Mødedato: 10.10.2022, kl. 15:00
Mødested: Demokratigaragen, Rentemestervej 57, 2400 København NV

Parkbrugerråd for Havneparken, Islands brygge

Se alle bilag

Teknik- og Miljøforvaltningen skal tage stilling til etableringen af et permanent parkbrugerråd for Havneparken på Islands Brygge.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der ikke etableres et permanent parkbrugerråd i Havneparken, som beskrevet i løsningen, men at rammerne for det fremtidige arbejde vurderes efter evaluering af dialogforummet for Havneparken i efteråret 2022.

  2. at der hermed er gjort op med medlemsforslaget om oprettelse af et permanent parkbrugerråd for Havneparken på Islands Brygge i lighed med det eksisterende parkbrugerråd for Amager Strandpark stillet af Socialistisk Folkeparti den 5. maj 2022 i Borgerrepræsentationen, jf. bilag 2.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen udvalgshenviste den 5. maj 2022 et medlemsforslag om mulighed for oprettelse af et permanent parkbrugerråd for Havneparken på Islands Brygge i lighed med det eksisterende parkbrugerråd for Amager Strandpark stillet af Socialistisk Folkeparti. Forslaget pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at inddrage de private grundejerforeninger, som har ansvaret for den private del af Havneparken, samt Amager Vest Lokaludvalg, Islands Brygge Lokalråd og relevante foreninger, beboergrupper og virksomheder med tilknytning til Havneparken, og at det eksisterende dialogforum nedlægges i forbindelse med oprettelsen af parkbrugerrådet (jf. bilag 2).

Løsning
Det er ønsket med medlemsforslaget, at der etableres et permanent parkbrugerråd for Havneparken, som bl.a. skal fremme et større fælles ansvar blandt naboer, foreninger og virksomheder, der har en interesse i parken. Det beskrives også, at et parkbrugerråd skal drive de processer, der skal til for at løse oplevede problemer som interessekonflikter omkring aktiviteter i parken samt udfordringer med støj og affald mv.

Forvaltningen anbefaler ikke et parkbrugerråd i Havneparken, men foreslår i stedet, at der bygges på de erfaringer, der har været med det nuværende dialogforum, hvis der er lokal interesse i at etablere et fremtidigt samarbejdsorgan. Forvaltningens anbefaling uddybes herunder.

Parkbrugerråd
Et parkbrugerråd er i udgangspunktet en midlertidig konstruktion, der etableres, når kommunen skal udarbejde en ny udviklingsplan for parker og naturområder. I forbindelse med udarbejdelsen af en udviklingsplan, etableres et parkbrugerråd, som har til formål at komme med input og ønsker til det konkrete grønne område i den periode, som udviklingsplanen skal gælde for og inden for rammerne af de gældende fredninger og lokalplaner. Parkbrugerrådet nedlægges, når en udviklingsplan er udarbejdet. Udviklingsplanerne er uden finansiering, derfor skal eventuelle tiltag i planerne skal finansieres via budgetforhandlinger løbende. Et parkbrugerråd udgøres af repræsentanter fra de høringsberettigede organisationer, der er beskrevet i parkens fredningsdeklaration - hvis parken er fredet - og fra Københavns Kommunes Grønne Råd. Det tilstræbes, at parkbrugerrådet herudover er repræsenteret ved følgende: Lokaludvalg, Københavns Ældreråd, Københavns Ungeråd, handicaporganisationerne, parkens faste lokale brugere og arrangører samt relevante kommunale forvaltninger med institutioner i lokalområdet.

Særligt om parkbrugerrådet i Amager Strandpark.
I medlemsforslaget fremhæves Amager Strandpark Parkbrugerråd som en model, man ønsker at efterligne i Havneparken. Parkbrugerrådet for Amager Strandpark er byens eneste permanente parkbrugerråd. Borgerrepræsentationen besluttede den 26. februar 2015 at opløse Amager Strandpark I/S, og det blev i den forbindelse besluttet, at den lokale forankring skulle sikres i et permanent parkbrugerråd (BR den 26. februar 2015). Samtidig vedtog Borgerrepræsentationen, at de administrationsomkostninger, der blev sparet ved at nedlægge Amager Strandpark I/S, svarende til årligt 0,5 mio. kr. (2016 p/l), skulle udgøre en pulje til fysiske forbedringer af strandparken. Hvert år beslutter Teknik- og Miljøudvalget, hvilke konkrete projekter forvaltningen skal iværksætte for de sparede midler (puljemidlerne) i det kommende år. Parkbrugerrådet inddrages gennem en fastlagt høringsproces hvert år, hvor rådet fremsætter forslag til projekter. Parkbrugerrådet for Amager Strandpark er knyttet op på udarbejdelsen af udviklingsplanerne for parken og sidder i den femårige periode, som udviklingsplanen er gældende jf. fredningsbestemmelsen.

