Mødedato: 25.05.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Takstbilag for 2021 (udsat sag)

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal, som en del af budgetprocessen, tage stilling til forvaltningens takstbilag for 2021.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at taksterne for 2021, jf. bilag 2, godkendes.
  2. at fem nye takster på ”Afgift for råden over offentligt vejareal” takstfinansieres og indarbejdes i takstkataloget for 2021.
  3. at Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til, i samarbejde med Økonomiforvaltningen, at korrigere taksterne når pris- og lønindekset er kendt efter kommuneaftalen samt foretage mindre redaktionelle ændringer i takstbilaget.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget skal årligt godkende forvaltningens takstoplysninger, som en del af budgetprocessen. Ifølge ”Indkaldelsescirkulæret for budget 2021” skal takstoplysningerne afleveres til Økonomiforvaltningen inden den 4. maj 2020.

I år indgår takstberegningen således i den normale budgetproces efter de nye principper og retningslinjer, som Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 28. januar 2019 på baggrund af anbefalingerne i takstanalysen.

Løsning

I efteråret 2018 blev en større analyse af forvaltningens takster, gebyrer og priser gennemført. På den baggrund blev det besluttet at implementere en ny beregningsmetode og ændrede opgørelsesprincipper efter dialog med Intern Revision. Alle takster for 2020 blev derfor beregnet efter nye vedtagne principper og retningslinjer. I samme forbindelse blev det besluttet, at 104 takster skulle udgå af takstkataloget. Takstkataloget for 2020 indeholder 129 genberegnede takster, som danner grundlag for udarbejdelsen af takstkataloget for 2021.

Takstbilaget for 2021 indeholder fem takster, som siden 2012 har været skattefinansierede, men hvor bevillingen udløber i 2020. Forvaltningen indstiller, at disse fem takster fremover takstfinansieres. Taksterne hører under takstområdet Trafik og Byliv på ordningen ”Afgift for råden over offentligt vejareal”. De fem takster er følgende: Vareudstilling, Udeservering, Mobilt gadesalg, Stadepladser og Filmoptagelser. Takstfinansieringen af disse takster medfører en samlet indtægtsudfordring på 23,3 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets området. I takstkataloget for 2021 indgår således i alt 134 takster, som alle er beregnet efter forvaltningens ”Retningslinjer for beregning af overhead, priser og takster i TMF”, som også blev benyttet til udarbejdelsen af takstkataloget for 2020.

De 134 takster er overordnet placeret i følgende seks takstområder (med de økonomisk største områder først ): Miljø og affald, Parkering, Trafik og byliv, Kirkegårde, Renhold og Byggeri.

På de seks takstområder er taksterne underopdelt i 27 ordninger efter kategori. På takstområdet Parkering er der således tre ordninger: ”Parkeringsafgift”, ”Betalingsparkering” og ”Øvrige licenser”. Taksternes opdeling i ordninger er således en naturlig gruppering af takster indenfor et takstområde.

Der er forskellige principper for takstfastsættelse, som skal følges i takstberegningen. Opdeling i takstområder hænger ikke nødvendigvis sammen med principperne for, hvordan de enkelte takster beregnes. Taksterne indenfor samme ordning følger dog altid det samme princip for takstfastsættelsen. I takstkataloget følger takstberegningen fem overordnede principper for takstfastsættelsen.

På takstområdet Parkering beregnes taksterne efter to forskellige principper. På ordningen ”Betalingsparkering” og ”Øvrig licenser” fastsættes taksterne af Borgerrepræsentationen og pris- og lønreguleres som udgangspunkt på baggrund af det foregående års takster, mens taksterne under ordningen ”Parkeringsafgift” er lovbestemte, og således ikke beregnet.

På takstområdet Miljø og Affald skal taksterne alle beregnes med udgangspunkt i princippet om hvile-i-sig-selv. Dette princip betyder, at udgifter og indtægter skal balancere over en årrække. Balance tilstræbes som hovedregel over en løbende 6-årig periode, der svarer til perioden for kommunens ressource- og affaldsplan. Takstberegningen foregår konkret ved, at udgifterne for de enkelte affaldsordninger estimeres for de kommende 4-6 år (herved tages højde for den 6-årige ressource- og affaldsplan), og disse tillægges det oparbejdede under-/overskud på ordningerne. For hver affaldsordning medregnes de langsigtede gennemsnitsomkostninger i form af såvel de direkte som indirekte udgifter.

Visse takster er hverken lovbestemte eller egentlig beregnet, men baseret på en markedslejevurdering for at sikre at forvaltningen opkræver markedsprisen.

Taksterne på ni ordninger på tværs af takstområder skal omvendt være omkostningsberegnet. Det vil sige, at taksterne er baseret på en beregning af forvaltningens direkte og indirekte omkostninger forbundet med leveringen af ydelsen til borgerne. Princippet for takstfastsættelsen betyder, at såfremt forvaltningen ikke længere leverer ydelsen, så skal både de indirekte og direkte omkostninger falde bort.

Der kan indgå tre niveauer af overhead i beregningen af takster:

  1. Rådhusbidraget (beregnes af Økonomiforvaltningen og fordeles på tværs af alle forvaltninger i kommunen)
  2. TMF fælles overhead, som angår forvaltningsfælles administrative udgifter og funktioner.
  3. Decentralt overhead, som angår decentrale administrative udgifter og funktioner.

Politisk betjening og myndighedsopgaver er ikke indeholdt i overheadet på de tre niveauer.

