Mødedato: 11.01.2021, kl. 15:00
Mødested: Se mail

Opførelse af tryghedsskabende kunst i byrum ved Sjælør Station og Vigerslev Allé Station, Vesterbro/Kgs. Enghave og Valby

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til opførelse af kunstværker ved to stationer, herunder at Københavns Kommune påtager sig ejerskab og driftsansvar for værkerne.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der opføres et kunstværk i byrummet ved Sjælør Station, som ejes og driftes af Københavns Kommune, jf. økonomiafsnittet.
  2. at der opføres et kunstværk i byrummet ved Vigerslev Allé Station, som ejes og driftes af Københavns Kommune, jf. økonomiafsnittet.

Problemstilling

Områderne omkring Sjælør Station og Vigerslev Allé Station opleves i dag som utrygge. Derfor er der afsat 1,1 mio. kr. fra Kvarterplan for Områdefornyelse Sydhavnen (BR den 26. marts 2015) til tryghedsskabende kunst i byrummet ved Sjælør Station og 0,35 mio. kr. fra Kvarterplan for Områdefornyelse Kulbanekvarteret (BR den 22. september 2016) til tryghedsskabende kunst i byrummet ved Vigerslev Allé Station. Kultur- og Fritidsudvalget har den 13. august 2020 bevilliget yderligere 0,25 mio. kr. til den eksterne Kunstforening Kulbanekvarteret fra Københavns Kommunes Legat til Stadens Forskønnelse og Almene Bedste målrettet kunstværket ved Vigerslev Allé Station.

Etablering af de to kunstværker forudsætter, at Københavns Kommune påtager sig ejerskabet af kunstværkerne og at der afsættes driftsmidler hertil.

Løsning

Formålet med områdefornyelserne er at løfte de to udsatte byområder Sydhavnen i Kgs. Enghave og Kulbanekvarteret i Valby gennem en kombination af fysiske, sociale og kulturelle projekter, som er beskrevet i områdefornyelsernes kvarterplaner. Sjælør Station og Vigerslev Allé Station er i kvarterplanerne fremhævet som steder med tryghedsudfordringer og den lokale borgerinddragelse peger på, at der er et stort lokalt ønske om at løfte det visuelle udtryk og trygheden omkring stationerne.

Kunstværkerne etableres under viadukterne, hvor S-toget krydser Sjælør Boulevard og Vigerslev Allé, jf. bilag 2, 3 og 4. Passage under de to viadukter er mørk og opleves utryg. Ved at opsætte kakler, fliser eller anden beklædning på viadukternes betonkonstruktioner samt ved at tilføre mere belysning (kun Sjælør Station) ændres det visuelle udtryk ved passage under viadukterne, hvilket især forventes at bidrage til en større tryghedsoplevelse for fodgængere og cyklister. Etableringen af de to kunstværker skal ske inden medio 2021, da de er blandt de sidste projekter, der gennemføres i de to områdefornyelser.

Banedanmark ejer brokonstruktionerne ved begge stationer, og har givet tilsagn om at stille arealerne vederlagsfrit til rådighed for opførelse af kunst i de to byrum. For at den endelige brugsaftale med Banedanmark kan indgås forudsættes det, at Københavns Kommune påtager sig ejerskabet af de to kunstværker og dermed også ansvaret for driften heraf. Områdefornyelserne har hjemmel i byfornyelsesloven til at bekoste kunst på tredjemands ejendom, såfremt det er offentligt tilgængeligt og kommunen påtager sig ejerskabet og driften af værkerne. Banedanmark vil fortsat have ejerskab og driftsansvar for selve brokonstruktionen.

