Mødedato: 17.06.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Høring af Teknik- og Miljøudvalget om organisatorisk placering af pleje af større græsarealer

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til afgivelse af høringssvar til forslag fremsendt af Økonomiforvaltningen om fremtidig organisatorisk placering af drift af større græsarealer.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at høringssvar vedlagt som bilag 3 afgives til Økonomiudvalget.

Problemstilling

Økonomiforvaltningen har udarbejdet indstilling, jf. bilag 2 til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen om samling af driften af visse græsarealer, som i dag driftes af Teknik- og Miljøforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen.

Indstillingen er sendt i høring i Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til at afgive høringssvar, som vil blive vedlagt indstillingen ved forelæggelsen for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.  

Løsning

I Budget 2019 (BR 4. oktober 2018) (A, B, C, F, I, O, V) aftalte parterne følgende vedrørende arealpleje: ”Parterne er desuden enige om at udvikle løsninger for synergieffekter i kommunens arealpleje, med henblik på at realisere et potentiale på minimum 5 10 mio. kr. (…)”

Investeringsforslag om fælles arealpleje på tværs af forvaltningerne blev vedtaget i forbindelse med Overførselssagen 2018-2019. I businesscasen indgik bl.a. en principbeslutning om at samle driften af større plane græsarealer over 4.000 m2, herunder boldbaner. Beslutningen om, hvorvidt driften af arealerne skal samles i Teknik- og Miljøforvaltningen eller Kultur- og Fritidsforvaltningen blev udskudt, da borgmestrene for de to forvaltninger ikke deltog i de afsluttende forhandlinger om overførselssagen. Teknik- og Miljøudvalget (TMU 4. marts 2019) afgav høringssvar om investeringsforslaget og anbefalede heri at placere opgaven med drift af større græsarealer, herunder boldbaner i Teknik- og Miljøforvaltningen.

Der har efterfølgende været gennemført en proces, hvor forvaltningerne har bearbejdet modeller for placering af opgaven i enten Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen. Økonomiforvaltningen anbefaler imidlertid, jf. bilag 2, at der fraviges principbeslutningen om at alle græsarealer over 4.000 m2 samles. I indstilling til Økonomiudvalget indstiller Økonomiforvaltningen, 1) at Kultur- og Fritidsforvaltningen fremover skal varetage driften af alle byens boldbaner og tilhørende parker. 2) at Kultur- og Fritidsforvaltningen fremlægger et forvaltningsspecifikt investeringsforslag, der effektiviserer minimum 3,1 mio. kr. på området på basis af det nuværende udgiftsniveau i kommunen, hvoraf 0,5 mio. kr. omdisponeres til et varigt serviceløft på Børne- og Ungdomsforvaltningens nuværende arealer, så de fremadrettet kan anvendes til organiseret idræt. 3) at ansvar for opgaven, budget og medarbejdere overdrages fra Teknik- og Miljøforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen til Kultur- og Fritidsforvaltningen d. 1. september 2020.

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at Teknik- og Miljøudvalget afgiver et høringssvar til Økonomiudvalget, hvoraf det fremgår, at Teknik- og Miljøudvalget vurderer, at den indstillede løsning for fælles græsdrift ikke vil fremme synergieffekter og derfor ikke vil være medvirkende til en effektivisering af driften, samt at Teknik- og Miljøudvalget på baggrund af det nuværende grundlag anbefaler, at status quo i stedet bibeholdes, og at der dermed ikke foretages en ændring i måden hvorpå opgaven udføres på i forvaltningerne i dag.

