Mødedato: 24.08.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 2. sal, Festsalen

Placering af spildevandsteknisk anlæg ved Belvederekanalen, Vesterbro/Kgs. Enghave

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til placering af et spildevandsteknisk anlæg på Elværksgrunden ved Bertha von Suttners Vej på Enghave Brygge.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at det spildevandstekniske anlæg placeres Elværksgrunden, jf. bilag 2.

Problemstilling

På grund af den kommende byudvikling af Godsbaneterrænet, hvor grundejer planlægger at igangsætte en proces om udarbejdelse for en helhedsplan for området, er der behov for at få afklaret placering af et spildevandsteknisk anlæg i området. Anlægget skal enten placeres på Elværksgrunden eller Godsbaneterrænet tæt ved Belvedereledningen og Belvederekanalen. Placeres anlægget på Godsbaneterrænnet, vil det lægge begrænsninger på byggemulighederne. Placeres anlægget på Elværksgrunden, som i planlægningen er udlagt til en ny park, vil det derimod betyde, at der ikke kan placeres store træer over anlægget.

Løsning

Med vedtagelse af Københavns Kommunes Spildevandsplan 2018 (BR 6. juni 2019) (A, B, C, D, F, I, V, Ø og Å) er det besluttet at sikre badevandskvaliteten i havnen bedre ved at reducere antallet af gange om året, hvor Belvederekanalen i gennemsnit aflaster spildevandssystemet. Det vil betyde, at antallet af udledninger kan reduceres fra ni gange til en til to gange om året. HOFOR er derfor ved at planlægge etableringen af et anlæg med et overdækket bassin tæt på ledning og kanal, som kan tilbageholde mere vand og dermed begrænse overløb ved regnvandshændelser i overensstemmelse med spildevandsplanen.

HOFOR har sammen med Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen undersøgt mulighederne for placering af anlægget på henholdsvis Elværksgrunden og Godsbaneterrænet, se bilag 2.

Det vil være muligt at etablere parkering eller et grønt område over anlægget. Plantning af træer vil dog kræve, at der etableres en rodspærre, så rødder fra træer ikke påvirker anlæggets levetid. Det betyder, at der kun vil kunne gro mindre træer, buske, græs og anden lavere beplantning over anlægget. HOFOR vil i forbindelse med den kommende planlægning undersøge, om der kan placeres et rensningsanlæg i sammenhæng med anlægget, hvilket vil reducere størrelsen af anlægget, og dermed begrænse ulemperne for henholdsvis anlæg af parken på Elværksgrunden og byudviklingen på Godsbaneterrænet. Det er ikke muligt at opføre større bygninger eller større træer ovenpå anlægget.

Anlæggets dimensioner på begge placeringer afhænger af mængden af vand, der ønskes tilbageholdt:

1. Ved én udledning i gennemsnit om året er der behov for et anlæg på ca. 60.000 m3. Det kan være i form af et seks meter dybt rektangulært bassin med et areal på 10.500 m2 eller en cirkulær skakt med en dybde på ca. 23 meter og et areal på ca. 3.500 m2.

2. Ved to udledninger i gennemsnit om året er der behov for et anlæg på ca. 34.000 m3. Det kan være i form af et seks meter dybt rektangulært bassin med et areal på 7.200 m2 eller en cirkulær skakt med en dybde på ca. 23 meter og et areal på ca. 2.200 m2.

HOFOR har oplyst, at der ved begge løsninger vil være behov for en mindre bygning til tekniske installationer over anlægget. HOFOR vil sammen med Teknik- og Miljøforvaltningen arbejde videre med udformning af anlægget. Resultatet heraf vil indgå i et kommende tillæg til spildevandsplanen.

Anbefaling

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at anlægget placeres på Elværksgrunden, fordi der ligger et anlæg i forvejen, og fordi tilkørselsforholdene allerede er etablerede. Desuden vil en placering af anlægget på Godsbaneterrænet skabe et ubebygget område, som vil kunne ”låse” området, og gør det mindre fleksibelt fx i forhold til at opføre ny bebyggelse som støjafskærm for bagvedliggende bebyggelse. Placeringen af anlægget på Elværksgrunden forhindrer ikke anlæggelsen af en park, herunder etablering af beplantning, men betyder alene, at der ikke kan plantes store træer direkte ovenpå anlægget.

I det følgende er fordele og ulemper gennemgået for henholdsvis Elværksgrunden og Godsbaneterrænet.

