Mødedato: 19.06.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Teknik- og Miljøforvaltningens investeringer i kernevelfærd

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til én business case og to foranalyser forud for behandlingen af Investeringspuljen og Innovationspuljen ved forhandlingerne om Budget 2018. Effektiviseringerne som følge af tiltagene anvendes til at håndtere forvaltningens effektiviseringsmåltal fra 2019 og frem.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forvaltningen i forbindelse med forhandlingerne om Budget 2018 søger om finansiering via Investeringspuljen til at dække investeringsomkostninger for business casen ”Effektivisering af myndighedstilsyn på teknik- og miljøområdet”, som i alt udgør 0,90 mio. kr., samt investeringsomkostninger for business casen ”Ren by med smartere affaldskurve” på i alt 2,51 mio. kr.
  2. at forvaltningen i forbindelse med forhandlingerne om Budget 2018 søger om finansiering via Innovationspuljen til at dække investeringsomkostninger på i alt 0,63 mio. kr. til foranalysen Optimering af kommunikation i anlægsprojekter og processer, igennem Forstærket- og Virtuel virkelighed”.

Problemstilling

I Budget 2017 (BR 6. oktober 2016) afsatte en enig Borgerrepræsentation 492,7 mio. kr. til smartere investeringer i kernevelfærd for 2017. Parterne blev samtidig enige om, at der med Budget 2018 skal afsættes investeringspuljer svarende til niveauet i Budget 2017. Midlerne forankres i Investeringspuljen og Innovationspuljen og skal anvendes til investeringer, der kan forbedre forvaltningernes opgaveløsning. For at modtage midler fra investeringspuljen er der et krav om, at effektiviseringerne kan tilbagebetale investeringsmidlerne på seks år. Innovationspuljen er friholdt fra dette krav. Midlerne, som investeringerne fra investeringspuljen frigiver, anvendes til at håndtere forvaltningernes bidrag til effektiviseringsstrategien. Hvis investeringer frigiver midler ud over det fastsatte effektiviseringsmåltal, bliver midlerne i forvaltningerne til fagudvalgenes disponering.

Borgerrepræsentationen tildeler midler fra puljerne to gange om året i forbindelse med behandlingen af overførelsessagen i foråret og budgetforhandlingerne i efteråret. Business cases, der bidrager til indfrielse af en forvaltnings effektiviseringsmåltal, prioriteres som udgangspunkt før andre forslag.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår, at der søges midler fra puljerne til nedenstående business cases og foranalyse. Forslagene behandles endeligt i forbindelse med forhandlingerne om Budget 2018. Effektiviseringerne, som tiltagene genererer, anvendes til at håndtere forvaltningens effektiviseringsmåltal fra 2019 og frem.  

Effektivisering af myndighedstilsyn på teknik- og miljøområdet (bilag 1)

I dag anvendes der mange ressourcer på at føre tilsyn med de tilladelser, som Teknik- og Miljøforvaltningen udsteder. Hertil kommer, at København er en by i vækst, hvilket øger behovet for tilladelser og hermed også tilsyn. For at imødegå og håndtere tilsynsopgaverne, vurderer forvaltningen, at der skal ske en prioritering og optimering af de tilsyn, som forvaltningen gennemfører. Forvaltningen vil derfor udarbejde administrationsgrundlag for tilsyn for at sikre effektive og ensartede arbejdsprocesser. Herudover skal der ske en prioritering af gennemførte tilsyn via en risikobaseret tilgang. Der gennemføres efterfølgende en kapacitetstilpasning af tilsynsindsatsen på baggrund af udarbejdelsen af administrationsgrundlagene for tilsyn og implementeringen af det risikobaserede tilsyn. Herudover etableres der en bedre digital understøttelse af tilsynsindsatsen på tilsyn på vejområdet. Administrationsgrundlag, optimering af arbejdsprocesser og prioritering af tilsyn vil reducere det samlede omfang af tilsyn og give en bedre anvendelse af de medarbejderressourcer, der bruges på tilsyn.

Ren by med smartere affaldskurve (bilag 2)

I dag anvendes der mange ressourcer på drift af byens 5.700 affaldskurve. Den største ressourcemæssige opgave er tømning af affaldskurve flere gange dagligt. Ofte tømmes affaldskurve, der kun er delvist fyldte, da det er nødvendigt fysisk at tilse kurvene for at se, om den er fyldt eller tom. Derfor tømmes kurvene altid uanset fyldningsniveau. Forvaltningen vil gerne nedbringe tidsforbruget på tømning af byens affaldskurve samt reducere antallet af overfyldte affaldskurve. Dette kan gøres ved at installere sensorer i affaldskurvene, som er knyttet til et navigations- og rutestyringssystem, der automatisk planlægger den mest optimale rute for tømning af affaldskurve ud fra fyldningsniveau. Forvaltningen vil montere sensorer i 1.000 af byens 5.700 affaldskurve i et område på Nørrebro og Østerbro, der indeholder forskelligheder i indretning og brug af byens byrum.  Erfaringer og data fra dette projekt vil kvalificere udrulning til de resterende 4.700 affaldskurve i byen. Dette gøres med baggrund i en ny business case, som vil blive fremlagt for Teknik- og Miljøudvalget.