Forslagene i indstillingen fra økonomiforvaltningen, jf. bilag 2

Økonomiforvaltningen anbefaler at placere driften af alle byens boldbaner og tilhørende parker i Kultur- og Fritidsforvaltningen. Økonomiforvaltningens anbefaling sker på følgende baggrund:

  • Foreningslivet vil kun skulle forholde sig til en aktør, når der bl.a. skal findes spilletid på byens boldbaner.
  • Kultur- of Fritidsforvaltningen driver boldbanerne mest omkostningseffektivt, når man sammenligner pris pr. kvadratmeter. Ved at sammenligne kvadratmeterprisen for pleje af naturgræs i Kultur- og Fritidsforvaltningen som er 7,6 kr./m2 med sportsplæner i Teknik- og Miljøforvaltningen, som er 12,2 kr./m2, de to typer er sammenlignelige plæner, samt sammenligning af omkostning pr. kvadratmeter for kunstgræs, hvor prisen i Kultur- og Fritidsforvaltningen er 13,3 kr./m2 og i Teknik- og Miljøforvaltningen 32,1 kr./m2, så vil Kultur- og Fritidsforvaltningen være mere omkostningseffektive pr. kvadratmeter. Differencen i kvadratmeterpriser øges yderligere ved at tage højde for det højere udgiftsniveau for renhold i Teknik- og Miljøforvaltningen.

Teknik- og Miljøforvaltningen har følgende bemærkninger hertil.  

  • Teknik- og Miljøforvaltningen er ikke enig i bekymringen om, at banebooking og dialog med sportsklubberne vil blive forringet såfremt ansvaret for græsplejen flyttes fra Kultur- og Fritidsforvaltningen til Teknik- og Miljøforvaltningen. Græspleje er som udgangspunkt en praktisk driftsopgave, der kan håndteres uden en daglig kontakt og dialog med foreningslivet. Den overordnede dialog der evt. måtte være, foreslår forvaltningen således at Kultur- og Fritidsforvaltningen fortsat skal være ansvarlig for.

  • Teknik- og Miljøforvaltningen anerkender ikke, at den i indstillingen (bilag 2) oplyste prisforskel mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen – er et udtryk for forskel i effektivitet på græsplejeopgaven. Det skyldes, at den grundlæggende opgave med pleje af boldbaner er forskellig de to forvaltninger imellem, da både banernes fysiske opbygning, placering, brug og slitage er væsentlig forskellig. Derfor er plejeopgaven og dermed også priserne naturligvis er forskellige, og gør en sammenligning af priser vanskelig. Hvis der tages højde for ovennævnte opgavemæssige forhold, er det Teknik- og Miljøudvalgets synspunkt, at græsplejeopgaven kan løses på et sammenligneligt prisniveau, der for både Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen vil udgøre cirka 7 kr./m2.

På den baggrund anbefaler Teknik- og Miljøforvaltningen, at der afgives et høringssvar som beskrevet i det følgende.

Høringssvar fra Teknik- og Miljøudvalget
Af udkast til høringssvar jf. bilag 3 fremgår det, at Teknik- og Miljøudvalget anbefaler, at der ikke foretages en ændring i måden græsplejeopgaverne udføres på i forvaltningerne i dag. Begrundelserne er uddybet i høringssvaret og opsummeres her:

  • Indstillingen (bilag 2) vil medføre, at kommunen i fremtiden vil have to store græsoperatører, og at der i alle byens parker med boldbaner fremadrettet vil være to forvaltninger, mod i dag én. Fx vil renhold af parkerne være delt mellem de to forvaltninger mens den øvrige arealdrift  stadig vil skulle varetages af Teknik- og Miljøforvaltningen. Modellen løser således ikke den grundlæggende udfordring og politiske intention om, at græsplejen i København bør løses af færre operatører for derigennem opnå de synergieffekter og effektiviseringer, som blev ønsket i budgetaftalen for 2019.

  • Ved at indføre to operatører i parker med boldbaner vil nye uhensigtsmæssige snitflader opstå og den synergi, der i dag er mellem græspleje og øvrig pleje, samt den daglige koordinering i fht. de mange arrangementer, som Teknik- og Miljøforvaltningen giver tilladelse til, vil mindskes.

