projektet kan gennemføres af hensyn til fremkommelighed og kommende skybrudsinitiativer. Desuden er der risiko for, at projektet vil være i modstrid med det snart afsluttede projekt ”Fornyelse af Istedgade”. På denne baggrund, og på baggrund af manglende rammer for driftsøkonomien, anbefaler forvaltningen, at Teknik- og Miljøudvalget afviser at give tilsagn om garanti for medvirken til driften, sådan som Nordea Fonden har udbedt sig.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv nogen økonomiske betydning for forvaltningen.

Videre proces

Når udvalget har godkendt, at der ikke gives forhåndstilsagn om garanti for kommunens engagement i driften af grønne elementer i Istedgade, vil forvaltningen meddele foreningen "Art Research Dialogue" og Nordea Fonden dette.

                            Pernille Andersen

                                                                /Jon Pape

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 26. maj 2015

Indstillingen blev godkendt uden afstemning
Til top