Mødedato: 14.12.2020, kl. 15:00
Mødested: Telefonmøde via Teams

Valg af gadetoiletter

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om rammeaftale for indkøb af toiletter skal gennemføres som et udbud af specialdesignede københavnertoiletter eller af standardiserede gadetoiletter.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der gennemføres et udbud af rammeaftale for standardiserede gadetoiletter (løsning B), som beskrevet i løsningsafsnit.

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen orienterede den 30. november 2020 Teknik- og Miljøudvalget om, at forvaltningen har gennemført et EU-udbud vedrørende indkøb af specieldesignede københavnertoiletter, da den tidligere leverandør er gået konkurs. Forvaltningen havde ved udbuddets udløbsfrist ikke modtaget tilbud fra potentielle leverandører, og forvaltningen har i stedet afsøgt markedet i forhold til mulighederne for at indgå en aftale med en producent inden for rammerne af det gældende udbud. Dette har imidlertid ikke været muligt. Der skal derfor gennemføres et nyt udbud om indgåelse af en rammeaftale på gadetoiletter, hvis der skal kunne opsættes nye toiletter i byrummet inden udgangen af 2021.  

Løsning

Der er på nuværende tidspunkt bevilliget midler til sammenlagt seks toiletter i henholdsvis Budget 2020 (BR den 31. oktober 2019) (A, B, F, V, Ø, Å) og Overførselssagen 2019-20 (BR den 14. maj 2020) (A, B, F, V, Ø, Å). Derudover har By & Havn givet forvaltningen to toiletter til opsætning i Nordhavn (TMU den 19. juni 2017). Toiletterne kan ikke indkøbes og opsættes før der er indgået en ny rammeaftale.  

Forvaltningen vurderer, at der er to mulige løsninger i forhold til en ny rammeaftale på toiletter – et justeret genudbud af de til Københavns Kommune specialdesignede københavnertoiletter eller et udbud af en mere standardiseret toiletløsning. (se bilag 2) 

Løsning A: Specialdesignede københavnertoiletter
Forvaltningen vurderer, at til trods for et justeret genudbud af specialdesignede københavnertoiletter, vil det være svært at finde bydere til opgaven. Byderne løber en større risiko ved at byde på en opgave, der drejer sig om specieldesignede toiletter, som kun kan opsættes i København, fordi det er en større produktionsændring for virksomheden at skulle producere specialdesignede toiletter, fremfor hvis der var tale om et standardiserede produkt, som virksomheden producerer løbende. Producenterne vil i større grad være afhængig af kommunens investeringer i nye toiletter, end en virksomhed der producerer standardiserede løsninger, som kan sælges og opstilles alle steder i landet. Derfor er der ingen garanti for, at et justeret udbud vil medføre bydere på opgaven.

Virksomheder forvaltningen har været i dialog med oplyser, at produktionstiden for et københavnertoilet er på otte til ti uger for det første og efterfølgende ca. otte uger per toilet. I det gennemførte udbud var det indskrevet, at byderne som en del af udbuddet skulle udarbejde produktionstegninger til københavnertoilettet, da disse er gået tabt i forbindelse med den tidligere leverandørs konkurs. Forvaltningen vurderer, at et genudbud derfor vil kræve at forvaltningen udarbejder nye produktionstegninger, som kan indgå i udbudsmaterialet.

Forvaltningen forventer at kunne genudbyde opgaven med specialproducerede Københavnertoiletter med de nødvendige justeringer pr. 1. april 2021, og kontrakttildeling før sommerferien. Prototypen formodes, grundet produktionstid, tilpasninger og endelig godkendelse, derfor først at kunne være klar medio oktober med egentlig påbegyndt produktion primo november 2021 med forventet opsætning af toiletter primo 2022. Forvaltningen vurderer derfor, at det bliver svært at sikre opsætningen af de toiletterne, som der er bevilliget midler til 2021, hvis københavnertoiletterne skal genudbydes.