    Teknik- og Miljøforvaltningen drifter i forvejen størstedelen af kommunens samlede græsareal på 6,7 mio. m2, hvilket betyder, at Teknik- og Miljøforvaltningens stordriftsfordele vil blive styrket ved at tilføre driften af græsboldbanerne fra de øvrige forvaltninger. Hvis forvaltningen derimod skal afgive driften af ca. 1,13 mio. m2 græsarealer, jf. indstillingen fra Økonomiforvaltningen, vil det betyde en opsplitning af forvaltningens græsdrift, og en reduceret mulighed for at opnå stordriftsfordele.

  • Priserne, der fremgår af tabel 1 i indstillingen til Økonomiudvalget (bilag 2), kan ikke sammenlignes direkte, fordi der er et større slid, og større renholdelsesbehov i de åbne parker, som driftes af Teknik- og Miljøforvaltningen, og fordi udgifterne ikke er opgjort ensartet i de to forvaltninger jf. uddybninger i bilag 3.

  • Den forholdsvis lille besparelse på 3,1 mio. kr., der forventes opnået med de foreslåede effektiviseringer, står ikke mål med de tab og gener, som overdragelsen mellem de to forvaltninger må forventes at medføre som fx videnstab og oplevelse af et forringet serviceniveau i overgangsperioden.

I høringssvaret indgår ligeledes, at konsekvensen af en fastholdelse af status quo vil være, at de 3,1 mio. kr. i forventet besparelse, hvoraf 0,5 mio. kr. skal bruges til at løfte kvaliteten af Børne- og Ungdomsforvaltningens boldbaner, vil skulle findes andetsteds. Her vil det være Teknik- og Miljøudvalgets anbefaling, at udgiften hertil deles mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Hvis Borgerrepræsentationen beslutter at placere den samlede opgave med drift af kommunens græsarealer i Kultur- og Fritidsforvaltningen, vil det betyde følgende budgetflyt pr. 1. september 2020, før effektiviseringer:

Tabel 1: Oversigt over budgetflyt i forvaltningerne, jf. bilag 3

Budgetflyt

1.000 kr. p/l 2020

Årsværk

Børne-og Ungdomsforvaltningen

-112 kr.

-0,3

Kultur- og Fritidsforvaltningen

9.21 kr.

17,3

Teknik- og Miljøforvaltningen

-9.59 kr.

- 17

Medarbejderne overdrages med uændrede vilkår. Af den forventede effektiviseringsgevinst på minimum 3,1 mio. kr. pr. år skal 0,5 mio. kr. allokeres til løft af driften af Børne- og Ungdomsforvaltningens arealer.

Videre proces

Høringssvaret forelægges sammen med indstillingen fra Økonomiforvaltningen, jf. bilag 2, for Økonomiudvalget og for Borgerrepræsentationen den 22. august 2019.

Hvis indstillingen fra Økonomiforvaltningen om at placere opgaven i Kultur- og Fritidsforvaltningen vedtages, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen forelægge en forvaltningsspecifik businesscase til budget 2020 vedrørende effektiviseringen på minimum 3,1 mio. kr. på området.

Overdragelsen af arealer fra Teknik og Miljøforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen til Kultur- og Fritidsforvaltningen vil ske pr. 1. september 2020.

Michel Schilling

                                                                 /Jon Pape

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 17. juni 2019

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag om, at der til 1. at-punkt tilføjes:
”Dog således, at det tilføjes til høringssvaret, at der ikke kan effektiviseres for 3,1 mio. kr., hvis status quo vælges.”

Ændringsforslaget blev vedtaget med otte stemmer mod to. Ingen undlod at stemme.

For stemte: B, C, F, I, O, Ø og Å.
Imod stemte: A.

Den således ændrede indstilling blev godkendt med ni stemmer mod en. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, C, F, I, O og Ø.
Imod stemte: Å.

Til top