Mødedato: 14.05.2008, kl. 15:00

Cykelgrønbølge - Cykelpakke II

Se alle bilag

Cykelgrønbølge - Cykelpakke II

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 14. maj 2008

 

 

Sager til beslutning

 

3.      Cykelgrønbølge - Cykelpakke II

TMU 288/2008  J.nr. 2008-35133

 

 

 

Udvalget skal frigive midler til gennemførelse af cykelgrønbølge på strækningen Trianglen - Kgs. Nytorv, permanentgørelse af cykelgrønbølgen på Amagerbrogade samt til undersøgelse af de trafikale forhold på Torvegade.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget (TMU) godkender,

1.                  at der etableres cykelgrønbølge på strækningen Trianglen - Kgs. Nytorv

2.                  at cykelgrønbølgen på Amagerbrogade gøres permanent

3.                  at forholdene på Torvegade undersøges med henblik på en vurdering af de sikkerhedsmæssige konsekvenser ved etablering af en cykelgrønbølge på dette sted

4.                  at der i 2008 frigives 500.000 kr. fra Teknik- og Miljøudvalgets bevilling (ordinær anlæg), Center for Trafik, funktion 2.28.23.3 til gennemførelse af projektet, som finansieres af Cykelpakke II (BR 253/07), hvor der er afsat 500.000 kr. til Cykelgrønbølge.

 

 

Problemstilling

I myldretiderne er der ofte trængsel på mange af de københavnske cykelstier. Det store antal cyklister medfører, at der hurtigt opstår store kødannelser ved signalanlæggene, når der holdes for rødt lys.

 

Grøn bølge for cyklister er et relativt enkelt og billigt tiltag med stor effekt. Erfaringerne fra cykelgrønbølgen på Nørrebrogade viser dog, at der er risiko for at busserne forsinkes, når den grønne bølge tilpasses cyklisternes hastighed. Der er derfor vigtigt, at busserne tilgodeses i den grønne bølge, således at forsinkelserne bliver minimale eller ikke opstår.

 

Løsning

På strækningen Trianglen - Kgs. Nytorv tilstræbes en cykelgrønbølge, der også tager højde for bussernes fremkommelighed. Der vil derfor muligvis være delstrækninger, hvor cyklisterne ikke vil opleve grøn bølge, da der nødvendigvis også skal tages hensyn til busserne.

Cykelgrønbølgen vil virke i morgenmyldretiden i retning mod byen fra Trianglen til Gothersgade og i eftermiddagsmyldretiden fra Øster Voldgade til Trianglen.

Bredgade er ikke taget med i den grønne bølge om eftermiddagen. Den korte afstand mellem signalanlæggene i Bredgade gør, at en ændring af dagens situation vil påvirke trafikafviklingen i så høj grad, at det vil forsinke busserne væsentligt. Der vil være stor risiko for, at en kø i Bredgade vil strække sig tilbage over Kgs. Nytorv og derfor også forsinke de busser, der skal videre ad Gothersgade.

I sagen om Cykelpakke II er der lagt op til, at der udover strækningen Trianglen - Kgs. Nytorv også etableres cykelgrønbølge på Torvegade. Forvaltningen ønsker at undersøge forholdene på Torvegade yderligere, da det umiddelbart vurderes, at en cykelgrønbølge på dette sted kan medføre alvorlige afviklingsproblemer for biler og dermed også busserne.

I Miljøfestivalen 2007 blev der etableret en cykelgrønbølge på Amagerbrogade mellem Amager Boulevard og Englandsvej. Denne grønne bølge har været i drift siden Miljøfestivalen september 2007, og det anbefales at gøre den permanent. Dette kræver, at der opsættes permanente skilte og afmærkning på strækningen. Busserne på Amagerbrogade vil blive tilgodeset i form af busprioritering (fra midlerne i Busfremkommelighed 2008) i krydsene Amagerbrogade/Brysselsgade, Amagerbrogade/Frankrigsgade, Amagerbrogade/Englandsvej og Amagerbrogade/Oxford Allé.

For at kunne opretholde den grønne bølge, både på strækningen Trianglen - Kgs. Nytorv og på Amagerbrogade, oprettes der stabile og driftssikre kabelforbindelser mellem signalanlæggene således, at de, i dag, ofte forekommende udfald i forbindelsen mellem signalanlæggene elimineres.

 

Økonomi

Forvaltningen vurderer, at etablering af den grønne bølge på strækningen Trianglen - Kgs. Nytorv vil koste ca. 300.000 kr., og omkostningerne til at gøre den grønne bølge på Amagerbrogade permanent vil koste ca. 200.000 kr. Dette inkluderer begge steder:

 

-         Projektering og udvikling

-         Skiltning og afstribning

-         Etablering af stabile kommunikationsforbindelser mellem signalanlæggene.

-         Information samt arrangement ved åbning af de grønne bølger.

 

Videre proces

Når midlerne er frigivet, igangsætter forvaltningen projekterne. Cykelgrønbølgen på strækningen Trianglen - Kgs. Nytorv og cykelgrønbølgen på Amagerbrogade vil blive åbnet i september 2008.

 

Notat vedr. undersøgelsen på Torvegade fremlægges for TMU september 2008.

 

Bilag

1.      Kort over grønbølgestrækninger

 

 

 

 

Hjalte Aaberg                   Niels Tørsløv



 

Til top