Mødedato: 24.08.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 2. sal, Festsalen

Forslag til lokalplan Ringertoften 1, Bispebjerg

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til at sende forslag til lokalplan Ringertoften 1 i høring. Forslaget vil muliggøre en udvidelse af daginstitutionen Ringertoften med nedrivning og nybyggeri, en 5 m høj støjskærm og en udvidelse af den eksisterende adgangsvej.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, 

  1. at forslag til lokalplan Ringertoften 1 (bilag 2) udsendes i offentlig høring i otte uger.

Problemstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen har i Budget 2019 (BR 4. oktober 2018) (A, B, C, F, I, O og V) fået anlægsbevilling til at udvide kapaciteten på Ringertoften daginstitution fra 8 til 20 grupper.

Økonomiforvaltningen har som bygherre udviklet et projekt til udvidelse af Ringertoften daginstitution. Projektet indebærer blandt andet, at en eksisterende bygning erstattes med en ny og større bygning, samt at der opføres en fem m høj støjskærm langs Tomsgårdsvej. Projektet har et omfang, der forudsætter lokalplan. 

Løsning

Lokalplanforslaget omfatter ejendommen Ringertoften 1, hvor den eksisterende daginstitution ligger. Lokalplanområdet omfatter herudover en mindre del af den bemandede legeplads ’Degnestavnens Legeplads’ mod nord og en del af et vejareal langs Tomsgårdsvej. Disse arealer indgår i lokalplanområdet for at sikre store træer langs daginstitutionens grund, som lever op til kriterierne for at kunne gøres bevaringsværdige i lokalplan.

Der er i dag to bygninger på grunden. Bygningerne er fra 1942 og er i SAVE registreret med værdien 4 svarende til middel bevaringsværdi. Den østlige bygning er smal og svær at udnytte. Bygherre ønsker at udvide daginstitutionens kapacitet ved at bevare den vestlige bygning og opføre et nybyggeri i forlængelse af den. Lokalplanforslaget fastlægger den vestligste bygning som bevaringsværdig og muliggør, at den østlige bygning kan fjernes (bilag 2). 

Lokalplanforslaget muliggør et nybyggeri på ni m i to etager placeret i forlængelse af den bevarede, vestlige bygning og langs Ringertoften og Tomsgårdsvej. For at reducere trafikstøj på legepladsen til maksimalt 58 dB opføres en træbeklædt støjskærm i fem m højde mod Tomsgårdsvej (bilag 2). Det samlede etageareal bliver 3.855 m2 heraf 1.590 m2 i nybyggeri (bilag 3). 

Økonomiforvaltningen oplyser, at deres prognose for antal børn i Nørrebro-Bispebjerg viser, at der er behov for udbygning af kapaciteten. Daginstitutionen forventes ibrugtaget i 2023.

Byliv

En lille forplads med bænke, træer og cykelparkering mod Ringertoften giver muligheden for ophold langs den stærkt trafikerede Tomsgårdsvej. Daginstitutionens legeplads kan anvendes af andre udenfor institutionens åbningstid. Nybyggeri og støjskærm får vinduer i stueplan, så der er mulighed for visuel kontakt mellem ude og inde. Det øger bylivet og trygheden i byrummene, og understøtter indsatsen i Fællesskab København om en bedre hverdag i byrummet.

Bæredygtighed og bynatur

Da Københavns Kommune er bygherre og der allerede er givet planlægningsbevilling, gælder miljøkrav fastlagt i Københavns Kommunes Miljø i Byggeri og Anlæg 2016. Lokalplanforslaget stiller krav om bede til beplantning på terræn og om grønne tage på nybyggeri, undtagen hvor der er solceller.

Der er 58 træer i lokalplanområdet, som lever op til kriterierne for at kunne gøres bevaringsværdige i lokalplan. Lokalplanforslaget muliggør, at 27 af disse træer kan fældes og fastlægger, at de øvrige 31 træer er bevaringsværdige (bilag 4). Lokalplanforslaget har bestemmelse om, at der skal plantes 27 nye træer. Dette vil understøtte indsatsen i Fællesskab København om mere bynatur. 

Parkering og trafik

Parkering

Kommuneplanen stiller krav om én parkeringsplads pr. 179 m2 etageareal nybyggeri. I lokalplanen svarer kravet til, at der skal etableres 14 p-pladser til nybyggeriet. Pladserne bliver placeret på terræn på grunden. Én af pladserne skal være til handicapbus. Lokalplanen fastlægger ikke krav om parkering til det eksisterende byggeri, og daginstitutionen er bygget før, der blev stillet krav i byggetilladelser om parkering. De eksisterende p-pladser på grunden skal således ikke erstattes, når de fjernes i forbindelse med nybyggeriet.

I forhold til krav om parkering til cykler stiller kommuneplanen krav om 2,5 p-pladser pr. 100 m2 etageareal nybyggeri, hvilket i lokalplanen svarer til 40 pladser. Halvdelen skal være overdækkede.

Trafik

Lokalplanforslaget sikrer, at den eksisterende adgangsvej på den nordlige del af grunden kan udvides for at give gode forhold for brandredning, afsætning, parkering, afhentning af renovation mv. Langs daginstitutionens afsætningspladser skal fortovet være bredere end på den øvrige strækning. Derfor fastlægger lokalplanforslaget en vejprofil, som inddrager 30-40 cm af en græsrabat langs hegnet omkring ”Degnestavnens Legeplads”. Vejarbejdet påvirker ikke de bevaringsværdige træer på legepladsen, men eksisterende hæk langs hegnet fjernes og plantes igen.

Adgang til daginstitutionen vil ske fra Degnestavnen, der i dag er ensrettet mod syd. Når den udvidede daginstitution tages i brug, vil det være nødvendigt at have biltrafik i begge retninger fra Tomsgårdsvej til institutionens adgangsvej. Vejmyndigheden vil tage stilling til den konkrete løsning i byggesagen, herunder et eventuelt parkeringsforbud på strækningen.  

Borgerinddragelse

Der er foretaget intern høring af lokalplanforslaget, herunder af Bispebjerg Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring. Lokaludvalget ser med positive øjne på den planlagte udvidelse, men vurderer, at adgangsvejen hindrer god synergi mellem institutionen og Degnestavnens Legeplads. Forvaltningen bemærker hertil, at selve kørebanen bliver så smal som muligt, og at bygherre ønsker at styrke sammenhængen på tværs bl.a. med begrønning.  

Miljøvurdering

Lokalplanen medfører ikke miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til miljøvurderingsloven.

Stadsarkitekten deltager under Teknik- og Miljøudvalgets drøftelse af indstillingen.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget i høring i otte uger. Planforslaget kan sendes i offentlig høring umiddelbart efter Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, jf. Borgerrepræsentationens delegation af 30. januar 2020. Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen primo 2021.

 

                             Søren Wille

                                                        / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 24. august 2020

Enhedslisten, Alternativet, Socialistisk Folkeparti og Socialdemokratiet fremsatte ændringsforslag om tilføjelse til 2. at-punkt:

“dog således at facader skal være i rød eller gul tegl og at tage skal være i rød tegl og have en hældning på 30-50 grader, så nybyggeriet indpasses i kvarteret og især til de nærliggende boligkarreer ”

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med 4 stemmer mod 5. 2 undlod at stemme.

For stemte: B, Ø og Å.

Imod stemte: A, F og V.

Undlod at stemme: C og O.

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Det samlede udvalg afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne ønsker, at der sker en øget begrønning foran bygningen mod Tomgårdsvej.”
Til top