Optimering af anlægsprojekter igennem Forstærket- og Virtuel Virkelighed (bilag 3)

I dag anvendes der mange ressourcer på at planlægge anlægsprojekter. På trods af dette oplever forvaltningen stadig, at projekter forsinkes, bl.a. på grund af sene ændringer i anlægsprojekterne og udfordringer ved den interne og eksterne kommunikation. Hertil kommer et øget antal klager, hvis borgere ikke føler sig ordentligt informeret og inddraget i processen. Forvaltningen vil gerne teste, hvordan teknologier som Forstærket- og Virtuel Virkelighed kan skabe virtuelle modeller, som kan ses i det fysiske byrum gennem digitale platforme og derved giver et bedre indtryk og overblik over projektets samspil med byrummet. De virtuelle modeller gør det mulig at tilgå, ændre og informere interne og eksterne samarbejdspartnere, visuelt, verbalt og skriftligt. Teknologien kan derved bidrage til en bedre planlægningsproces, skabe bedre kommunikation med involverede parter samt at bringe borgerne tættere på udviklingen. Borgerne kan anvende teknologien på deres smartphone eller via opstillede skærme. Foranalysen skal afdække potentialet i forhold til reduceret tidsforbrug samt muligheden for at skabe større borger- og brugerinddragelse med henblik på at udarbejde en business case, som fremlægges for Teknik- og Miljøudvalget.

Business casen ”Effektivisering af myndighedstilsyn på teknik- og miljøområdet” og business casen ”Ren by med smartere affaldskurve” indeholder digitale løsninger og afventer godkendelse af IT-anskaffelsesvurdering fra Koncern IT. Begge business cases godkendes derfor med forbehold herfor. Personfølsomme oplysninger vil blive håndteret efter gældende regler for privacy.  

Økonomi

Omkostningerne til gennemførelse af projekterne, herunder omkostninger til projektstyring, medtages i de enkelte business cases og søges finansieret af Investeringspuljen og Innovationspuljen ved Budget 2018.

Investeringsbehov og effektivisering for de enkelte tiltag fremgår af tabel 1. Tilbagebetalingstiden for business casen ”Effektivisering af myndighedstilsyn på teknik- og miljøområdet” er på 2 år. Tilbagebetalingstiden for business casen ”Ren by med smartere affaldskurve” er på seks år. Tilbagebetalingstiden fastsættes ud fra Økonomiforvaltningens beregningsmodel for tilbagebetaling, som indeholder den gældende interne rente for udlån.

Tabel 1. Investeringsbehov samt effektiviseringer for de tre tiltag

Projekt, alle beløb er i 1000. kr. 2018 p/l

Samlet effekt 2018

Samlet effekt 2019

Samlet effekt 2020

Samlet varig effekt

Samlet investeringsbehov

Effektivisering af myndighedstilsyn på teknik- og miljøområdet*

-515

-1.035

-2.035

-3.035

900

Ren by med smartere affaldskurve**

2.510

-370

-470

-645

2.510

Optimering af kommunikation i anlægsprojekter og processer, igennem Forstærket- og Virtuel Virkelighed

625

0

0

0

625

Total

2.620

-1.405

-2.505

-3.680

4.035

* Projektets stigende profiler anvendes til at håndtere forvaltningens effektiviseringsmåltal for 2019 og frem. Forvaltningen har allerede opfyldt effektiviseringsmåltallet fra 2018. Den stigende profil udgør i alt 0,52 mio. kr. i 2019,

** Effektiviseringen fra projektet anvendes til at håndtere forvaltningens effektiviseringsmåltal for 2019 og frem.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget godkender de to business cases til Investeringspuljen og foranalysen til Innovationspuljen fremsendes de til Økonomiforvaltningen, som forbereder materialet til forhandlingerne om Budget 2018. Såfremt forvaltningen får tildelt de investeringsmidler, der søges om, igangsættes tiltagene umiddelbart efter beslutning om Budget 2018.

Forvaltningen arbejder på yderligere business cases, som fremlægges for Teknik- og Miljøudvalget forud for forhandlinger om Overførelsessagen 2017-2018 i foråret 2018.

 

Pernille Andersen

/Anna Schou Johansen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 19. juni 2017  

Indstillingen blev godkendt.

Til top