Mødedato: 14.09.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 2. sal, Festsalen

Statusrapport vedr. Udviklingsplan for Tingbjerg/Utterslevhuse, Brønshøj-Husum

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget skal tage stilling til statusrapport vedrørende Udviklingsplan for Tingbjerg/Utterslevhuse, som Københavns Kommune i samarbejde med de almene boligorganisationer fsb og SAB skal indsende til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen senest den 1. oktober 2020, jf. lovgivning om parallelsamfund.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget godkender,

  1. at forvaltningerne sender statusrapport vedrørende Udviklingsplan for Tingbjerg/Utterslevhuse til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, jf. bilag 2.
  2. at de årlige statusrapporter fremover håndteres administrativt, såfremt der ikke er væsentlige ændringer i udviklingsplanens milepæle og/eller redskaber. Statusrapporten forelægges i så fald Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget til orientering.

Problemstilling

De almene boligorganisationer skal via kommunalbestyrelsen hvert år frem til 2030 underrette Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen om status for realisering af milepælene i udviklingsplanerne for de såkaldt ”hårde ghetto’er”. Den første statusrapport for Tingbjerg/Utterslevhuse skal indsendes til styrelsen senest den 1. oktober 2020 (bilag 2).

Tingbjerg/Utterslevhuse er udpeget som et hårdt ghettoområde efter lovgivningen om parallelsamfund fra 2018. Dermed er der krav om at udarbejde en udviklingsplan for området, som bl.a. skal sikre, at andelen af almene familieboliger højst udgør 40 % i 2030 (i dag er andelen 96 %). Københavns Kommune har i samarbejde med de almene boligorganisationer SAB og fsb indsendt Udviklingsplan for Tingbjerg/Utterslevhuse til Transport-, Bygnings- og Boligministeriet (BR 20. juni 2019). SAB, fsb og Københavns Kommune har i en årrække arbejdet med udviklingen af Tingbjerg, jf. Tingbjerg-Husum Byudviklingsstrategi (BR 27. august 2015).

Løsning

Statusrapporten er udarbejdet af Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen i samarbejde med fsb og SAB. Rapporten er behandlet i fsbs organisationsbestyrelse den 26. august 2020 og behandles i SABs organisationsbestyrelse den 25. september 2020.

Hovedgrebet i Udviklingsplan for Tingbjerg/Utterslevhuse er fortætning med private boliger fordelt med ca. 1.500 private boliger i Tingbjerg og ca. 660 private boliger i Bystævneparken. Herudover suppleres med nybyggeri af og ommærkninger til ungdoms- og ældreboliger samt etablering af nye butikker og daginstitutioner.

Arbejdet med at realisere udviklingsplanen forløber samlet set planmæssigt. Det forventes fortsat, at ambitionerne i udviklingsplanen kan gennemføres ved hjælp af de tiltag, der fremgår af planen.

Status vedr. realisering af udviklingsplanen

Nybyggeri af private boliger og erhverv i Tingbjerg
På Bygården, det tidligere Lille Torv, er der i 2019 blevet opført 35 nye private boliger og butikslokaler svarende til 37 boliger (75 m2 erhverv regnes som 1 bolig, jf. lovgivningen om parallelsamfund). På Store Torv (lokalplan godkendt den 13. december 2018) er projekteringen af nye byggerier med butikker, private boliger og et nyt plejehjem igangsat, og byggeriet forventes at starte i 2021. I det øvrige Tingbjerg arbejder parterne for at tilvejebringe lokalplaner, der skal muliggøre opførelse af private rækkehuse og ejerlejligheder, lejelejligheder, ungdomsboliger og evt. tagboliger. Startredegørelsen for lokalplan for Tingbjerg blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget den 26. august 2019, og lokalplanforslaget for fase 1 forventes politisk behandlet i 1. kvartal 2021. De konkrete byggemuligheder fastlægges i forbindelse med lokalplanlægningen.

Muligheder for tagboliger, bebyggelse ved kollegiet og på fredede arealer undersøges og bearbejdes i den videre behandling. Opdaterede boligtal vil blive indført i de kommende statusrapporter i takt med, at lokalplanerne vedtages.

