Mødedato: 13.08.2018, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Byggesag på Teglholmsgade 12-14 om opførelse af pavillon, Vesterbro - Kgs. Enghave

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal gives byggetilladelse til at opføre pavillon på et offentligt tilgængeligt træbrygge-anlæg på adressen Teglholmsgade 12-14 på Teglholmen.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen giver byggetilladelse til opførelse af pavillon på Teglholmsgade 12
  2. at der hermed er gjort op med medlemsforslag fra Radikale Venstre godkendt af Teknik- og Miljøudvalget den 7. maj 2018 (bilag 4).

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget skal på baggrund af vedtaget medlemsforslag fremsat af Radikale Venstre den 7. maj 2018 tage stilling til ansøgning om byggetilladelse til at opføre en pavillon på et offentligt tilgængeligt træbrygge-anlæg på adressen Teglholmsgade 12-14 på Teglholmen. Ansøger ønsker at anvende pavillonens faciliteter til primært beboerhus og kajakopbevaring, hvilket er en anvendelse, der er i overensstemmelse med tillæg 4 til lokalplan nr. 310 ”Teglværkshavnen”, der blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 16. december 2010.

Løsning

Området er omfattet af tillæg 4 til lokalplan nr. 310 ”Teglværkshavnen”, som muliggør en blandet anvendelse med boliger og serviceerhverv. I tilknytning til et boligbyggeri er der mulighed for at etablere en træbrygge med en pavillon.

Ansøgningen om byggetilladelse
Af bygherres ansøgning om byggetilladelse fremgår, at pavillonen udgør i alt 300 m2 indeholdende et fællesrum/festsal med plads til 149 personer, et køkken, to toiletter og en tilstødende terrasse samt overdækket kajakopbevaring på ca. 100 m² med plads til 30 - 40 kajakker. Ca. 170 m2 af de 300 m2 anvendes til opfyldelse af lokalplanens krav om, at der skal afsættes svarende til 1 % af etagearealet i boligbebyggelsen til beboerlokaler. Der henvises i øvrigt til bilag 2.

Som følge af Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 7. maj 2018 har der efterfølgende været dialog med bygherre om de fremtidige muligheder for pavillonen og dens rolle i lokalområdet. Bygherre har i den dialog oplyst, at hensigten med lokalerne er, at de anvendes af ejendommens beboere. Hvis ejendommens kommende beboere ønsker det, er lokalerne indrettet til at kunne rumme forskellige former for aktiviteter afhængig af behov og økonomisk rentabilitet. Der henvises i øvrigt til bilag 3.

Lokalplanens bestemmelser
Tillæg 4 til lokalplan nr. 310 ”Teglværkshavnen” indeholder bestemmelse om, at pavillonen skal anvendes til kulturelle formål mv. Anvendelsesbestemmelsen ”Kulturelle formål mv.” rummer mange former for anvendelse, herunder kulturelle aktiviteter, foreningsaktiviteter, beboerlokale og lignende. Ordlyden ”med videre” er i lokalplanens anvendelsesbestemmelse valgt for at give en vis elasticitet i, hvad pavillonen kan anvendes til.

Kommunen kan ikke stille krav om, at offentligheden har adgang til lokalerne, fordi de hverken er udlagt til offentlige formål eller publikumsorienteret serviceerhverv. Det er således op til ejeren af ejendommen at vurdere hensigtsmæssigheden i valget mellem de forskellige anvendelsesmuligheder. Dette valg kan kommunen ikke styre.

Forvaltningen vurderer således, at den ansøgte anvendelse er i overensstemmelse med lokalplanen. Bygherre har derfor et retskrav på at få byggetilladelse, som ansøgt.

Forvaltningen bemærker, at anvendelsesbestemmelser så som ”kulturelle formål mv.” ikke længere benyttes ved udarbejdelse af nye lokalplaner.

Konsekvens ved ikke at godkende indstilling og dermed ikke give byggetilladelse
Det politiske råderum i denne type sager er enten at give en byggetilladelse eller nedlægge et forbud efter planlovens § 14. Det er et forbud mod, at der kan bygges efter gældende lokalplan, og at kommunen i stedet vil udarbejde et lokalplanforslag med andre anvendelsesbestemmelser.

Et § 14-forbud forudsætter, at der er en planmæssig begrundelse herfor. Forvaltningen har derfor foretaget en nærmere planfaglig vurdering af, med hvilken planmæssig begrundelse der i den konkrete sag kan nedlægges et § 14-forbud.

Forvaltningens konkrete planfaglige vurdering af et § 14-forbud
En ændring af anvendelsen for pavillonen vil kræve en tilstrækkelig planmæssig begrundelse. Det kan være et ønske om at udvide andelen af publikumsorienterede serviceerhverv for et større område ved at tilvejebringe en ny lokalplan, der muliggør dette, herunder for pavillonen. Det bemærkes, at publikumsorienterede serviceerhverv rummer butikker, caféer og restauranter, men det er ikke muligt at fastlægge, at der fx skal ligge en café et bestemt sted. Planloven giver ikke mulighed for at regulere så tæt. En anvendelsesændring med en begrundelse som nævnt ovenfor, vurderer forvaltningen, er den eneste planmæssige begrundelse for et § 14-forbud.

Det er forvaltningens vurdering, at en lokalplan, der alene har til formål at ændre anvendelsen af pavillonen til publikumsorienterede serviceerhverv, vil have en risiko for at blive underkendt i Planklagenævnet. Den vurdering skal ses i forhold til, at pavillonen er lille og dermed bliver den planlægningsmæssige begrundelse om at forøge arealet til publikumsorienteret serviceerhverv mindre oplagt.

Efter forvaltningens oplysninger er der ledige lejemål til publikumsorienterede serviceerhverv i området.

Konsekvens hvis der ikke gives byggetilladelse og ikke nedlægges et § 14-forbud
Det er forvaltningens vurdering, at kommunen vil handle erstatningspådragende (og potentielt kunne ifalde et erstatningsansvar), hvis der gives et afslag på ansøgningen om byggetilladelse uden at nedlægge et § 14-forbud, fordi grundejer har et retskrav på en byggetilladelse, når anvendelsen er i overensstemmelse med lokalplanen. Endvidere vurderer forvaltningen, at det vil kunne være erstatningspådragende, såfremt der nedlægges et § 14-forbud uden en planlægningsmæssig begrundelse. I givet fald vil det være de almindelige erstatningsretlige regler, der finder anvendelse. Hvem der kan drages til ansvar og hvilket berettiget tab, der i givet fald kan dokumenteres af bygherre, vil bero på en konkret vurdering.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen vil Teknik- og Miljøudvalget udstede byggetilladelsen.

Pernille Andersen

                               / Karsten Biering Nielsen

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 13. august 2018

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag til erstatning af indstillingens 1. at-punkt:
”At Teknik- og Miljøudvalget pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde en indstilling til beslutning i udvalget med henblik på at nedlægge et § 14-forbud, der sikrer publikumsorienterede eller offentlige formål.”

Ændringsforslaget blev vedtaget med ni stemmer mod to. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, O, Ø og Å.
Imod stemte: C og I.

Den oprindelige 1. at-punkt var dermed bortfaldet og erstattet af det vedtagne ændringsforslag.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Socialdemokratiet, Alternativet, Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne konstaterer, at forvaltningen har redegjort for, at de vurderer, at der er en planmæssig begrundelse for at nedlægge et paragraf 14-forbud.”

Til top