Elværksgrunden

Areal
Fordele: Elværksgrunden ligger ved Bertha von Suttners Vej, hvor der i forvejen ligger et mindre spildevandsbassin. Arealet ejes af kommunen. Her er der areal til et nyt bassin, idet der er planlagt for parken. Der er areal nok til, at parkenkan rumme et areal med lavere beplantning og græs over bassinet og større områder udenom med store træer.Adgangsforholdene til drift er godt placeret ved Bertha von Suttners Vej, hvor tung transport har let adgang.

Ulemper: Der er lidt længere afstand fra Elværksgrunden til det eksisterende kloaknet end ved en placering på Godsbaneterrænet, hvilket kan gøre etableringen dyrere. Der kan ikke plantes store træer over anlægget.

Etablering af anlæg
Fordele: Hvis der kan etableres et rensesystem med tilhørende bygning ved Elværksgrunden, og det kan myndighedsgodkendes, kan det med fordel placeres oven på det eksisterende bassin. Et sådant anlæg betyder, at opmagasineret vand i bassinet kan udledes renset. Det vil reducere omkostninger til etablering af en udvidelse af ledningssystemet.  

Ulemper: I perioder uden kraftig regn, hvor der ikke ledes spildevand til bassinet, skal det tømmes ved afledning til kloaksystemet, som leder videre til renseanlæggene ved Damhusåen eller Lynetten. Det er tvivlsomt, om der er tilstrækkelig kapacitet i det eksisterende kloaksystem, og det forventes, at det vil skulle udvides, hvilket vil øge omkostningerne ved etablering.

Udvikling af området
Fordele: I Kommuneplan 2019 er udlagt et areal til park på ca. 21.700 m2, og hvis der arbejdes videre med en skaktløsning, vil det svare til ca. 10-16 % af det samlede areal. Kommunens andel af arealet udgør ca. 6.800 m2. HOFOR ejer ca. 1.300 m2, og Ørsted ejer det resterende (del af H.C. Ørstedsværket). Der vil dog fortsat være store arealer, hvor der kan plantes træer, som kan vokse sig store.

Ulemper: Det forventes, at Ørsted vil have en holdning til, at der lægges begrænsninger i forhold til, hvor der kan plantes træer.  Der er bevaringsværdige træer i den nordvestlige del af området, som kan være en begrænsning for placering af anlægget, og der må ikke plantes træer oven på anlægget.

Godsbaneterrænet

Areal
Fordele: I forbindelse med drift af bassinet vil en placering tæt ved Vasbygade, syd for CMC (Metro-klargøringscentret), give gode adgangsforhold for tung transport.

Ulemper: Ved en placering af bassinet på Godsbaneterrænet må det forventes, at der vil være et større behov for koordinering med grundejerne og deres nuværende lejere samt de fremtidige bygherrer. En placering af anlægge inde i området vil gøre, at adgangsforholdene skal ske gennem et område, der udvikles med boliger og erhverv.

Etablering af anlæg
Fordele: Hvis det ikke er muligt at udlede renset vand, vil en placering på Godsbaneterrænet skabe synergi med det kommende spildevandssystem i området, og der vil være kortere afstand til kloaksystemet, som leder spildevand til renseanlæggene ved en tømning.

Ulemper: En placering af et rensesystem på Godsbaneterrænet vil kræve en større udbygning af ledningsanlæg, fordi der ligger mange ledningsanlæg i forvejen, som der skal tages højde for ved placering nye ledninger til rensesystemet, hvilket vil give større omkostninger.

Udvikling af området
Fordele: Det vil være muligt at igangsætte etableringen af bassinet på Godsbaneterrænet ca. 1-2 år tidligere end på Elværksgrunden. 

Ulemper: En placering af bassinet på Godsbaneterrænet vil skabe et åbent område, som ikke nødvendigvis vil være en fordel for den samlede plan for byudviklingen. Desuden vil det kunne forsinke udviklingen af området på grund af en lang etableringsproces. Det samlede areal til byudvikling syd for CMC udgør ca. 130.000 m2. Hvis der arbejdes videre med en skaktløsning, vil det til ca. 2-3 % af arealet.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. 

I forbindelse med vedtagelsen af Københavns Kommunes Spildevandsplan 2018 er der afsat 400 mio. kr. til reducering af aflastningerne fra Belvederekanalen til Sydhavnen, hvilket svarer til en løsning for to udledninger om året i gennemsnit.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil HOFOR sammen med Teknik- og Miljøforvaltningen arbejde videre med udformning af anlægget. Resultatet heraf vil indgå i et kommende tillæg til spildevandsplanen, der forventes forelagt Teknik- og Miljøudvalget ultimo 2020.

 

Søren Wille

/ Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 24. august 2020

Sagen blev trukket ved mødets start.

Til top