Etableringen af et parkbrugerråd i Havneparken
Særligt for Havneparken på Islands Brygge er, at den er opdelt i en kommunal del og en privat del, hvilket ikke er umiddelbart synligt for brugere af parken (grænsen ml de to områder vises på bilag 3). De udefra set usynlige ejerskabsforhold har til gengæld en væsentlig betydning for, hvor et parkbrugerråd ville kunne virke og iværksætte tiltag i parken, ligesom kommunen generelt ikke kan udføre drift eller lave ordensregler for privatejede arealer.

Det er muligt at etablere et permanent parkbrugerråd for Havneparken på Islands Brygge men kun for den kommunale del, og hvis der nedsættes et parkbrugerråd, skal forvaltningen samtidig udarbejde en udviklingsplan, som vil gælde for den kommunale del af parken. I den proces vil parkbrugerrådets medlemmer blive bedt om input og ideer. Parkbrugerrådets sammensætning vil ske efter de ovennævnte principper for repræsentation af forskellige interessenter. Københavns Politi og Sikker By er ikke deltagere i et parkbrugerråd.

Et parkbrugerråd for Havneparken vil i sit virke være knyttet op på udviklingsplanen og kan derfor kun kunne forholde sig til ønsker og tiltag for den kommunale del af parken. På samme måde vil også eventuelt afsatte puljemidler til fysiske forbedringer alene kunne anvendes til forbedringstiltag på den kommunale del. Det vil - som i Amager Strandpark - være Teknik- og Miljøudvalget, der på baggrund af en høring i parkbrugerrådet træffer beslutning om midlernes anvendelse hvert år.

Dialogforum i Havneparken
I 2021 blev der etableret et dialogforum i Havneparken i forlængelse af Teknik- og Miljøudvalgets behandling af indstillingen om ”Reducering af gener med affald og støj samt fokus på øget tryghed i udvalgte parker og havnearealer” (TMU den 7. december 2020). Baggrunden var en oplevelse af stigende besøgspres på en række populære rekreative steder i byen, herunder Havneparken, og en tilsvarende stigende frustration fra de lokale over de gener, der er kommet i takt med, at stederne har udviklet sig til regulære sommer-hotspots med store menneskemængder og festaktiviteter mange timer i døgnet.

Formålet med dialogforum er sikre et samarbejde og en direkte dialog mellem forskellige relevante parter om emner, som skaber gener i et specifikt område. Det kan være udfordringer med trafikale forhold, affald, toiletforhold, støj og kriminalitet/utryghed. Det nedsatte dialogforum mødes to gange om året og arbejder på at forebygge og finde løsninger på de aktuelle emner, der optager de deltagende interessenter i området.

Dialogforummet i Havneparken består af repræsentanter fra flere forvaltninger i Københavns Kommune (Økonomiforvaltningen, Socialforvaltningen samt Teknik- og Miljøforvaltningen), Københavns Politi (nærpoliti og forebyggelse), By & Havn samt en række forenings- og erhvervsrepræsentanter fra Islands Brygge samt de to grundejerforeninger, som har ansvaret for den private del af parken. Sammen med dialogforum for Havneparken, blev der etableret tilsvarende dialogfora i Nordhavn og på Krøyers Plads, som begge er privatejede grunde med en stor tilstrømning af badegæster mv. særligt i sommerhalvåret, og hvor de lokale oplever nogle af de samme udfordringer med støj, affald og utryghed. Arbejdet med de tre dialogfora skal evalueres i efteråret 2022, og i den sammenhæng er der sat en høring i gang hos deltagerne i de tre fora. Forvaltningen forventer at orientere Teknik- og Miljøudvalget om resultaterne af evalueringen ultimo 2022.

