Mødedato: 22.09.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Drøftelse af fokuspunkter i konkurrenceprogram for ny cykel- og gangbro ved Vester Voldgade

I efteråret 2014 udskriver Realdania en projektkonkurrence for en ny cykel- og gangbro over Københavns inderhavn. Udvalget skal drøfte de overordnede fokuspunkter for konkurrenceprogrammet.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

  1. at Teknik- og Miljøudvalget drøfter forslag til overordnede fokuspunkter for konkurrenceprogrammet for den nye cykel- og gangbro over Københavns Havn ved Vester Voldgade.

Problemstilling

Den 21. august 2014 godkendte Borgerrepræsentationen at modtage en gave fra Realdania bestående af en ny cykel- og gangbro over Københavns Inderhavn. Broen er placeret som en forbindelse mellem Vester Voldgade og Langebrogade. Godkendelsen er betinget af, at der kan skabes enighed om en overdragelsesaftale.

Realdania ønsker at udskrive en projektkonkurrence om udformningen af broen i efteråret 2014. Teknik- og Miljøudvalget skal drøfte forslag til overordnede fokuspunkter, som skal danne grundlag for udarbejdelse af det endelige konkurrenceprogram.    

Løsning

Når konkurrenceprogrammet skal udformes er det vigtigt dels at tage udgangspunkt i de visioner og politikker som eksisterer for København (bl.a. ”Miljømetropolen”, ”Metropol for Mennesker”, ”Arkitekturby København” og ”En havn af muligheder – vision for Københavns Havn”) og dels i en række praktiske ønsker med hensyn til broens fremtidige funktionalitet, drift og vedligehold.

Den nye bro vil blive en del af ”Amagerruten” i Det Grønne Cykelrutenet og skal dermed styrke det overordnede cykelnet. Den vil forbedre cykelfremkommeligheden og understøtte Københavns ønske om at blive verdens bedste cykelby og skabe et alternativ til Langebro for både rekreative- og pendlercyklister. Samtidig vil broen blive en ny fodgængerforbindelse på tværs af havnen og en mulighed for at bevæge sig fra Ørstedsparken via Vester Voldgade og Christianshavns Vold helt ud til Nyholm.

På grund af sin meget fremtrædende beliggenhed i havnebassinet vil broen skulle honorere en række arkitektoniske krav i forhold til dens omgivelser. Samtidig er der vigtigt, at broen er konstrueret på en sådan måde, at fremtidens udgifter til drift og vedligehold kan holdes på et så lavt niveau som muligt.

Det foreslås, at der ved udarbejdelse af konkurrenceprogrammet tages udgangspunkt i nedenstående fokuspunkter:

  • Broen skal etableres, så den kan bruges af både cyklister og fodgængere.
  • Cyklister og fodgængere skal færdes i adskilte baner og der skal udtænkes en trafiksikkerhedsmæssig tryg løsning for de to brugertyper ved broens landinger.
  • Broen skal have en effektiv bredde på minimum 7 meter fordelt på 3 meter til gangstien og 4 meter til cykelstien. De nævnte bredder svarer til den effektive bredde på Inderhavnsbroen.
  • Broen skal være oplukkelig, ligesom gennemsejlingsbredden og højden skal overholde Københavns Kommunes generelle krav til sejlads i Inderhavnen.
  • Åbne/lukke-mekanismerne i den nye bro udformes på en måde, så der sker en koordinering af broåbningerne mellem den nye bro og Langebro.
  • Broens design skal være enkelt og arkitektonisk underlægge sig Langebro og integreres respektfuldt i forhold til det historiske område ved Christianshavns Vold samt til det nye byggeri ved Bryghusgrunden.
  • Broens landanlæg skal på begge sider udformes, så de bliver en integreret del af et rekreativt byrum.
  • Alle konstruktionsdele skal udformes, så rengøring, eftersyn og vedligeholdelse kan udføres uden væsentlige driftsgener og under sikre forhold for de udførende.
  • Broens åbne/lukke-mekanismer skal være baseret på velafprøvet teknologi.

Økonomi

Der er ikke ingen udgifter forbundet med indstillingen.

Videre proces

Før færdiggørelsen af konkurrenceprogrammet afholder forvaltningen møder med Indre by og Christianshavns Lokaludvalg, ligesom forvaltningen er i dialog med Amager Vest Lokaludvalg. Forvaltningen vil udsende nabobreve i broens nærområde, relevante interesseorganisationer vil blive kontaktet, og alle inviteres til et fælles borgermøde den 23. september 2014. Lokaludvalgene vil efter møderne afgive et høringssvar til projektet. Disse vil sammen med det samlede resultatet af borgerdialogen blive vedlagt som bilag til indstillingen for forventet godkendelse af konkurrenceprogrammet i Teknik- og Miljøudvalget på mødet den 27. oktober 2014.

Umiddelbart derefter vil konkurrencen blive sat i gang.

Mens konkurrencen pågår, vil Realdania, Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen i samarbejde udarbejde et udkast til en overdragelsesaftale fra Realdania til Københavns Kommune.

Aftalen forventes politisk behandlet inden udgangen af 2014.

Forvaltningen forventer, at en vinder af konkurrencen er fundet senest marts 2015.

 

Pernille Andersen

                                                                 /Anders Møller

Beslutning

Indstillingen blev drøftet.
Til top