Kunstværket ved Sjælør Station
For at højne trygheden under broen på Sjælør Station vil der blive etableret kunstnerisk belysning i de mørke passager og broens vægge bliver beklædt med farvede kakler, der mod vest illustrerer solnedgang og mod øst en solopgang (se bilag 4). Ved at tilføre belysning og beklæde viaduktens mørke betonkonstruktioner med farvede kakler løftes det visuelle udtryk og den oplevede tryghed for pendlere, fodgængere og cyklister på Sjælør Boulevard. Kunstværket udføres af kunstner Søren Hüttel og værket er udvalgt af en arbejdsgruppe under Områdefornyelse Sydhavnen, hvor Rådet for Visuel Kunst, Banedanmark, DSB og lokale beboere har været repræsenteret.

Kunstværket ved Vigerslev Allé Station
Under viadukten på Vigerslev Allé Station etableres et kunstværk bestående af kakler/fliser på viaduktens betonkonstruktion oplyst af den eksisterende gadebelysning med henblik på at understøtte en bedre sammenhæng i byen, løfte det visuelle udtryk samt skabe en mere tryg passage for pendlere, fodgængere og cyklister på Vigerslev Allé. Processen med at vælge kunstner og kunstværk er igangsat og forventes afsluttet primo 2021. I udvælgelsen deltager repræsentanter fra Statens Kunstfond, Kunstforeningen Kulbanekvarteret og Områdefornyelse Kulbanekvarteret. Rådet for visuel kunst vil ligeledes blive inviteret med i udvælgelsen af kunstværk.

Økonomi

Der er afsat 1,1 mio. kr. i anlægsmidler og anlægsmåltal fra Kvarterplan for Områdefornyelse Sydhavnen til tryghedsskabende kunst ved Sjælør Station (BR den 26. marts 2015). Der er i Kvarterplan for Områdefornyelse Kulbanekvarteret afsat 0,35 mio. kr. i anlægsmidler og anlægsmåltal til tryghedsskabende kunst ved Vigerslev Allé Station (BR den 22. september 2016). Den eksterne part Kunstforeningen Kulbanekvarteret har modtaget 0,25 mio. kr. fra Københavns Kommunes Legat til Stadens Forskønnelse og Almene Bedste, som foreningen bruger til at betale en del af kunstværket ved Vigerslev Allé Station.

Københavns Kommune vil efter etablering være ejer af begge kunstværker på Sjælør Station og Vigerslev Allé Station.

Det er en forudsætning for etableringen af de to kunstværker, at Københavns Kommune ejer og drifter dem. Kunstværkerne er estimeret til at kunne holde i 30 år. Teknik- og Miljøforvaltningen vil hvert tiende år foretage gennemgang af værkerne og på den baggrund vurdere stand og behov for evt. udskiftning af fx belysningsarmaturer, kakler o.l. Teknik- og Miljøudvalget vil i 2050 skulle tage stilling til, om værkerne skal bevares eller nedtages.

De afledte driftsudgifter for de to kunstværker forventes at udgøre 0,12 mio. kr. pr. år i år 2022 og frem, som søges dækket i de kommende budgetforhandlinger. Hvis der ikke afsættes driftsmidler i forhandlingerne om Budget 2022, vender forvaltningen retur i forbindelse med udmøntningen af Budget 2022.

For Sjælør Station forventes de afledte driftsudgifter at udgøre 0,10 mio. kr. til graffitibekæmpelse, belysning og vedligeholdelse. Ved Vigerslev Allé Station forventes de afledte driftsudgifter at udgøre 0,02 mio. kr. om året til graffitibekæmpelse og vedligeholdelse.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen igangsætte opførelse af det tryghedsskabende kunstværk på Sjælør Station, der forventes ibrugtaget medio 2021. Forvaltningen vil ligeledes igangsætte udvælgelse af kunstner for kunstværket ved Vigerslev Allé Station primo 2021 og byrummet forventes ibrugtaget medio 2021.

Søren Wille

                     /Lone Byskov

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 11. januar 2021 

Indstillingen blev godkendt med 10 stemmer mod 0.  1 undlod at stemme. 

 

For stemte:  A, B, C, F, O, Ø og Å. 

Undlod at stemme: V. 

 

Til top