Forvaltningen drøftede forud for takstfastsættelsen for 2020 med Intern Revision, hvilke udgifter der kan indregnes på de forskellige niveauer i takstberegningen. Intern Revisions anbefalinger fra disse drøftelser danner også grundlag for opgørelsen af taksterne for 2021.

I forvaltningens beregning af taksterne for 2021 er der således taget højde for, at Rådhusbidraget ikke bør indgå i beregningen af takster på kommunale monopolområder. Der er tale om takstområder under henholdsvis vejlovsområdet samt kirkegårdene.

Desuden er der på en række takstområder i forvaltningens beregning forudsat, at Rådhusbidraget, tjenestemandspensioner samt kapitalomkostninger skal indregnes i taksten, men efterfølgende overføres til kommunekassen. Dette er en del af bevillingsmodellen, som blev forlagt Teknik- og Miljøudvalget i indstillingen ”Ny bevillingspraksis i Teknik- og Miljøforvaltningen” den 28. oktober 2019.     

Forvaltningen følger den handleplan, som Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 28. januar 2019 på baggrund af anbefalingerne i takstanalysen. Forvaltningens takster er således genberegnet i overensstemmelse med anbefalingerne og indarbejdet i takstkataloget for 2021.

Herudover har forvaltningen afklaret spørgsmål om hjemmelgrundlaget for udvalgte ydelser på markedsvilkår, jf. sagen ”Juridisk vurdering af udvalgte takster i takstbilaget 2020” (TMU 18. november 2019), bevillingspraksis vedrørende udgifter, som ikke afholdes i forvaltningen, jf. sagen ”Ny bevillingspraksis i Teknik- og Miljøforvaltningen” (TMU 28. oktober 2019) samt opdaterede beregninger vedrørende diverse gravsted­sydelser på kirkegårdsområdet, jf. sagen ”Genberegnede gravstedsydelser for 2020” (TMU 18. november 2019).

Handleplanen strækker sig over flere år, og det igangværende arbejde indebærer blandt andet:

  • Fortsat udvikling af beregningsmodeller.
  • Fortsat implementering af ny governance.
  • Implementering af tidsregistrering, som er påbegyndt i 2020.
  • Afklaring af principper for beregning af priser til intern handel.

Alle de beregnede takster fremgår af takstbilaget (bilag 2). Overordnede og specifikke bemærkninger til de væsentligste ændringer på ordningerne under de seks takstområder er nærmere beskrevet i bilag 3.

Det er en videreførelse af tidligere års praksis, når forvaltningen i indstillingens tredje at-punkt søger bemyndigelse til at korrigere taksterne, når pris- og lønindekset er kendt efter kommuneaftalen, samt får mulighed for at foretage mindre redaktionelle ændringer i takstbilaget. Det skyldes dels, at en række takster på takstområdet Parkering først endelig pris- og lønfremskrives efter godkendelse af takstbilaget. Dels skyldes det, at taksten for Rottebekæmpelse og taksten for Miljøgodkendelser først fastlægges senere på året. Endelig kan der i den videre proces med Økonomiforvaltningen opstå behov for mindre præciseringer af teksten i takstkataloget.

Økonomi

Samlet set forventes indtægterne at stige med 16,9 mio. kr. fra 2020 til 2021 (2021 p/l), jf. tabel 1. Indtægterne på takstområdet Miljø og affald stiger samlet set med 36,4 mio. kr., mens indtægterne falder med 15,9 mio. kr. på takstområdet Parkering.

Tabel 1 Udvikling i indtægter fra 2020 til 2021 (2021 p/l, mio. kr.)

 

Sum af Indtægter 2020

Sum af Indtægt 2021

Indtægtsudvikling

Byggeri

2,5

2,4

-0,1

Kirkegårde

50,2

49,4

-0,8

Miljø og affald

738,5

774,9

36,4

Parkering

699,3

683,3

-15,9

Renhold

17,2

16,8

-0,4

Trafik & byliv

32,0

29,7

-2,3

Hovedtotal

1.539,7

1.556,5

16,9

Det foreliggende takstbilag giver anledning til en række budgetudfordringer for forvaltningen i 2021. På ordningen ”Afgift for råden over offentligt vejareal (byliv)” har forvaltningen identificeret en udfordring på 23,3 mio. kr. På taksten ”Erhvervsaffaldsgebyr”, som ophørte 1. januar 2019, forventer forvaltningen en budgetudfordring på 8,2 mio. kr. (afhængigt af udkommet af DUT forhandlingerne). Ud over disse to forhold er der en samlet budgetudfordring på 4,4 mio. kr. på de andre ordninger.

Disse budgetudfordringer på i alt 35,9 mio. kr., som forvaltningen har identificeret i takstberegningen, behandles nærmere i sagen om Teknik- og Miljøudvalgets budgetbidrag til Budget 2021, som udvalget behandler på mødet den 11. maj 2020.

Videre proces

Takstbilaget indgår i den samlede proces for Budget 2021. Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen sende det samlede budgetbidrag for 2021, inklusiv takstbilaget, til Økonomiforvaltningen.

 

Søren Wille

                                            / Thomas Højlt

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 25. maj 2020

Indstillingen blev godkendt med 8 stemmer mod 2. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, Ø og Å.

Imod stemte: C og O.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti ønsker ikke at genindføre afgift for udeservering.”

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti ønsker ikke at hæve priserne på beboerparkering. Tværtimod bør prisen sættes ned, da toppen af provenuet går i statskassen og ikke kommer københavnerne direkte til gode.

Til top