I medlemsforslaget, der behandles her, indgår forslag om at nedlægge det eksisterende dialogforum i Havneparken og erstatte dette med et kommende parkbrugerråd.

Forvaltningens anbefaling
I modsætning til et parkbrugerråd, der er bundet op på en udviklingsplan for et specifikt og afgrænset grønt område, blev dialogforum i Havneparken etableret med henblik på at løse konkrete, lokale problemstillinger omkring affald, støj og utryghed. Derfor består medlemmerne af forummet af tværkommunale instanser, politiet og lokalaktører i området. Forvaltningen oplever, at den brede vifte af problemstillinger, der bliver bragt op af de lokale interessenter i dialogforummet, rækker væsentligt ud over et parkbrugerråds virkefelt. Der er efter forvaltningens vurdering tale om to forskelligartede organer med forskellige medlemssammensætninger, formål og fokus, og forvaltningen vurderer derfor ikke, at et permanent parkbrugerråd i Havneparken i stil med det i Amager Strandpark vil kunne varetage de problemstillinger, som er adresseret i medlemsforslaget, og som var anledning til, at dialogforum blev etableret.

Forvaltningen kan på baggrund af ovenstående ikke anbefale at etablere et permanent parkbrugerråd i Havneparken, men har samtidig ingen særskilt interesse i at bibeholde dialogforum, hvis det politisk eller fra deltagernes egen side konkluderes, at det ikke har haft den ønskede virkning, beslutningsdygtighed el lign. Det foreslås derfor, at en beslutning om, hvorvidt der skal være et fremtidigt samarbejdsorgan for Havneparken, og hvilken form det skal have, afventer den pågående evaluering af dialogforum, som fremlægges for udvalget ultimo 2022. Den erfaringsopsamling, som evalueringen indeholder, vil efter forvaltningens vurdering give et godt grundlag for at revurdere rammerne for et eventuelt fremtidigt mødeforum og samarbejdsorgan.

Det indgår i medlemsforslaget, at forvaltningen skal høre en række interessenter i forbindelse med etablering af et parkbrugerråd. Når forvaltningen ikke har foretaget den høring, skyldes det, at høringen i forbindelse med evaluering af dialogforum er i gang, og der er et meget stort overlap mellem dem, der bliver hørt som led i evalueringen og de interessenter, som blev ønsket hørt i forhold til etablering af et parkbrugerråd.

Politisk handlerum

Hvis Teknik- og Miljøudvalget ønsker at etablere et permanent parkbrugerråd for den kommunale del af Havneparken, vil de interessenter, der nævnes i medlemsforslaget blive hørt i forbindelse med, at der skal udarbejdes et budgetnotatet til kommende budgetforhandlinger til finansiering af administration af et parkbrugerråd, udarbejdelse af udviklingsplan samt eventuelle midler til en pulje til fysiske tiltag i den kommunale del af parken. Teknik- og Miljøudvalget skal efterfølgende årligt behandle en indstilling om forslag til fysiske tiltag.

Hvis dialogforummet ønskes videreført i det nuværende format på baggrund af evalueringen, kan dette ske uden finansieringsbehov.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Hvis der er politisk ønske om at etablere et permanent parkbrugerråd i Havneparken på Islands Brygge, skal der bestilles et budgetnotat til kommende budgetforhandlinger.

Forvaltningen forventer at fremlægge en orientering for Teknik- og Miljøudvalget om resultatet af evalueringen af de tre dialogfora, herunder dialogforum for Havneparken, ultimo 2022.


Søren Wille

                                                         /Rikke Skovbølling Brandt

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 10. oktober 2022

 

Socialistisk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag som erstatning af 1. og 2. at-punkt:

 

“at sagen sendes tilbage til forvaltningen med henblik på yderligere oplysninger efter kommende evaluering af dialogforum.”

 

Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

 

Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

"Parkbrugerråd er et godt redskab for dialog mellem mange parter om drift og udvikling af byens fælles arealer. Forbilledet er i den sammenhæng det permanente Parkbrugerråd for Amager Strandpark.”

Til top