Mødedato: 16.06.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Høring om København Kommunes indkøbspolitik 2014-2018

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal godkende Teknik- og Miljøforvaltningens forslag til høringssvar om Københavns Kommunes Indkøbspolitik 2014-2018.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget,
  1. at Teknik- og Miljøudvalget godkender høringssvar til Økonomiudvalget om Københavns Kommunes Indkøbspolitik 2014-2018.

Problemstilling

Løsning

Øget understøttelse af kommunens indsatsområder og politikker

Teknik- og Miljøforvaltningen finder det afgørende, at Københavns Kommunes kommende indkøbspolitik er bygget op om en række formål og hensigter, som understøtter kommunens overordnede politiske prioriteter, så Københavns Kommunes indkøbsvolumen på 11,4 mia. kr. bidrager aktivt til at realisere kommunens indsatsområder og politikker, herunder særligt kommunens miljø- og klimamål, som blandt andet er fastsat i Miljømetropolen, Københavns Klimaplan og Handlingsplan for Grøn mobilitet.

Forslaget til Københavns Kommunes Indkøbspolitik 2014-2018 er bygget op om fem overordnede hensyn, som savner en klar forbindelse til ovenstående indsatsområder og politikker. Det bevirker, at den tilknyttede handleplan, som omsætter de overordnede hensyn til konkrete mål og initiativer, heller ikke ses at afspejle kommunens miljø- og klimamål. Et eksempel på hvad dette kunne være er, at der i udbud, som indbefatter transport af varer, stilles krav om at benytte miljøvenlige biler.

Teknik- og Miljøforvaltningen opfordrer derfor Økonomiforvaltningen til at revidere Københavns Kommunes Indkøbspolitik 2014-2018, så den i videre udstrækning end nu understøtter kommunens indsatsområder og politikker.

Afsættelse af ressourcer til rådgivning om og opfølgning på miljø- og klimamål

Teknik- og Miljøforvaltningen er særlig opmærksom på, at Københavns Kommune via sine indkøb skal understøtte kommunens miljø- og klimamål ved at stille ambitiøse krav og skabe konkurrence blandt virksomhederne, så innovative tiltag fremmes.

I henhold til Københavns Kommunes Indkøbspolitik 2011-2014 afklares det med Teknik- og Miljøforvaltningen om denne skal inddrages i fastlæggelsen af specifikke miljø- og klimakrav i forbindelse med udbud. På nuværende tidspunkt udmøntes det ved, at Teknik- og Miljøforvaltningen rådgiver Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen om udarbejdelse af miljø- og klimakrav i forbindelse med udbud, idet der ikke er ressourcer til rådgivning af de øvrige forvaltninger. En netop afsluttet undersøgelse fra rådgivningsvirksomheden COWI konkluderer dog, at forvaltningerne ikke føler sig tilstrækkeligt klædt på til at kunne opsætte miljø- og klimamål og derfor ønsker rådgivning fra Teknik- og Miljøforvaltningen.

Forslaget til Københavns Kommunes Indkøbspolitik 2014-2018 indeholder derfor en ny forpligtelse for Teknik- og Miljøforvaltningen, som fremadrettet skal afsætte ressourcer til rådgivning af samtlige syv forvaltninger om udarbejdelse af ambitiøse og konkrete miljø- og klimakrav samt til efterfølgende bistand til samtlige syv forvaltninger til opfølgning på leverandørernes efterlevelse af deres pligter inden for klima og miljø, når de indgår centrale obligatoriske aftaler og decentrale aftaler.

Teknik- og Miljøforvaltningen har estimeret, at varetagelse af den udvidede rådgivnings- og opfølgningsopgave i forhold til miljø- og klimamål vil kræve ansættelse af to årsværk i Teknik- og Miljøforvaltningen, hvilket årligt vil kræve 1,0 mio. kr. Teknik- og Miljøforvaltningen vil finde midlerne til de to årsværk indenfor egen ramme.

 

Eksterne indkøb

Teknik- og Miljøforvaltningen er bekymret over et foreslået initiativ om, at Økonomiforvaltningen vil gennemføre en række udbud på de eksterne indkøb, som i dag købes ind uden, at der er indgået aftale således, at en langt større del af kommunens eksterne indkøb konkurrenceudsættes.

Eksterne indkøb omfatter alle aftaler, som ikke omfattes af fælles forpligtende kommunale aftaler i regi af Statens og Kommunernes IndkøbsService eller centrale obligatoriske aftaler på vegne af hele Københavns Kommune. Initiativet kan derfor bevirke, at Teknik- og Miljøforvaltningen – også inden for sine kerneområder – bliver afskåret fra at indfri sine største effektiviseringspotentialer og derved også fra at omprioritere sine driftsbudgetter. Det kan også betyde, at udbud ikke sker i tilstrækkeligt tæt samarbejde med slutbrugerne, så indkøbsaftaler kan risikere at være uanvendelige, idet de ikke omfatter de ydelser, som der konkret er behov for.

Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår derfor, at indkøbspolitikken præciseres således, at Økonomiforvaltningen ikke uden de pågældende forvaltningers godkendelse kan gennemføre udbud på eksterne indkøb, og at det altid er op til de enkelte udvalg at beslutte, om de eventuelle indkøbseffektiviseringer, som tilvejebringes via de decentrale obligatoriske indkøbsaftaler og frivillige tilslutningsaftaler uanset hvilken forvaltning der udbyder aftalen, skal indgå i de forvaltningsspecifikke bidrag til effektiviseringsstrategien.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Sagen om Københavns Kommunes Indkøbspolitik 2014-2018 inklusiv de stående udvalgs høringssvar skal behandles i Økonomiudvalget i september 2014 og efterfølgende i Borgerrepræsentationen.

         Pernille Andersen

                                                                  /Signe Skovgaard

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top