Løsning B: Standard toiletenheder
Forvaltningen har undersøgt mulighederne for at udbyde en rammeaftale om køb af standardiserede gadetoiletter. Der findes flere producenter, som kan levere standardiserede toiletløsninger tilpasset byrummet og der er allerede opsat flere standardiserede gadetoiletter i byen, såsom f.eks. DANFO (Se eksempel i bilag 2), som der findes 22 af fordelt rundt om i byen. Det er dog ikke givet, at det vil være den eksemplificerede model der vinder udbuddet, da det vil afhænge af de indkommende bud. Forvaltningen vurderer, at det er muligt at opsætte standardiserede toiletter med enkle tilpasninger til københavneridentiteten såsom farver, lameller til begrønning mv., som vil passe ind i bybilledet, og være i tråd med Københavns Kommunes arkitekturpolitik om at sikre et særligt københavnsk præg, der kombinerer funktionalitet og æstetik, og som formår både at skabe helheder og samtidig skærpe det særegne.

Leveringstiden for et standardtoilet er cirka otte uger, men ved bestilling af flere toiletter ad gangen, vil toiletterne efter de første otte uger kunne leveres løbende med en uges mellemrum, fordi der produceres flere toiletter ad gangen.

Forvaltningen forventer, at kunne gennemføre et udbud på en standardiserede løsning med udbud ca. 1. marts 2021, aftale forventes indgået inden sommerferien, hvorefter der kan produceres toiletter til opsætning i november 2021.

Forvaltningens anbefaling
Forvaltningen anbefaler, at der gennemføres et udbud på en standardiserede løsning som beskrevet i Løsning B. Dette skyldes dels, at udbudsprocessen er relativt kort for de standardiserede gadetoiletter, da der ikke først skal udvikles produktionstegninger, og dels forventer forvaltningen, at der er flere udbydere på markedet, som kan levere standardiserede gadetoiletter. Derudover forventer forvaltningen, at der kan bestilles og leveres flere toiletter på en gang og at produktionstiden er kortere end for københavnertoiletterne. Dette skyldes, at produktionskapaciteten hos de producenter, der leverer standard toiletløsninger er langt større. Ligeledes vil pris indgå som et kriterium for udbuddet, og her forventer forvaltningen at standardtoiletterne vil være billigere. Det betyder, at forvaltningen forventer, at der kan opstilles nye toiletter ultimo 2021 og sikre opsætningen af blandt andet de bevilligede toiletter fra Budget 2020 Overførselssagen 2020-2021. Uanset hvilken løsning der vælges, vil forvaltningen, stå for opsætning og montering af toiletterne som hidtil.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune, hvis forvaltningen skal gå videre med Løsning B. Ved valg af løsning A skal der dog afsættes 250.000 kr. til udvikling af nye produktionstegninger. Midlerne vil skulle findes inden for forvaltningens driftsramme, hvilket vil medføre en tilsvarende driftsmæssige besparelse i 2021. I Budget 2020 blev der afsat 2,6 mio. kr. på service i 2021, 3,3 mio. kr. i 2022 og 1,2 mio. kr. i 2023 og frem til opsætning og drift af fire offentlige toiletter. I Overførselssagen 2019-2020 blev der afsat 2,4 mio. kr. til etablering af to ubemandede toiletter i 2021, og 0,2 mio. kr. 2021 og 0,4 mio. kr. fra 2022 og frem til afledt drift. Ved valg af løsning A forventer forvaltningen at der kan være risiko for, at det ikke vil være muligt at opsætte de fire toiletter, der er budgetteret med i 2021. Hvis toiletterne ikke kan opsættes i 2021, vil forvaltningen søge de uforbrugte midler i 2021 overført til 2022 via overførselssagen 2021-2022.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen gennemføre et udbud på en rammeaftale af standardiserede toiletter, så der kan opsættes nye toiletter fra ultimo 2021.

Søren Wille

                                                                  /Nikolaj Hvingtoft Hansen

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 14. december 2020 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning. 

 

Til top