Mødedato: 23.09.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Miljøgodkendelse til flyveplads i Københavns Havn, Indre By

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til miljøgodkendelse til vandflyveplads i Københavns Havn.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at vandflyvepladsen i Københavns Havn får en tidsbegrænset miljøgodkendelse på 11 år til 30 daglige operationer.

Problemstilling

Et flyselskab har ansøgt om permanent miljøgodkendelse til udvidet drift af en vandflyveplads i Københavns Havn fra 12 til 30 daglige flyvninger (udkast til miljøgodkendelse vedlagt i bilag 2). Vandflyvepladsen opererer for tiden på en tidsbegrænset miljøgodkendelse, der udløber marts 2020. Aktiviteten overskrider den laveste støjgrænse for boligområder på 45 dB for området ved vandflyvepladsen samt en række kommuneplanområder (støjrapport vedlagt i bilag 3).

Forslag til miljøgodkendelse har været i høring, og Teknik- og Miljøforvaltningen har modtaget otte høringssvar, hvoraf størstedelen har haft indvendinger mod forslaget.

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om vandflyvepladsen skal have en tidsbegrænset miljøgodkendelse på 11 år, så støj fra vandflyvere ikke på langt sigt lægger væsentlige begrænsninger på kommuneplanlægningen omkring havnen.

Løsning

Vandflyvepladsen har check in, lounge og gate på Nordre Toldbod 29 i et område uden lokalplan og inden for en kommuneplanramme udlagt til institutioner og fritidsformål. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at der ikke kan gives en permanent miljøgodkendelse til vandflyvepladsen ved Nordre Toldbod, da det vil medføre, at der på lang sigt skal tages hensyn til støjudbredelsen fra vandflyvepladsen ved etablering af boligområder indenfor de berørte kommuneplanrammer fra Nordre Toldbod til Refshaleøen.

Miljøgodkendelser kan i særlige tilfælde tidsbegrænses, hvilket kræver en saglig begrundelse. Kommuneplanerammen anviser området ved Nordre Toldbod til virksomhed med ubetydelig forurening og omhandler ikke flyvepladsaktiviteter. Konkret vurderer forvaltningen, at vandflyvepladsen midlertidigt kan indpasses ved Nordre Toldbod, da der primært ligger liberale erhverv, som er mindre støjfølsomme, og da Nordre Toldbod anvendes til lignende støjende aktiviteter som fx havnebus.

Forvaltningen har foretaget en konkret afvejning af hensynene til de interesser og behov, som er begrundet i kommuneplanen, og til virksomhedens behov. Forvaltningen har lagt vægt på, at en tidsbegrænset miljøgodkendelse på 11 år tager hensyn til virksomhedens ønsker, og har vurderet, at der kan meddeles en tidsbegrænset miljøgodkendelse i 11 år frem til 2031 (se bilag 2). Fra 2031 er det i forslag til kommuneplan 2019 tilkendegivet, at hele Refshaleøen ønskes byudviklet ved udpegningen som perspektivområde. De konsekvenser, som et støjniveau over 45 dB fra vandflyvepladsen har for kommuneplanlægningen, kan accepteres midlertidigt frem til 2031, fordi der på nuværende tidspunkt ikke foreligger konkrete planer om at udnytte kommuneplanrammerne fuldt ud frem til 2031.

Da der ikke foreligger en anlægslov, kommune- eller lokalplan, som konkretiserer projektet Lynetteholmen, kan der ikke tages direkte stilling til Lynetteholmen i miljøgodkendelsen. Når opfyldning af havnen påbegyndes, må vandflyverne sejle længere nord om Refshaleøen, og ansøger må fremsende en revideret støjberegning for vandflyvepladsen i det omfang, det er nødvendigt for at vurdere støjpåvirkning af de omkringliggende boligområder.

Alternativer

Ønsker Teknik- og Miljøudvalget ikke at lægge forslag til kommuneplan 2019 til grund for tidsbegrænsningen, da den ikke er endeligt vedtaget, vurderer forvaltningen, at en tidsbegrænsning kan begrundes i gældende kommuneplan 2015, hvor perspektivområdet for Refshaleøen tidligst kan udvikles fra 2027. Det vil dog begrænse miljøgodkendelsens varighed til 7 år og ikke i samme grad tage hensyn til virksomhedens ønsker og behov for at drive vandflyveplads fra Nordre Toldbod.

Ansøger har efter forvaltningens vurdering ikke et retligt krav på varig eller tidsbegrænset miljøgodkendelse, da planrammen for området ikke omfatter flyvepladser. Teknik- og Miljøudvalget kan derfor også beslutte, at ansøgningen om miljøgodkendelse skal afvises.


Høringsproces

Udkast til miljøgodkendelse har været sendt i høring hos ansøger og berørte parter samt været i offentlig høring på blivhoert.dk i perioden fra 12. august til 26. august 2019 (se bilag 4)  

Ansøger, Langelinie Pavillonen (særlig berørt nabo) og By og Havn (havnemyndighed og grundejer) har ikke haft bemærkninger til høringen. Trafik-, Bygge- og Boligsstyrelsen, som er berørt myndighed, har ikke haft bemærkninger til miljøgodkendelsens vilkår, men givet et processuelt høringssvar til afklaring af myndighed.