Ommærkninger i Utterslevhuse
Københavns Kommune og SAB har i foråret 2020 fået ministeriets tilladelse til at gennemføre et forsøgsprojekt med etablering af et alment ungdomsboligfællesskab i Utterslevhuse, som indebærer ommærkning af 16 familieboliger til 33 ungdomsboliger (TMU 2. juni 2020). Forsøgsprojektet er en del af parternes undersøgelse af, hvordan der kan etableres attraktive ungdomsboligkoncepter i Tingbjerg/Utterslevhuse. Ommærkningen vil bidrage til at nå målet om højst 40 % almene familieboliger i 2030.

Nybyggeri af private boliger og erhverv i Bystævneparken
Bystævneparken er godkendt af staten som en del af udviklingsplanens område, forudsat at der etableres en vejforbindelse til biler mellem Tingbjerg og Bystævneparken. Vejforbindelsen indgår også i Tingbjerg-Husum Byudviklingsstrategi fra 2015. Københavns Kommune samarbejder med de relevante statslige myndigheder om at tilvejebringe den anlægslov, der er en forudsætning for at etablere vejforbindelsen. Et nyt forslag til helhedsplan for Bystævneparken er under udarbejdelse og forventes forelagt for Borgerrepræsentationen primo 2021. Den endelige vedtagelse forventes medio 2021. Brønshøj-Husum Lokaludvalg vil blive inddraget i forbindelse med den efterfølgende lokalplanproces.

Langhusvej
Med denne statusrapport er der ikke foretaget ændringer eller endelige beslutninger vedrørende boligerne på Langhusvej, som først indgår i fase 2 af lokalplanen (fra 2021-2023). Boligorganisationen fsb arbejder fortsat på, at rækkehusene på Langhusvej erstattes med 42 nye almene boliger målrettet den nuværende beboergruppe samt et større antal private boliger. Boligorganisationen fsb har siden udviklingsplanens vedtagelse løbende været i dialog med beboerne igennem en opsøgende indsats via informations- og dialogmøder samt workshops om de fremtidige boliger. Dette er sket for at afklare spørgsmål og kortlægge beboernes behov i forbindelse med genhusning samt deres ønsker til fremtidige boliger. Der gennemføres individuelle samtaler med de enkelte husstande forud for genhusning. De nuværende beboere gives fortrinsret af fsb til de nye almene handicapvenlige boliger på Langhusvej.

Genhusning
Ommærkning af boliger forventes gennemført i forbindelse med en naturlig fraflytning, og der forventes derfor ikke behov for genhusning i denne sammenhæng. Dette er fortsat forventningen. Det bemærkes, at der udover genhusningen af beboerne på Langhusvej kan være behov for genhusning i forbindelse med kommende fysiske helhedsplaner. Dette afhænger af renoveringernes konkrete karakter og beboerdemokratiets beslutninger. Dette er på nuværende tidspunkt ikke afklaret.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget har godkendt indstillingen, indsender forvaltningerne, fsb og SAB statusrapporten til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen senest den 1. oktober 2020. Sagen sendes til Borgerrepræsentationen til orientering.

Forvaltningerne, SAB og fsb udarbejder årlige statusrapporter til styrelsen, jf. krav i bekendtgørelse om fysisk forandring af hårde ghettoområder. Hvis der er væsentlige ændringer i udviklingsplanens milepæle og/eller anvendte redskaber i forhold til at nå målsætningen om højst 40 % almene familieboliger senest i 2030, forelægges statusrapporterne for Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget til orientering. Hvis der ikke er væsentlige ændringer, håndteres statusrapporterne fremover administrativt.

 

                           Søren Hartmann Hede                       Søren Wille

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 14. september 2020

Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget uden afstemning.

 

Et samlet udvalg stillede ændringsforslag til erstatning af 2. at-punkt:

”at de årlige statusrapporter fremover forelægges udvalget til politisk behandling/orientering.”

Ændringsforslaget blev vedtaget af et enigt udvalg.

 

Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.

Til top