Mødedato: 24.02.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Nedlæggelse af forbud efter Planlovens § 14 mod nybyggeri på Bjelkes Allé 48, Nørrebro

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om kommunen skal nedlægge et forbud efter Planlovens § 14 mod nybyggeri på Bjelkes Allé 48 med henblik på, at kommunen udarbejder en bevarende lokalplan for Bjelkes Allé.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at nedlægge et forbud efter Planlovens § 14 mod ansøgt nybyggeri på Bjelkes Allé 48,
  2. at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder forslag til bevarende lokalplan for Bjelkes Allé på baggrund af de intentioner, der fremgår i vedlagte bilag 2.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 16. december 2019, at kommunen skal indlede procedure med henblik på at nedlægge et forbud efter Planlovens §14. Det betyder, at kommunen afviser ansøgning om at nedrive et tofamiliehus for at opføre en ejendom med fem boliger på Bjelkes Allé 48.

Teknik- og Miljøforvaltningen har den 20. december 2019 varslet et § 14-forbud og foretaget partshøring overfor ejeren af ejendommen. Ejeren har ikke fremsendt bemærkninger i forbindelse med partshøringen.

Teknik- og Miljøudvalget skal nu tage endelig stilling til nedlæggelse af § 14-forbud med henblik på, at der bliver udarbejdet en bevarende lokalplan for Bjelkes Allé. Formålet er at bevare det eksisterende kulturmiljø. Lokalplanforslaget vil tage udgangspunkt i vedlagte bilag 2. Forbuddet vil være gældende i et år fra forbuddets nedlæggelse. Kommunen skal inden for dette tidsrum have offentliggjort et forslag til lokalplan.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningens gennemgang af hele Bjelkes Allé viser, at der er tale om bygninger, som er meget forskellige i størrelse, alder og stand. Forvaltningen vurderer, at der trods de store forskelle fortsat er bygninger, det vil være relevant at lade omfatte af en bevarende lokalplan, så det eksisterende kulturmiljø kan bevares. Huset på Bjelkes Allé 48 er opført i 1882 og efterfølgende ombygget.

Som bilag 3 vedlægges et kort, der viser forslag til foreløbig afgrænsning af lokalplanområdet. Det bemærkes, at der er bygninger langs Bjelkes Allé, som forvaltningen ikke finder det relevant at lade omfatte af den bevarende lokalplan, idet de efter forvaltningens opfattelse ikke er bærende for det miljø, som ønskes bevaret. Det drejer sig dels om ældre randbebyggelse med SAVE-værdi 4-5, svarende til de øvrige randbebyggelser på Nørrebro, som kommunen typisk ikke har udarbejdet bevarende lokalplaner for, og hvor nedrivning ikke vil medføre en forøget byggemulighed jf. kommuneplanrammen. Herudover drejer det sig om nyere bygninger fra 1960’erne og 2010’erne, som ikke vurderes at have bevaringsværdi set med nutidens øjne.

Hvis § 14-forbud nedlægges, har ejeren mulighed for at klage til Planklagenævnet over nedlæggelse af § 14-forbuddet. Hvis ejeren får medhold, vil § 14-forbuddet være ugyldigt, og ejeren vil have krav på en byggetilladelse. Forvaltningen vurderer i denne sag, at der er tilstrækkelig planmæssig begrundelse for at nedlægge forbuddet og udarbejde en bevarende lokalplan.

Anbefalinger til den videre planlægning
Forvaltningen foreslår, at der i det videre arbejde med et forslag til bevarende lokalplan særligt bliver fokuseret på følgende temaer:

  • at lokalplanforslaget omfatter samtlige af Bjelkes Allés mindre byhuse og fritliggende villaer samt en mindre erhvervsbygning på adressen Bjelkes Allé 17A, samt den bevaringsværdige Anna Kirke og den bevaringsværdige bygning Dronning Louises Asyl.
  • at der i lokalplanforslaget indgår få bestemmelser om, hvilke ombygninger, der er tilladt. Det kan fx være udskiftning af tage og vinduer til nærmere fastlagte typer og materialer.
  • at træer bliver udpeget som bevaringsværdige, hvis de lever op til kommunens kriterier.

Da der er tale om en bevarende lokalplan, der ikke giver mulighed for nybyggeri, vil lokalplanforslaget ikke kunne indeholde krav om etablering af almene boliger og parkering. Der henvises i øvrigt til bilag 2.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har vedtaget at nedlægge et § 14-forbud, meddeler forvaltningen dette til ejeren og udarbejder et forslag til lokalplan. Forvaltningen forventer at forelægge forslaget for Teknik- og Miljøudvalget medio 2020, hvorefter det sendes i offentlig høring i otte uger. Planforslaget kan sendes i offentlig høring umiddelbart efter Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, jf. Borgerrepræsentationens delegation af 30. november 2017. Lokalplanen ventes endeligt vedtaget i fjerde kvartal 2020.

  

                                    Søren Wille

                                                             /Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 24. februar 2020

Indstillingen blev godkendt med 8 stemmer mod 1. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, Ø og Å.

Imod stemte: I.

Til top