Kommentarer i høringen

Godkendelsesperioden

  1. Refshaleøens Ejendomsselskab ApS, der ejer store dele af Refshaleøen, ønsker ikke en udvidelse af vandflyvepladsens aktiviteter, da øget støj fra vandflyvere vil begrænse muligheden for midlertidig anvendelse og påvirke områdets beboere negativt. Refshaleøens Ejendomsselskab A/S ønsker en tidsbegrænsning til 1. januar 2024 med henvisning til, at der vil foreligge en forundersøgelse for metro, en østlig ringvej og Lynetteholm, som kan medføre at byudviklingen på Refshaleøen ønskes fremrykket i kommuneplan 2023.

    Miljøgodkendelse og VVM
  2. I den offentlige høring er der indkommet høringssvar fra to borgere, en forening (Sønder Frihavn) og Østerbro Lokaludvalg, der har haft indvendinger mod placering, udvidelse og permanent miljøgodkendelse samt luft, lugt og støj fra vandflyveren, taxiing, overflyvninger og brug af inderhavnen til start og landinger.
  3. Et lokaludvalg og to borgere har udtrykt, at der mangler en undersøgelse af miljøpåvirkningen. Herunder finder Østerbro Lokaludvalg, at der ikke bør gives en permanent/langfristet tilladelse, før der er foretaget en reel VVM-undersøgelse. 
  4. Et høringssvar fra en borger anbefaler en anden placering af start og landing.

    Aftenflyvninger
  5. Der nævnes gener fra overflyvninger i høringssvar og flyvninger i aftentimer fra to borgere.

Forvaltningens kommentarer

  1. Forvaltningen vurderer, at tidsbegrænsningen skal være begrundet i konkrete planer, og det ikke vil være sagligt at tidsbegrænse miljøgodkendelsen begrundet i en eventuel fremrykning af et perspektivområde i kommuneplan 2023. Videre vurderer forvaltningen, at en miljøgodkendelse tidsbegrænset til 1. januar 2031 fortsat vil give mulighed for at udvikle det støjbelastede område af Refshaleøen i 2. del af planperioden 2029-2035 i kommuneplan 2023.
  2. Med udgangspunkt i ansøgning og VVM-screening vurderer forvaltningen, at vandflyveren ikke bidrager væsentligt til luft-, lugt- og støjforurening. Der vil være lugt- og luftgener i forbindelse med vandflyvepladsen, men sammenlignet med andre fartøjer i havneområdet, fx krydstogtskibe, er bidraget til luft- og lugtforurening fra 30 daglige vandflyveroperationer efter forvaltningens vurdering af mindre omfang.
    Ansøgningen om miljøgodkendelse er bilagt en akkrediteret støjrapport, som dokumenterer, at de vejledende støjgrænser er overholdt ved eksisterende boligområder ved Langelinie Allé. I støjrapporten er der taget højde for, at støjen reflekteres af vandoverfladen. som nævnes som et spørgsmål i høringssvaret fra foreningen Sønder Frihavn.
  3. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen er VVM-myndighed og har foretaget en VVM-screening. Styrelsen har i sin VVM-screening vurderet, at miljøpåvirkningen, herunder luft og lugt, ikke skal undersøges nærmere, og at vandflyvepladsen ikke giver anledning til væsentlig indvirkning på miljøet.
  4. Forvaltningen kan ikke bestemme placering af start og landinger i havnen. Det er Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, der i 2017 har foretaget VVM-screening og givet tilladelse til, at et udpeget område i havnen anvendes til vandflyveplads (tilladelse til etablering af anlæg på søterritorium).
  5. Forvaltningen kan oplyse, at antallet af ankomster og afgange i aftentimerne ikke øges. Ulemper for overflyvninger reguleres af Trafik-, Bygge- og Boligsstyrelsen, som har fået høringssvarene til orientering.

Forvaltningen vurderer, at miljøpåvirkningen fra vandflyvepladsen ikke giver anledning til væsentlig indvirkning på miljøet og derfor kan miljøgodkendes.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, orienterer Teknik- og Miljøforvaltningen ansøger herom.

 

         Søren Wille

                                                          / Rikke Sønderriis

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 23. september 2019

Socialdemokratiet fremsatte følgende ændringsforslag til erstatning af 1. at-punkt:
”At vandflyvepladsen i Københavns Havn får en tidsbegrænset miljøgodkendelse på 7 år til 30 daglige operationer.”

Ændringsforslaget blev vedtaget med otte stemmer mod to. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B,  F, Ø og Å.
Imod stemte: C og I.

Den således ændrede indstilling blev godkendt med fem stemmer mod fire. Et medlem undlod at stemme.

For stemte: A, C og I.
Imod stemte: F, Ø og Å.
Undlod at stemme: B.

Radikale Venstre og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne mener ikke, at det er hensigtsmæssigt, at vandflyeren er placeret, hvor den er i dag, hvor den er til gene for borgerne, der bor tæt på og havde ønsket at undersøge muligheden for en alternativ placering af vandflyeren.” 

Til top